2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zavar az bárkit is, hogy kik kergetik a biciklitolvajokat Kolozsváron?

Zénó Tolerancia 2014. május 22. 13:51, utolsó frissítés: 13:51

A Tolvajkergetők Facebook-oldalát elolvasva kiderül, nemcsak a lopott bringákkal foglalkoznak, hanem más téren is szívesen embertársaik szolgálatába állnak, például amikor egy "állatkínzó kurva" megölésére kell buzdítani.


Sziasztok, Zénó vagyok, újságolvasó, és nincs biciklim. De azért szeretek biciklizni, és nem szeretem a tolvajokat, éppen ezért felfigyeltem az újságokban arra, hogy van egy csoport, amely csalibicikliket helyez ki GPS-szel, aztán jól levadássza a tolvajokat, és rendőrkézre adja őket. Milyen nagyszerű civil öntudat, mert milyen egyszerű lenne GPS-eket árusítani bringatulajdonosoknak, megtanítani őket arra, hogy hogyan használják fel az így kapott információt a rendőrök munkájának megsegítésében – na de levadászni a tolvajokat egy-egy csalival! Ez igen, ez már valami!

Van azért egy rossz szokásom is: nem csak újságot szoktam olvasni, hanem néha utánanézek a dolgoknak magamtól is. Most is így csináltam, és rendesen megsajnáltam az újságokat. Szegények annyira túl vannak terhelve, hogy már egy Google-t sincs idejük megnyitni, hogy beleírják szépen, hogy P-o-l-g-á-r-T-a-m-á-s, és elolvassák, hogy a projektalapító úriember egy kicsit radikálisabb fajta, és mindenféle balhéba belekeveredett már. Ez igazából nem baj, mert a cél szentesíti az eszközt, neeem?

Sőt, arra sem jutott idejük, hogy megnyissák a Facebookot, megkeressék rajta a Tolvajkergetőket, és elolvassák, hogy azok bizony nemcsak a lopott bringákkal foglalkoznak, hanem más téren is szívesen embertársaik szolgálatába állnak, például amikor "egy állatkínzó kurva" megölésére kell buzdítani, a rendőrség munkáját segítve még olyankor is, amikor azok teszik a dolgukat.illusztráció: Kryvenok Anastasiia via Shutterstock.com

Különösen szép ezen a Facebook-oldalon, ahogyan tökéletes logikával vezetnek le ok-okozati összefüggéseket, például ebben a bejegyzésben: „Szombat esti fogásunk látható a képen. A gyökér egy női kézitáskával próbált távozni az Instantból, ahol balszerencséjére mi teljesítettünk figyelőszolgálatot. Udvariasan megkérdeztük, homoszexuális-e, és mivel felháborodottan tiltakozott, megállapítottuk, hogy ezek szerint a táska lopott. Az is volt.”

Meg aztán vannak ezek a nehéz szavak, nyelvtanórán tanultuk, a hasonló alakúak, vagy mi, amiket folyton összekever az ember, mint a magántulajdon védelme és az ártatlanság vélelme, amiből vagy egyiket, vagy másikat kell használni, mert különben zavart okoznak. A kettő együtt nem fér meg, mert az már demokrácia, amit meg kell hagyni a Nyugatnak, nekünk meg jöhet az áram a kerítésbe és a képünk a Facebookra, hadd szedjenek szét.

Most a derék tolvajkergető polgártársaim biztosan csóválják a fejüket, hogy nincs biciklim, és bezzeg ha lenne, és ellopták volna, akkor mindjárt másképp beszélnék. De megnyugtatom őket, hogy eszembe jutott ez is, és bele tudom élni magam abba, hogy ellopják a szeretett biciklimet, úgy, ahogy ők is biztosan elképzelték már, milyen lenne, ha az ő fotójuk, nevük, telefonszámuk és címük szerepelne az interneten, olyan kedves jelzőkkel együtt, mint a "trágya emberállat, családnak nevezett degenerált szaporulat", és hasonlók.

Persze ez nem fordulhatna elő, mert ők ugye nem loptak biciklit, de biztosan arra is gondoltak már, hogy hátha van valahol a neten egy csoport, amelyik például az úttesten átszaladó rohadt, tetves férgeket vadássza, akik pokollá teszik a közlekedést a városban, és különben is, magasról csinálnak a szabályokra - ebbe még talán ők is beleeshetnek. Vagy egy olyan, amelyik el szokta terjeszteni random emberekről, hogy valami csúnyát csináltak, és a többit a népre bízza.

Ja, ez csak egy film volt, Dániában játszódott. Vagy Brazíliában, már nem is emlékszem. Nálunk mindenesetre ilyen nem fordulhat elő. Mert mi csak akkor vagyunk rendőrállam, amikor közvetlenül érint valamilyen rendőri „akció”, mondjuk egy igazolás, amúgy meg a szabadon garázdálkodó tolvajok országa vagyunk, amit a rendőrség tétlenül néz, ezért hiányoljuk a rendőrállamot. Nem baj, csinálunk mi magunknak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!