2018. december 11. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kedves háromszéki rendőrség, az erőszak nem egy természeti csapás!

Kertész Melinda Kertész Melinda 2016. május 26. 16:31, utolsó frissítés: 16:33

Azt gondoltam, Antal Árpád reakciójával pontot lehet tenni egy teljesen egyértelmű rendőri kommunikációs hiba végére. Aztán elolvastam néhány hozzászólást.


A történet egy durva bűncselekmény hírével kezdődött, amiről a Háromszék napilap számolt be a Kovászna megyei rendőrség hivatalos közleménye alapján. Sepsiszentgyörgyön péntekről szombatra virradóra egy 17 éves fiatal ellen feljelentést tett egy 26 éves nő nemi erőszak miatt. A nő a rendőrségen elmondta, hogy éjfél után nem sokkal hazafelé igyekezett, amikor a fiatal megtámadta, a tömbház mögé tuszkolta, és megerőszakolta. A törvényszéki orvos szerint a leletek nemi erőszakra utaló jeleket mutatnak. A feltételezett elkövetőt előbb őrizetbe vették, majd 30 napos előzetes letartóztatásáról döntött a bíróság.

A rendőrség viszont nem állt meg a tények közlésénél: egy felhívást is megfogalmazott, miszerint a nők éjszaka ne járjanak kíséret nélkül, és kerüljék a megvilágítatlan helyeket.

Antal Árpád polgármester nagyon gyorsan a helyére tette a rendőrséget, mondván, hogy nekik nem az a feladatuk, hogy a potenciális áldozatoknak üzenjenek, hanem az, hogy védjék meg az embereket, és, ha bűncselekmény történik, akkor kerítsék kézre az elkövetőt. Elmondta azt is, hogy szeretné, ha Sepsiszentgyörgy az a város maradna, ahol sötétedés után is bátran járhatnak az utcán a nők.

Azt gondoltam, hogy Antal Árpád reakciójával pontot lehet tenni egy teljesen egyértelmű rendőri kommunikációs hiba ügyének a végére. Aztán elolvastam néhány hozzászólást.


A hír alatt azóta kimoderált kommentekben a rendőrség álláspontjához hasonló szemlélettel találkoztunk. Sőt, ennél durvábbakat is odaírtak, miszerint egy „korrekt nő” „segítséget kér”, „kiabál”, „nem megy be a sötétbe”, ez a nő vagy „tyúkeszű”, vagy „ő kényszerítette a fiút”. Vagy azt kérték számon rajta, hogy mi az, hogy nem tudott elbánni egy 17 éves sihederrel. Magyarán: a nő tehet arról, hogy megerőszakolták. Ez nem más, mint áldozathibáztatás.

Tehát messze nem mindenki számára volt egyértelmű a rendőrség baklövése. Olyan személyek számára sem, akikről azt feltételeztem, hogy nem kell elmagyarázni, hogy miért káros ez a „jó tanács”. Ekkor jobban éreztem, mint valaha, hogy a nőgyűlölet ebben a társadalomban olyan, mint egy második bőr: arról sem tudunk, hogy viseljük. Egyszerre éreztem magam tehetetlennek, csalódottnak és kiábrándultnak, amiért a tudatalatti gondolatok, a rossz beidegződések, a zsigeri hozzáállások reflektálatlanul maradnak.

Egyrészt biztos vagyok benne, hogy a rendőrség jóhiszeműen, óvó szándékkal írta a közleményébe a nőket célzó felhívását, viszont ezzel rossz irányba terelte a diskurzust. Mert mit is mond valójában? Hát azt, hogy a nők, ha jót akarnak maguknak, ne menjenek sötétben sehova egyedül. Miért káros akár sugallni is ilyesmit? Mert a rape culture – a nemi erőszak kultúrájának legitimálása. Mert ezzel a rendőrség azt üzeni, nem a társadalommal van a baj, amely megtűri a nők elleni erőszakot, mert viszonylagos – csak fényes nappal és kivilágított helyen megvalósuló – jognak tartja a nők biztonsághoz való alapvető emberi jogát. Továbbá még csak nem is sejteti, hogy talán-tán az erőszaktevővel van a gond, aki úgy DÖNT, hogy nemi erőszakot követ el.

A nemi erőszak ugyanis nem egy természeti csapás. A katasztrófavédelmi felügyelőség részéről eszembe sem jutna kifogásolni azt a tanácsot, hogy „ne állj a tsunami útjába, mert meghalsz”. Ez miért nem a potenciális áldozatok hibáztatása? Mert a tsunami, az erőszaktevővel ellentétben, ugyebár nem tehet arról, hogy emberekben kárt tehet.

A rendőrség, a hatalom képviselőjeként nem mondhat ilyent. Egyrészt, mert saját magát nevezi implicite inkompetensnek, hiszen ezáltal elismeri, hogy nem tudja megvédeni az állampolgárokat. Egy felelős állami intézménynek nem a polgárok szabadságának (ön)korlátozását kellene tanácsolnia, nem a félelem alapú társadalomszemléletet kellene propagálnia, azaz nem a nők (igény szerint ide behelyettesíthető bármilyen más embercsoport) viselkedésének a prevenciós célzatú megváltozása sugallására, hanem az erőszak kultúrájának megszüntetésére kell rágyúrnia. Ilyen értelemben egy ilyen üzenet káros, mert tovább játssza azt az össztársadalmi játékot, amit alapjaiból fel kellene számolni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!