2017. június 29. csütörtökPéter
28°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kedves háromszéki rendőrség, az erőszak nem egy természeti csapás!

Kertész Melinda utolsó frissítés: 2016. május 26. 16:33

Azt gondoltam, Antal Árpád reakciójával pontot lehet tenni egy teljesen egyértelmű rendőri kommunikációs hiba végére. Aztán elolvastam néhány hozzászólást.


A történet egy durva bűncselekmény hírével kezdődött, amiről a Háromszék napilap számolt be a Kovászna megyei rendőrség hivatalos közleménye alapján. Sepsiszentgyörgyön péntekről szombatra virradóra egy 17 éves fiatal ellen feljelentést tett egy 26 éves nő nemi erőszak miatt. A nő a rendőrségen elmondta, hogy éjfél után nem sokkal hazafelé igyekezett, amikor a fiatal megtámadta, a tömbház mögé tuszkolta, és megerőszakolta. A törvényszéki orvos szerint a leletek nemi erőszakra utaló jeleket mutatnak. A feltételezett elkövetőt előbb őrizetbe vették, majd 30 napos előzetes letartóztatásáról döntött a bíróság.

A rendőrség viszont nem állt meg a tények közlésénél: egy felhívást is megfogalmazott, miszerint a nők éjszaka ne járjanak kíséret nélkül, és kerüljék a megvilágítatlan helyeket.

Antal Árpád polgármester nagyon gyorsan a helyére tette a rendőrséget, mondván, hogy nekik nem az a feladatuk, hogy a potenciális áldozatoknak üzenjenek, hanem az, hogy védjék meg az embereket, és, ha bűncselekmény történik, akkor kerítsék kézre az elkövetőt. Elmondta azt is, hogy szeretné, ha Sepsiszentgyörgy az a város maradna, ahol sötétedés után is bátran járhatnak az utcán a nők.

Azt gondoltam, hogy Antal Árpád reakciójával pontot lehet tenni egy teljesen egyértelmű rendőri kommunikációs hiba ügyének a végére. Aztán elolvastam néhány hozzászólást.


A hír alatt azóta kimoderált kommentekben a rendőrség álláspontjához hasonló szemlélettel találkoztunk. Sőt, ennél durvábbakat is odaírtak, miszerint egy „korrekt nő” „segítséget kér”, „kiabál”, „nem megy be a sötétbe”, ez a nő vagy „tyúkeszű”, vagy „ő kényszerítette a fiút”. Vagy azt kérték számon rajta, hogy mi az, hogy nem tudott elbánni egy 17 éves sihederrel. Magyarán: a nő tehet arról, hogy megerőszakolták. Ez nem más, mint áldozathibáztatás.

Tehát messze nem mindenki számára volt egyértelmű a rendőrség baklövése. Olyan személyek számára sem, akikről azt feltételeztem, hogy nem kell elmagyarázni, hogy miért káros ez a „jó tanács”. Ekkor jobban éreztem, mint valaha, hogy a nőgyűlölet ebben a társadalomban olyan, mint egy második bőr: arról sem tudunk, hogy viseljük. Egyszerre éreztem magam tehetetlennek, csalódottnak és kiábrándultnak, amiért a tudatalatti gondolatok, a rossz beidegződések, a zsigeri hozzáállások reflektálatlanul maradnak.

Egyrészt biztos vagyok benne, hogy a rendőrség jóhiszeműen, óvó szándékkal írta a közleményébe a nőket célzó felhívását, viszont ezzel rossz irányba terelte a diskurzust. Mert mit is mond valójában? Hát azt, hogy a nők, ha jót akarnak maguknak, ne menjenek sötétben sehova egyedül. Miért káros akár sugallni is ilyesmit? Mert a rape culture – a nemi erőszak kultúrájának legitimálása. Mert ezzel a rendőrség azt üzeni, nem a társadalommal van a baj, amely megtűri a nők elleni erőszakot, mert viszonylagos – csak fényes nappal és kivilágított helyen megvalósuló – jognak tartja a nők biztonsághoz való alapvető emberi jogát. Továbbá még csak nem is sejteti, hogy talán-tán az erőszaktevővel van a gond, aki úgy DÖNT, hogy nemi erőszakot követ el.

A nemi erőszak ugyanis nem egy természeti csapás. A katasztrófavédelmi felügyelőség részéről eszembe sem jutna kifogásolni azt a tanácsot, hogy „ne állj a tsunami útjába, mert meghalsz”. Ez miért nem a potenciális áldozatok hibáztatása? Mert a tsunami, az erőszaktevővel ellentétben, ugyebár nem tehet arról, hogy emberekben kárt tehet.

A rendőrség, a hatalom képviselőjeként nem mondhat ilyent. Egyrészt, mert saját magát nevezi implicite inkompetensnek, hiszen ezáltal elismeri, hogy nem tudja megvédeni az állampolgárokat. Egy felelős állami intézménynek nem a polgárok szabadságának (ön)korlátozását kellene tanácsolnia, nem a félelem alapú társadalomszemléletet kellene propagálnia, azaz nem a nők (igény szerint ide behelyettesíthető bármilyen más embercsoport) viselkedésének a prevenciós célzatú megváltozása sugallására, hanem az erőszak kultúrájának megszüntetésére kell rágyúrnia. Ilyen értelemben egy ilyen üzenet káros, mert tovább játssza azt az össztársadalmi játékot, amit alapjaiból fel kellene számolni.