2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kedves Kovács Péter! Megtörténhet, hogy nem ugyanazt értjük „demokrácia” alatt

Kertész Melinda Kertész Melinda 2016. szeptember 15. 14:05, utolsó frissítés: 2016. szeptember 16. 08:59

Az ügyvezető elnök szerint „nem hiteles” háborogni.


Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerdán véleményanyagot írt arról, hogy szerinte miért nem hiteles az, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyarok egy része kritikát fogalmaz meg a kvótanépszavazással kapcsolatosan.

Az ügyvezető elnök szavai szerint azok, akik igényelték az állampolgárságot nemcsak, hogy egyetértettek az Orbán Viktor által választott úttal, hanem legitimálták is azt. Szerinte, akik regisztráltak a szavazásra, megerősítették ezt a legitimációt, ezért visszatetszőnek tartja, hogy miután valaki, akár kézzelfogható előnyök miatt (utazás, munkavállalás), akár a valahova tartozás érzésének erősítése miatt, igényli és megkapja a magyar állampolgárságot, majd kéri, hogy élhessen a szavazati joggal, most a referendum kapcsán háborog ugyanannak az Orbán Viktornak, ugyanazon nemzetpolitikája miatt. Az ügyvezető elnök szerint ez nem hiteles.

Vagy félreértem az ügyvezető elnök szavait, vagy kétféleképpen értelmezzük azt, hogy hogyan is működik a demokrácia.

Az állampolgársággal együtt, azok számára, akik ezt kérelmezték és megkapták, a nemzetegység az etnikai mellett politikai értelemben is megvalósult. A politikai közösségvállalás folyományaként, tehát a magyar állampolgársággal együtt az igénylő megkapta azt a jogot, hogy beleszólhasson Magyarország belügyeibe. Ezt a jogát szavazással tudja érvényesíteni az országgyűlési választások vagy pedig a népszavazások alkalmából.


A jog együtt jár egyfajta morális kötelességgel, de olvasatomban nem abban az értelemben, amelyben az ügyvezető elnök állítja. A határon túl élő friss magyar állampolgárok joga és implicite morális kötelessége a politikai állásfoglalás. Politikai állásfoglalásukat kifejezhetik azzal, hogy részt vesznek a választásokon, népszavazásokon, ahol érvényesen vagy érvénytelenül szavaznak, vagy ellenkezőleg: meggyőződésük alapján, lelkiismeretükre hallgatva távol maradnak az urnáktól. Azzal, hogy a magyar állam úgy döntött, hogy kiterjeszti az állampolgárságot és a szavazati jogot a Trianon után Magyarország határain kívül rekedt magyarokra, gyakorlatilag egy eszközt adott a kezükbe, hogy alakíthassák Magyarország belügyeit, a hatalmon levőknek a politikai irányválasztását. És ezt a jogot le kell arról választani, hogy most éppen az az Orbán Viktor és pártja alakítja ezt az irányt, aki és amely az állampolgárság kiterjesztését elfogadta. Az erdélyi magyarok nem esnek el ettől a jogtól akkor sem, ha Magyarországon megváltozik a hatalom – leszámítva azt a lehetőséget, ha egy új hatalom megváltoztatja az erre vonatkozó törvénykezést.

Egyszóval, az erdélyi magyar állampolgárok nemcsak a bólogató Jánosok és Jankák szerepében lesznek hitelesek. Sőt, akkor lesznek hitelesek, ha aktív állampolgárokként, a közügyekkel kapcsolatos információk birtokában, saját értékrendjükből kifolyólag, meggyőződésük szerint véleményt formálnak. És ebben nem segített nekik az RMDSZ. Az az RMDSZ, amelynek Kovács Péter az ügyvezető elnöke. Amelyik úgy beszél hitelességről és úgy buzdít szavazásra a kvótareferendumon, hogy nem bocsátotta azokat a hasznos tudnivalókat annak a közösségnek a rendelkezésére, amelyet egyébként szavai szerint képvisel, és amelyek így segíthettek volna a kvótareferendum esetében a politikai opciójukkal kapcsolatos döntés meghozatalában. Hogy ne legyenek kiszolgáltatva annak a két szekértábornak, amelyik odaát a virtuális térben, kommentháborúkban ütközteti az összeegyeztethetetlen álláspontját, és amelyben egyedüli színfoltnak a Kétfarkú Kutya Párt kampánya számít.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!