2018. május 21. hétfőKonstantin
16°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miért kívánja egyszerre mindenki, hogy Ponta #dögöljönmeg?

Sebők Rácz Tímea 2016. november 02. 15:18, utolsó frissítés: 2016. november 03. 17:16

Ha láttuk már a Black Mirror új évadát, akkor teljesen elképesztő, ami szerdán történt a román interneten. Ha még nem láttuk, akkor ezért fogjuk megnézni.


Múlt hétvégén a fél világhoz hasonlóan én is végigzabáltam a Black Mirror hat új epizódját. Charlie Brooker disztópikus sorozatáról azóta is próbálok írni, lassanként, átfogóan, mert minden nap történik valami, ami emlékeztet: ez a sorozat azért inkább speculative fiction és nem sci-fi, mert gyakorlatilag itt van, a máról szól, a technológia legfeljebb nem pontosan az, de valami nagyon hasonló-megközelítő már létezik. És még erősebb az aktualitása, amikor elvonatkoztatunk a konkrét technológiától, és csak az emberi viselkedésekre, korszellemre összpontosítunk.

Brookert már több epizód kapcsán nevezték látnoknak, már az első rész, a The National Anthem – amelyben a hercegnő elrablója azt követeli a brit miniszterelnöktől, hogy közösüljön egy disznóval, máskülönben megöli a nőt – kísértetiesen előrevetítette David Cameron esetét a disznófejjel, Donald Trump útját az államfőjelöltség felé pedig sokan a The Waldo Moment című epizódhoz hasonlították.

Az új évadból is már lehetett néhány párhuzamot találni a valósággal, de már megtörtént esetekkel. Arra viszont egyáltalán nem számítottam, hogy egy randomnak induló szerda délelőtt


éppen nálunk „következzen be”az évad utolsó, Hated in the Nation című része.

Az történt ugyanis, hogy Victor Ponta volt kormányfő véleményt nyilvánított Dacian Ciolos jelenlegi kormányfő második keresztnevéről, a Julienről, amelyet Ciolos a Vörös és fekete főhőse, Julien Sorel után kapott, és azon rugózott, hogy Sorel csaló és kétszínű volt, és börtönben végezte. A HotNews hírportál Facebook-oldalán pedig ezt a hírt azzal a kommentárral osztotta meg, hogy „Sper sa crăpi, Victor Ponta”, azaz „remélem megdöglesz”. Nem sokkal később ezt törölték, és a portál új bejegyzést közölt, amelyben elnézést kérnek Pontától és az olvasóktól, és azt írják, a korábbi bejegyzést közzétevő munkatársat elbocsátották.

Az eltávolított bejegyzésAz eltávolított bejegyzés


Egy ilyen megosztás egy magát komolynak tartó sajtóorgánumtól elfogadhatatlan, a HotNews lépése teljesen érthető, valószínűleg bárki más ezt tette volna a helyükben – ha nem is kirúgással, de legalábbis komoly fegyelmi szankciókkal sújtotta volna az illető munkatársat.


Az internet népe azonban ezt nem így gondolta.

Nagyon gyorsan létrejött egy petíció, amelyben „a hős” újraalkalmazását kérik, mert „egy teljes nemzet fájdalmának adott hangot”, és ennek máris közel 400 aláírása van.

Ami ennél is érdekesebb, hogy pillanatok alatt elterjedt a #spersacrapi hashtag: hozzászólásokban, posztokban rengetegen használták nagyon rövid idő alatt (pontos mérés Facebookra ingyenesen elérhető eszközökkel nincs, így pontos adatokkal adós maradok). És itt jön be a Hated in the Nation, enyhén spoileresen: az az epizód az online népharagra épít, a közösségi médiás lincshangulatra, s története szerint az a közutálatnak „örvendő” személyiség, akik nevét legtöbbször twittelik ki a #DeathTo (halál rá) hashtag kíséretében, még aznap meghal.

Képviccek is születtek: a ponty románul crapKépviccek is születtek: a ponty románul crap


Annak ellenére, hogy már akár az eredeti posztoló HotNews-os munkatársnak is eszébe juthatott ez, vagy legalábbis a hashtaget elsőként használónak, és szándékosan játszotta újra a képernyőn (fekete tükörben) látottakat –


ez az egész nagyon kísérteties.

Nemcsak a „jóslat” jellege miatt – amúgyis az önbeteljesítő fajta lenne –, hanem brutális látni egyfelől azt a sebességet, amellyel ez elterjedt, másfelől azt a mértékű indulatot, amely most újra előtört Victor Pontával szemben. Azzal az emberrel szemben, akit a népharag mondatott le, akinek a csúfneve Puie Monta, akivel kapcsolatban éppen két éve zengett a város a „Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse”-szlogenektől – és akinek jelenleg jobban áll a bizalmi indexe, mint a legtöbb politikustársának.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!