2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Famaffia elleni újságírói harc és cigányozás

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2017. január 13. 14:32, utolsó frissítés: 14:57

Bármennyire fontos a famaffia elleni harc, ezt ne rasszista felhangokkal tegyük. Ez nem részletkérdés.


Kedves Egyed Ufó Zoltán,

egy hete gondolkodom, hogy szóvá tegyem-e a dolgot, és azóta remélem, hogy valaki más szóvá teszi, vagy magad jössz rá a visszásságra, és korrigálod magad. De persze nem, mert hát ilyenek vagyunk mi itt Erdélyben, nem éri el az ingerküszöbünket a latens rasszizmus.

Egy hete jelent meg egy cikked, ami a szentegyházi illegális fakitermelés körüli vitákról szólt, és hát fontos dolog a famaffiával foglalkozni, mondanom sem kell, még akkor is, ha eléggé a felületen maradtam olvasóként, nagyon igyekeztem megérteni, hogy ki a hibás, ki kinek lopja a fáját a székely vadnyugaton, nem sikerült, ez van. De ez szólhat rólam is, attól még tényleg fontos. Meg általában a munkádat szívesen követem. Csak ne legyél már rasszista, kérlek, mert rasszistákat nem szívesen.

A cikk közepén van egy videó, ahol emberek veszekednek veled, meg is lökdösnek kicsit, szóval nagy a feszültség, és te ennek a videónak azt a címet adod, hogy Cigánykodás Szentegyházán, sőt, később a cikkben meg is jegyzed, hogy te csak cigánytelepeken tapasztaltál hasonló hangulatot. Nézd UFÓ, én tudom, hogy a PC ideje lejárt, a magyar (és most már a virtuális egyesüléssel a székely) közhangulatot is amúgy is gyakran áthatja a xenofóbia, rasszizmus, nem biztos, hogy arra van szüksége, hogy az újságírói az ilyen szabados, kontrollálatlan szóhasználattal még jobban elmélyítsék ezt.


A polkorrektség kérdése terjedelmes, és rettenetesen alkalmas az indulatok szítására, viták generálására, nem is célom itt elméleti megközelítésekbe belemenni, csak néhány rövid megjegyzésem lenne:


1.Nem csak cigánynegyedekben tapasztalható hasonló hangulat,


hanem mindenhol, ahol anyagi kiszolgáltatottságban élnek emberek, cigánytelepen, Verespatakon, szegény székely településeken, Pataréten és a Gyimesekben. Főleg akkor lesz ez látványos, hogyha a közösség jelentős részét érintő ügy pattan ki, és az amúgy is ingoványos megélhetési lehetőségekkel rendelkezők ilyenkor nem tudják kezelni az indulatokat. Engem például a verespataki bányászok pofoztak meg diszkréten, pedig én még csak nem is kérdeztem semmit. Persze, nem mondom, hogy jogos volt téged meglökdösni, csak azt jelezném, hogy nem a bőrszín tesz embereket agresszívebbekké, nem kellene ezt sugallni. Mert hát ezt teszed.

2. Egy cikk egy közösségről nem csak látkép, hanem üzenet is: ilyenek vagytok, így látlak én titeket,

de te, UFÓ (és egyáltalán nem gondolom, hogy szándékosan) ezzel tulajdonképpen azt üzened a szentegyháziaknak, ne cigánykodjatok, ne süllyedjetek erre a szintre, illetve ha így viselkedtek, akkor olyanok vagytok, mint a cigányok, akik egy alacsonyabb rendű nép. Gondolom azt te sem írnád le, hogy például a bankok zsidóul viselkednek a hitelt igénylőkkel szemben, nem értem tehát, a cigányozást miért engeded meg magadnak. Tényleg, nem mindegy, székely, vagy cigány az ember, ha egyszer itt esetleges bűnösségről (nálad csupán erről), szegénységről, létbizonytalanságról van szó?

3. Nem tudok abban hinni, hogy a társadalmi igazságosságot tartod szem előtt,

míg belerúgsz, megbélyegzően szólsz egy kisebbségről. Amikor a Verespatak-mozgalom nacionalista felhangokba csapott át, mi, akik az utcán voltunk, már ezt is sértőnek éreztük, ahogy Avram Iancu arcát hurcolják az utcákon végig. Sok munkád kötődik ilyen témákhoz, én például ide venném a törpe-vízierőművek körüli kutatásodat is, ami számomra a legfontosabb dolog, amit láttam tőled. Vagy megjegyzem, az egyetlen alkalom, amikor találkoztam veled, Szászalmáson volt, ahol a helyi földtulajdonosok jogait vette éppen semmibe egy nagyvállalat a nagy palagázkeresés közben, és erről tudósítottunk mindketten. De nem lehet szociális témákról (jól) írni, míg valaki megengedheti magának, hogy cigányozzon, és

4. nem lehet ilyen kritikátlanul használni a nyelvet sem,

ugye nem nekem kell elmagyarázni az újságírói felelősséget neked, hogy ha az „újságban szabad”, akkor az nagyon könnyen legitimálja a más helyeken való ilyenfajta szóhasználatot. És szép lenne, ha az amúgy is rasszizmussal terhelt nyelvhasználatot nem erodálnánk tovább.

Egyébként meg sikeres munkát, kevesebb meglökdösést és kamerarecsegtetést kívánok. És tényleg azt gondolom, megette a fene az egész tematizálósdit, tényfeltárósdit, ha közben pejoratív utalásaid, sértő szóhasználatod van erre vagy arra a kisebbségre. Viszonylagos tisztelettel, meghajlás, hajbók.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!