2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Garfield kilenc élete

Demény Péter 2017. február 06. 10:08, utolsó frissítés: 2017. február 07. 10:14

Az embereknek elege van a korrupcióból, ezért aztán bárkiről elfogadják, hogy korrupt, akiről kiderítik. De be kell látnunk, hogy tényleg itt vannak a korruptak.


Szerettem is, meg nem is Kiss Tamás írását. A Facebook persze nem ad lehetőséget ilyen bonyolult opcióra, de van élet rajta kívül is.

Azt gondolom, sokan értünk egyet azzal, hogy a DNA nem az igazság, hanem a politikum eszköze. Az embereknek elege van a korrupcióból, ezért aztán bárkiről elfogadják, hogy korrupt, akiről kiderítik. Az indulatnak korruptakra van szüksége, és meg is találja, gyakran meg is teremti őket.

De be kell látnunk, hogy tényleg itt vannak, és erről éppen a sürgősségi kormányrendelet győzhetett meg ismét. Én nem kezelném olyan mellékesen, hogy „a törvényhozói szándékban masszívan benne lehetett az a vágy, hogy a párttársak, barátok és osztályos társak »megússzák«.” Hiszen ha ezt a rendeletet sikerült volna keresztülvinni, akkor tényleg megússzák, és nézhetjük magunkat. Romániának amúgy is a nepotizmus a legfőbb baja, minden szinten mindenki rokon, barát, ismerős, aki tesz egy kis szívességet, persze nem ingyen. És miközben 200.000 a vágyott felső határ, egy „akárkit” 200 lejért zaklat az adóhivatal.

A DNA az emberek kétségbeeséséből és Traian Băsescu politikai ügyességéből született. De hogy megszülethetett egyáltalán, abban egyetlen párt sem ártatlan, a PSD sem, sőt. Engem is „jeges rettenet” tölt el, ha arra gondolok, hogy bárkit be lehet zárni, akit a DNA korruptnak nevez, de nem kevésbé jeges rettenet tölt el akkor is, ha elképzelem azt az újabb negyven évet, amelyet ugyanebben a korrupcióban kell eltöltenem.


Ezért értek egyet a tüntetőkkel, és ezért értem meg a tüntetéseket. Nincs kilenc életünk, mint Garfieldnek, csak ez az egy.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!