2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mi baj azzal, ahogyan Tamás Sándor és a háromszéki RMDSZ a regisztrációs kampányt kezeli?

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2017. augusztus 01. 14:43, utolsó frissítés: 17:00

"Bár a magyarországi választásokig még több mint 8 hónap van hátra, Tamás Sándor már egy pártnak kampányol. Ezzel pedig pont a választások lényegét, magát a választást minősíti le szavazássá" - Balázsi-Pál Előd írása.


Regisztrációs kampányt indított az RMDSZ a magyarországi választásokra. A központi üzenet végtelenül egyszerű: aki élni szeretne szavazati jogával, regisztráljon. Aki meg nem magyar állampolgár, az kérje az állampolgárságot, hogy aztán tudjon regisztrálni, majd szavazni.

Elöljáróban elmondom: nem vagyok magyar állampolgár, és valószínűleg nem is leszek az. De ha az lennék sem szeretnék élni a szavazati jogommal, mert úgy gondolom, azoknak kell dönteniük, hogy ki vezesse országukat, akik ott élnek, ott adóznak, és akiknek a sorsát leginkább befolyásolják a kormány és az országgyűlés döntései. Ezzel együtt elfogadhatónak tartom azt a retorikát, hogy ha már az állampolgársággal jár szavazati jog, élni lehet vele. Vagyis a regisztrációs kampánnyal alapjáraton nincs bajom, a saját személyes opcióimtól függetlenül.

De azzal már nagyon komoly problémám van, ahogy a háromszéki RMDSZ és Tamás Sándor ezt a regisztrációs kampányt kezeli. Tamás Sándor ugyanis ezt a bekezdést tette közzé Facebookján, és a háromszéki RMDSZ-szervezet közleményében is szerepel ugyanez a passzus.

„Az a célunk, hogy az Orbán Viktor által vezetett kormány folytathassa a munkáját, s ehhez mi erdélyi magyarok is hozza járulunk, úgy ahogy négy évvel ezelőtt is tettük, amikor mintegy 65 ezer szavazattal erősítettük a kétharmadot átbillentő mandátum megszerzését. Azért fontos a szavazás, mert látjuk, hogy olyan nemzeti kormány van Magyarországon, amely értünk is tesz, nemcsak politikai nyilatkozatot, hanem megmaradásunkat, fejlődésünket segítő gyakorlati programokat indított el a határon túl, és ezen belül Erdélyben is. Azt szeretnénk, hogy minél több szavazatot kapjon, hogy olyan többsége legyen az Orbán kormánynak, amely nyugodt építkezést tud biztosítani. Ennek alapvető feltétele a választáson való részvétel minden magyar állampolgár részéről, ennek előfeltétele viszont a magyarországi választási rendszer értelmében a regisztráció.”


Sorra veszem, milyen problémáim vannak az adott szöveggel.

Bár a magyarországi választásokig még több mint 8 hónap van hátra, Tamás Sándor már egy pártnak kampányol. Ezzel pedig pont a választások lényegét, magát a választást minősíti le szavazássá.

Miközben elég nyilvánvaló, hogy a magyarországi választásokon szavazó erdélyiek között racionális és érzelmi okokból kifolyólag is felülreprezentáltak a Fidesz-szimpatizánsok (a Fidesz-kormánynak köszönhetően lett magyar állampolgárság és szavazati jog, ezekkel a lehetőségekkel pedig nyilván elsősorban azok éltek, akik szimpatizálnak a párttal és annak nézeteivel), Tamás Sándor azt üzeni: azok regisztráljanak, akik a Fideszre fognak szavazni! Ez az üzenet tulajdonképpen kirekeszti azokat, akik ugyan élnének a szavazati jogukkal, de történetesen más opciójuk lenne, mint a Fidesz. Azt üzeni nekik: ne is regisztráljatok, minek az, hát úgyis egyértelmű, hogy a Fidesz visz mindent Erdélyben, ne rondítsatok bele az összképbe!

Az RMDSZ-ben a helyi szervezetek elég nagy autonómiája okán régóta elfogadott, hogy az általános, a szervezet egésze által közvetített üzenet mellett a helyi szervezetek, illetve azok vezetői különböző magánvéleményeket fogalmazhatnak meg. Ez valószínűleg ebben az esetben is így van, csakhogy most van egy bökkenő. Az RMDSZ-en belül nincs olyan politikus, aki meg merné kockáztatni egy, a Tamás Sándoréval szembemenő üzenet megfogalmazását. Hiába vannak olyan erdélyi politikusok, akik nem értenek egyet a Fidesz számos üzenetével, intézkedésével, és ezt akár nyilvánosan is felvállalják, nem tudom azt elképzelni, hogy mondjuk egy másik megyei szervezet erős embere olyan közleményt adjon ki, amely arról szól, hogy a cél a Fidesz-kormány megdöntése.

A ráció azt mondja, ez politikai öngyilkosság lenne egy olyan közegben, ahol az RMDSZ szavazóinak döntő többsége egyben Fidesz-szimpatizáns is, és mérhetetlen károkat okozna az RMDSZ egésze számára. Már csak ezért sem fair Tamás Sándor részéről, hogy a regisztrációs kampányban így hangoztassa politikai meggyőződését, hiszen nyilván ő is tudja, hogy a Fidesszel nem (vagy kevésbé) szimpatizáló párttársai számára nem adatik meg ez a lehetőség.
Azt nem tudom biztosan, de azért sejtem, hogy az RMDSZ-nek a magyar kormány ad pénzt a regisztrációs kampányra. Vagyis jó eséllyel magyar adófizetők pénzén fut az a kampány, amelyben a háromszéki RMDSZ hivatalos közleményben magyarázza el, hogy az a cél, hogy a Fideszt támogassuk.

Végezetül: a határon túli (avagy külhoni) magyaroknak és politikai, érdekvédelmi szervezeteinek valóban létérdeke, hogy olyan kormánya legyen Magyarországnak, amely értünk is tesz, nemcsak politikai nyilatkozatot, hanem megmaradásunkat, fejlődésünket segítő gyakorlati programokat működtet a határon túl. Kérdés azonban, hogy ez hogyan megvalósítható: úgy, hogy bízunk abban, hogy a Fidesz a világ végéig hatalmon lesz, vagy úgy, hogy megpróbálunk egy olyan korrekt viszonyt kialakítani a magyarországi pártokkal és politikai szereplőkkel, amelynek eredményeként bárki is lesz hatalmon egy, öt vagy húsz év múlva, magától értetődőnek fogja venni, hogy kormányának ez a feladatai közé tartozik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!