2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kell nekünk a városba az Untold?

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2017. augusztus 03. 11:16, utolsó frissítés: 11:16

Elismerem, hogy hatalmas teljesítmény ez a fesztivál kelet-európai viszonylatban, de rengeteget elvesz a varázsából, hogy az egész város életére jelentős és zavaró kihatással van.


Néhány napja petíció indult, hogy az Untold menjen ki a városból, azaz a megfogalmazók szerint a városvezetésnek lenne feladata valami más helyszínt találni neki. Szerintem is, mondom is az érveket:

1. A gyerekkórház:

Ez szerintem önmagában is elég lenne, hogy mindössze néhány száz méterre a Sürgősségi Gyerekkórháztól olyan fesztivált szervezzenek, ahol gyakorlatilag reggelig szól a zene. Gondolom, nem kell ecsetelni, milyen, amikor idegen helyen fekszenek gyerekek betegen, és még aludni sem tudnak. Ez felnőttként sem kevésbé megterhelő.

2. Reggelig tartó zene


A város minden rendezvénye szabályozva van, mivel egy bizonyos órától már csendzavarásnak minősül egy rendezvény. Kivéve a privilegizált Untoldot, ahol ugye reggelig mehetnek a bulik. Ezzel az a probléma, hogy a stadion környéke lakóövezet, nem beszélve arról, hogy a Szamos túloldalán meg egy egész negyed van, amit beterít a zene. Nem lehet több ezer embert önkéntelenül belevonni a fesztiválba, hogy aztán ha akarnak, ha nem, reggelig zenét hallgassanak. A zajszennyezés amúgy is akkora méreteket ölt, amelyet redukálni kellene, nem fokozni még egy fesztivállal.

3. A lezárt közterek

Néhány éve, amikor a városban egy Billy Idol koncert volt, és a jegyeladások nem mentek jól, a koncert szervezője potom pénzért kibérelte a főteret, feladta a Sportcsarnokot, amely addig helyszínként szolgált volna. Akkor civil tiltakozás kezdődött, hogy ez mégis hogyan lehet, hogy magánprofit céljából megfosszanak állampolgárokat a köztérhasználat jogától? Ha ebből a szempontból nézzük, akkor az Untold esete sokkal keményebb, ugyanis az állampolgárokat négy napon keresztül fosztják meg a közterektől, ráadásul ez a terület most sokkal nagyobb, mint a Fő tér, gyakorlatilag a Sétatér nagy része és a teljes stadion- meg sportcsarnokkörnyék csupán úgy megközelíthető, hogyha karszalagja van az embernek.

4. A piaci verseny meggyilkolása

Az, hogy az önkormányzat támogatásával, tehát kvázi közpénz bevonásával és a közterek beáldozásával létrejöhet egy fesztivál, gyakorlatilag mindenki alól kirántja a talajt, aki hasonló kezdeményezésben gondolkodna. Egyszerűen képtelenség versenyezni valamivel, aminek ekkora hátszele van a polgármesteri hivatal részéről.

5. A forgalom

Kolozsvár túl van terhelve autókkal, erre nem kell különösebb statisztika, elég délután öt és hét között a központban, vagy a város kijáratai felé járni, és mindjárt látja az ember a dugókat, hallja a tülköléseket. Ezt jelentősen tetőzi, hogy a fél városban most már le is van zárva a forgalom, ráadásul mindez az idei év legnagyobb kánikulájának idején.

Ezek mellett természetesen számottevő az, amit az Untold hoz a városnak, azt nem szeretném elvitatni: az, hogy külföldi turisták tízezrei érkeznek, a városnak nem csak gazdaságilag tesz jót, hanem növeli annak láthatósághát is. Erre hivatkozott Emil Boc polgármester is, amikor tegnap a városi tanácsülés után megkérdezték tőle, hogy mi a véleménye a petícióról, amit több mint ezren írtak alá az Untold elköltöztetése mellett. Az Untold egyébként idén igyekszik valamit vissza is adni a városnak, például létrehoznak két steril szobát a gyerekkórházban a rákos kisgyerekek kezelési körülményeinek megjobbítása érdekében. De az is tény, hogy pontosan nem tudjuk, milyen gazdasági hatásokat hoz a városnak, és egyáltalán a városban pontosan kinek jó az, hogy létezik.

Az azonban biztos, hogy Európában nincs arra precedens, hogy egy ekkora méretű fesztivál, ahol tényleg százezrek fordulnak meg, egy város központjában lenne megrendezve. Másrészt meg Kolozsvárnak ugyanilyen hasznot és nyilvánosságot jelentene, ha mondjuk valahol a Gorbó völgyében, vagy a Hója mellett lenne megszervezve a fesztivál, ugyanis a a külföldről ideutazottak nagy része amúgy is többnyire a városban fogyasztana, lakna, satöbbi. Az azonban kétségtelen, hogy ehhez hiányzik az infrastruktúra. Tényleg nem károgni akarok én az Untold miatt, elismerem, hogy hatalmas teljesítmény ez kelet-európai viszonylatban, de rengeteget elvesz a varázsából, hogy az egész város életére jelentős és zavaró kihatással van.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!