2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hazudjunk vagy hallgassunk! És akkor nem kell fájjon a fejünk

Kovács Péter 2017. november 16. 12:36, utolsó frissítés: 13:52

Mi a hasonlóság Kelemen Hunor és Gigi Becali között? Mindketten a csillaguk nélkül maradtak.


Megfosztanák Kelemen Hunort a Románia csillaga kitüntetésétől. Az érdemrend becsületbírósága indoklása szerint az RMDSZ elnöke nem tartotta tiszteletben a december elsejei román nemzeti ünnepet, mivel azt nyilatkozta, hogy „a románságnak el kell fogadnia, hogy mi, az erdélyi magyarság nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at".

A becsületbíróság csak javasol, a végső döntés Klaus Johannis kezében van. Bárkivel, bármiben fogadok, hogy az államfő visszavonja Kelemen Hunor állami kitüntetését. Megtanulhattuk az elmúlt években, hogy a magyar szavazók kedvence, Johannis egészen másképp képzeli el az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetét, mint mi. Nem egyszer nyilatkozta, hogy Románia modellértékű a kisebbségek helyzetének kezelésében, hangsúlyozta, hogy a romániai szászok és svábok ünnepelni fognak a centenáriumon, illetve könyvében is leírja, hogy a román nemzetet az állampolgárok összessége alkotja. Nem hisz az általunk, romániai magyarok által vallott megközelítésben, miszerint a nemzeti hovatartozás és az állampolgárság két külön fogalom. Tehát nem lehet alapozni arra, hogy Klaus Johannis szász eredetű, és empátiával viszonyul a kérdéshez. Ő román, és ebben az ügyben a román érdeket fogja képviselni.

A Románia Csillaga elismerésnek 7 fokozata van, a szövetségi elnök a negyediket birtokolja, amelynek az elnevezése a comandor. Amúgy jó társaságban van, ugyanez a besorolás jutott egyebek mellett Balázs Jolánnak, Mircea Dinescunak, Sere Guleanak, és Silviu Purcăretenek. Az eset tragikomikumát az adja, hogy amennyiben Kelementől megvonják a kitüntetést, ezentúl nem kap meghívást a december elsejei állami ünnepségekre. A díj nem jár semmiféle pénzügyi vagy más anyagi jellegű előnnyel, az egyedüli érdemi dolog, amitől Kelemen Hunor elesik, az a szimbolikus jellegű megbecsülés az állam részéről, illetve a katonai tiszteletadás. Vagyis a temetésén nem fognak lövöldözni. Az ég fele, természetesen. Amúgy Kelemen Hunornak van még két igazán fontos csillaga otthon: egy két és egy négy éves…

A kitüntetéssel kapcsolatos másik tragikomikus elem az, hogy a visszavonást kezdeményezők szerint a díj elfogadása felér egy hűségnyilatkozattal. Vagyis, ha valaki Románia Csillaga elismerésben részesül, akkor nem mondhat mást, csakis a hivatalos retorikát. Nem bírálhat, nem kritizálhat, nem lehet saját véleménye. Nem lehet őszinte. Az állam azt várja el tőle, hogy hazudjon vagy hallgasson. Fiatalka voltam 1989 előtt, de ha jól tudom, akkor volt bevett szokás az ilyen jellegű tiltás.


Az ügy kapcsán megfogalmazható néhány kérdés, tudom, hogy soha nem kapok ezekre választ. Miért csak abban az esetben teljes a román emberek öröme a centenárium kapcsán, ha minden egyes román állampolgár örvend? Vajon csak mi magyarok nem tudunk örvendeni a centenáriumnak, vagy azok a milliók sem, akik Európa különböző pontjaira kényszerültek emigrálni, mert itthon nem boldogultak? Miben mérik az állam iránti tisztelet, hűséget? Abban, hogy a kezünk a szívünkön van a román himnusz közben? Vagy abban, hogy tanulunk, dolgozunk, adózunk, gyerekeket nevelünk, vigyázunk a környezetünkre, itthon maradunk? Amikor Csernovicben ünneplik az észak-bukovinai város Ukrajnához való csatolását, akkor minden román ünnepel? Vagy tiszteletben tartja az ukránok ünnepét, de nem kér belőle? Hány évnek, vagy évszázadnak kell eltelni addig, amíg december elsejét önmagában ünneplik, és nem valamivel, vagy valakivel szemben? Ejh, be jó lenne, ha a sok hisztérián túl, valaki őszinte választ tudni adni…

Elhangzott a Kolozsvári Rádió Fricska című szubjektív hírkommentjében

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!