2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Năstase és Voiculescu olyan csúnyák, hogy ne is publikáljanak?

Kovács Péter 2017. november 28. 12:22, utolsó frissítés: 12:22

Amit Cărtărescu és társai művelnek a szólásszabadság súlyos megsértése. Cenzúra, ha úgy tetszik. Vannak jó emberek, akik publikálhatnak, és vannak csúnyák, akik nem? Mikor mondják meg azt is, hogy mit szabad leírni?


Nagy port kavart a bukaresti Gaudeamus könyvvásáron megszervezett egyik könyvbemutató, amelyen Adrian Năstase volt szociáldemokrata miniszterelnök és Dan Voiculescu sajtómágnás, volt pártelnök mutatták be legújabb írásaikat. Az egyik kiadó bezárta a standját, és kiírta a bejárathoz, hogy zárva, amíg tart a fegyencek könyvbemutatója. Több fiatal a helyszínen tüntetett a kiadó és a két szerző ellen, többen transzparensekkel és #rezist feliratú táblákkal fejezték ki nemtetszésüket. Az egyik legnépszerűbb román író Mircea Cărtărescu Facebook-bejegyzésében kérte olvasóit, hogy ne vásároljanak több könyvet ettől a kiadótól. Az elégedetlenek részben kimondott, részben mögöttes üzenete az volt, hogy mit keresnek itt ezek a börtöntöltelékek, amikor szétlopták az országot, hogy van pofájuk egy ilyen rangos eseményen megjelenni? A facebook-kommentek döntő többségének ugyanez a hangulata.

Álljon meg a verekedés egy pillanatra! Én is azok közé tartozom, akik szerint Năstase miniszterelnökként, olyan körülmények között, hogy pártja egyedül kormányzott, tehát még egy koalíciós fék sem létezett, sokat horgászott a zavarosban. Egyesek szerint nem csak bottal horgászott, hanem hálóval halászott. Én is úgy gondolom, hogy megér egy misét, hogy Dan Voiculescu miként szerezte a vagyonát, milyen körülmények között építette fel a médiabirodalmát, vagy milyen viszonya volt a Securitátéval. Nem azt állítom, hogy két szeplőtlen szűzről van szó. Sőt! Viszont ezek az emberek a tévedéseik miatt börtönben ültek, a román igazságszolgáltatás bűnösnek ítélte őket, rácsok mögé kerültek, és letöltötték a számukra kiosztott éveket. Mégis mit kéne csináljanak, mit várnak el tőlük azok, akik most nagyon hangosan háborognak? Zárkózzanak be, és ne menjenek emberek közé? Vagy kimehetnek, de csak akkor, ha sáncot ásnak, vagy éppen utcát sepernek? Operában vagy színházban nincs mit keressenek, a piacozás az megengedett, de csak sötétedés után? Tetszik, nem tetszik, értelmiségi emberekről van szó, egyetemi oktatókról, akik gondolkoznak, van véleményük, és ezt le is írják. Gondolom, sokan vannak, akik kíváncsiak rájuk, pénzt is áldoznak a könyveikre, ellenkező esetben a kiadó nem foglalkozna velük. Be kell őket tiltani, csak azért mert hibáztak? Mégis meddig kell bűnhődniük? Addig, amíg kijönnek a börtönből, vagy a társadalom azt várja el tőlük, hogy amíg élnek, addig bújjanak el, nehogy véletlenül mi, becsületes emberek találkozhassunk velük. Arról nem is beszélve, hogy amit Cărtărescu és társai művelnek a szólásszabadság súlyos megsértése. Cenzúra, ha úgy tetszik. Vannak jó emberek, akik publikálhatnak, és vannak csúnyák, akik nem? Mikor mondják meg azt is, hogy mit szabad leírni?

Apropó társadalom. Romániában, de gondolom máshol is így van, a börtönévek után nagyon nehéz visszailleszkedni a társadalomba, nehéz hasznos tagja lenni egy közösségnek. Ha valakit elkönyveltek, hogy börtönviselt, azt sajnos nagyon nehéz ledolgozni. Năstase és Voiculescu, azáltal, hogy írnak, megpróbálnak hasznos munkát kifejteni. Annak ellenére, hogy nem angyalok, hagyjuk őket. Csak azért mert politikusok voltak, majd börtönbe kerültek, lehet nekik is normális életük.

Elhangzott a Kolozsvári Rádió Fricska című szubjektív hírkommentjében


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!