2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kurvák vagy stricik?

Kelemen Attila Ármin 2017. december 21. 15:57, utolsó frissítés: 16:18

Kedves Péter, a tüntetők lehet nem tájékozottak, de nem is hülyék.


Kovács Péternek akkor lehet elhinni, hogy újságíró lett, nem pedig álruhás politikus, ha megtesz egy egyszerű és nagyszerű dolgot: bebizonyítja, hogy képes az RMDSZ kommunikációs osztályának elképzelésein kívül gondolkozni és fogalmazni. Az, amit az igazságszolgáltatási törvények módosításáról ír azért manipulatív, mert formálisan ugyan igaz dolgot állít, viszont a játéktér, amit definiál, nagyon szűk. Kicsit olyan, mint amikor valaki ír egy hosszú érvelést, a másik meg kiiktatja, mert az érvelésben van pár helyesírási hiba.

Ha Csoma Botond megpróbál érdemi adalékokat szolgáltatni és világos, hogy valóban arra törekszik, hogy megértse a tüntetők motivációját, Kovács Péter azt sugallja, hogy a tüntetők totál párhuzamosak a témával, meg vannak vezetve, esetleg hülyék. Nem használja ezeket a szavakat, de abban, amit mond, jócskán benne van ez a tipikusan vásárhelyi hozáállás “há miről beszélünk tatti?”.

És igen. Nagyon szűken keretezve, Kovács Péternek igaza van. A tüntetők zöme alighanem megbukna egy, a törvényről szóló tudásfelmérőn. Talán kicsit forradalmároknak is érzik magukat attól, hogy rekedtté ordibálják magukat, ami persze komikus is egy kicsit. Van viszont az egyenletben egy másik tényező is, ami elől Csoma Botond nem tér ki. Így fogalmaz: Nem segít a helyzeten az sem, hogy a PSD elnökének büntetőjogi gondjai vannak, a speciális bizottság elnöke, amely tárgyalja a tervezeteket, pedig a hírhedt 13-as sürgősségi kormányrendelet kezdeményezője, Florin Iordache.

Mert Kovács Péter megfeledkezik egy nagyon fontos dologról, amit egykori politikus énje nyilván nagyon jól tud. A politika nem a tényekről, hanem inkább a tények percepciójáról szól. A politika, ahogy egyre többen csinálják, a percepciók kreatív adminisztrálása. Az pedig, hogy nagyon sok városi, A illetve B+ státuscsoportú fiatalnak az a percepciója, hogy ez a törvény arról szól, hogy Dragnea ússza meg a börtönt, nem okvetlenül azt és csak azt jelzi, hogy ezek a srácok ostobák. Inkább egy nagyon mély bizalmi válságot kódol, amivel megértem, hogy mondjuk Márton Árpád nem tud szembenézni, de Kovács Péternek nem kellene úgy tennie, mintha nem értené.


Nagyon sok, nyugaton is egészen piacképes diplomás fiatal nem hiszi el a PSD-nek, hogy amihez nyúl, azt tisztességes szándékkal teszi. Elegük van a PSD-tényezőt tartalmazó Romániából. Mi ez a tényező? Koncepciótlanság, populizmus, cinikus érdekcsoportok, totális átpolitizáltság, dilettantizmus és virágzó surmóság. Nem véletlen, hogy a tüntetések fontos motívuma, hogy amennyiben ez az ország nem változtat irányt, az emberek jobban teszik, ha elköltöznek innen. Ez most egy nagyon fontos eleme ezen srácok életérzésének. Lehet, hogy az államelnök vagy a titkosszolgálatok rájátszanak erre az életérzésre, és használják is, amennyire tehetségük engedi. De ez nem jelenti azt, hogy az ország legjobban képzett fiataljai között a domináns érzés ne kezdene az lenni, hogy elegük van. Paradox módon nem ők a társadalom vesztesei, sőt. Viszont ők érzik igazán azt, hogy a PSD-vel csak veszíthetnek. És hát ebben most az RMDSZ a PSD partnere. Ezért gondolom azt, hogy Csoma Botond dilemmázó, több tényezőt is számba vevő attitűdje sokkal megnyerőbb, mint a tüntetők lesajnálása.

Egy politikus számon kérheti azt, hogy az tüntetők percepciója hibás, de ha a percepciókkal leszámolnánk, a politikusi munkának alig maradna tárgya. A gond valójában inkább az, hogy a törtvény pozitív kormánypárti percepciója a Dragnea-Iordache vízjelekkel egyszerűen felépíthetetlen. Ismétlem: felépíthetetlen. Az RMDSZ nem kommunikál rosszul, megnyugtatja azokat, akik szeretnék elhinni az RMDSZ-nek, hogy becsületes oka van annak, hogy a PSD és az ALDE mellé állt. Az RMDSZ veszteségminimalizálása valószínűleg jól működik. De akkor is ára van/lesz annak, hogy nem számol azokkal, akiknek méltán: elegük van.

A True Detective második évadában a félvilági vállalkozó, Frank Semyon így fogalmaz: "I always saw a difference between a whore and a pimp. A whore can still have integrity." A magyar szinkronban valahogy úgy hangzik, hogy a strici és kurva között az a különbség, hogy a kurva lehet becsületes. A politikusokat a romániai társadalom nem fogja szenteknek, életüket a közösségért feláldozó mártíroknak tekinteni. Viszont jó esély van arra, hogy elnyerjék a rendes kurváknak kijáró megbecsülést. De ez az óhajtott cél messze van. Egyelőre az általános benyomás inkább az, hogy a politikusok sima stricik. Lehet, hogy ez így igazságtalan, de messze nem alaptalan.

Kedves Péter, a tüntetők lehet nem tájékozottak, de nem is hülyék. Az RMDSZ témában kiadott közleménye elkapta a hangot, pozitív irányba mutat, főleg, ha nem pusztán egyszeri állásfoglalás, hanem egy kommunikációs folyam kezdete. Egyáltalán nem pozitív viszont a tüntetők fikázása, és itt nincs különbség abban, hogy ez a bányászjárásozós hisztérikus mártonárpádos vagy a simán coolkodó kovácspéteres.

(a címoldali fotó a news.ro portálról származik)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!