2019. június 19. szerdaGyárfás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az év irodalmi kampánytalkshow-ja

Selyem Zsuzsa 2008. november 25. 16:32, utolsó frissítés: 14:16

Szóval, el nem tudom képzelni, ki tanácsolhatta az RMDSZ elnökének, hogy a parlamenti választások kampányának finisében költői estet tartson a kolozsvári szavazók megnyerése érdekében.
Közvetlenül a Koncz ZsuzsaBródy János kampánykoncert után. Mert azt azért még kevésbé tudom elképzelni, hogy ekkora felelősséggel bíró politikus púr passzióból igent mondana a merő véletlenségből éppen a kampányidőszak legforróbb napjaira (2008. november 26.) eső irodalmi programra, amikor ugyanezen felelősségteljes politikusnak rengeteg teendője közepette az év egyetlen napján sem áll módjában az általa megnyitott kulturális eseményeken ottmaradni.

<i>A szerző felvétele</i>A szerző felvétele


A plakátnak kétségkívül megadták a módját

– krétázott, színes, A3-asnál kissé még nagyobb is, még meg is van tervezve, nem úgy, mint a közvetlen közelében kitűzött másik, hasonló papírra nyomtatott hirdetés, melynek dizájnja, mi tagadás, hagy némi kívánnivalót maga után.

Ők ketten tehát a kolozsvári Bölcsészkar folyosóján azonnal magukra vonták, mint rendes plakátokhoz illik, az arra járók tekintetét. Feltűntek csinos külsejükkel, nyalka termetükkel, a hely szelleméhez illő szívhezszólóan dekoratív szavaikkal. És feltűntek, mert az egyetemen, ahol magyar irodalommal foglalkoznak a választópolgárok, alig fordul elő ilyen színes-krétás plakát, ha meg előfordul, azt EU-s pályázatokból finanszírozzák.


Ők ketten azzal is büszkélkednek,

hogy mindkettejük beszélgetőpartnere az a fiatal és méltán népszerű Orbán János Dénes, aki amellett, hogy büszke tulajdonosa a Bulgakov Kávéháznak, valaha az írta:

Harminckét évem elhagyott,
ámde panaszra nincs nagy ok,
a vad
szabad,

a rím minden fűzőt kibont,
fölajz a vers, a lány sikong,
s rohan
Johann,

s bár sohasem lesz tananyag,
fonnak néki pad alatt
azért
babért.


Nem is tudom, Johann, ahogy elnézem ezt a társaságot, lőttek a padalatti babérnak: parlamenti babérjaid előbb-utóbb tankönyvbe taszítanak.

Ami meg az év irodalmi talkshow-ját illeti,

hogy egyik irodalmár szavazókollégámat idézzem: szuper, de miért nem mondjuk decemberre tervezték? És most, mondjuk (ezt én mondom), az RMDSZ elnökével, úgy is mint aki nemrégiben miniszterelnök-helyettesként felelt az oktatásügyért is, beszélgethetnénk esetleg politikáról: oktatási reformról, felsőoktatásról, kultúrpolitikáról, annak modernizációjáról. Volnának kérdéseim.

Tényleg azt hiszi ma még valaki, hogy nincs elegünk a politikusok hímes-rímes, zárt szerkezetű jambikus szavaiból?

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!