2021. október 26. keddDömötör
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Pedofília: nem a cölibátus az oka

velemenyvezer.blog.hu 2010. március 22. 13:06, utolsó frissítés: 13:06

A protestáns lelkészek nagy része házas, mégis jóval gyakoribb náluk a pedofília, mint a katolikusoknál. Tehát nem a cölibátus eltörlése a megfelelő válasz.A Vatikán botrányoktól hangos. Az elmúlt hetekben napvilágra kerültek korábbi pedofilügyek Írországban, Németországban, Svájcban és Ausztriában is. A sajtó újra tele azzal a véleménnyel, hogy az ilyen szexuális bűncselekmények valódi okai a cölibátus és más „idejétmúlt” intézmények. Az egyháznak meg kellene újulnia, nyitnia kéne a világ felé – vélik sokan.

A valóságban azonban a katolikus egyháznak pont az ellenkezőjét kellene tennie.


A cölibátus miatt?


Az elmúlt években több átfogó vizsgálat is napvilágot láttott a papok által elkövetett szexuális bűncselekményekről. Az egyik legjelentősebbet az Egyesült Államokban végezték az amerikai püspökök megrendelésére, egy másikat nemrég pedig az ír kormány megbízásából készítettek.

A vizsgálatok nagyon világosan azt mutatják, hogy a sajtóban megjelenő vélemények és "adatok" köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.De érdemes összevetni az eredményeket a protestáns adatokkal is. Jól látható ugyanis, hogy a katolikus egyházban jelentősen kisebb arányban fordult elő a pedofília, mint a protestánsoknál. A protestáns lelkészek nagy része pedig házas! De az összehasonlító kutatások arra is rámutatnak, hogy a pedofília korántsem egyházi kérdés: minden olyan közösségben jelen van legalább ilyen arányban, ahol gyerekekkel foglalkoznak.

A pedofília oka tehát nem a cölibátus.


Elkanászodtak

Az elmúlt 50 évben nemcsak az európai társadalom, hanem az egyház is nagyon megváltozott. Anyanyelvi misézés, nagyobb világi befolyás, átláthatóbb egyházi rend és a nők növekvő szerepe fémjelezte az elmúlt évtizedeket. A reformok azonban sokhelyütt túllőttek a célon.

A „liberálisabb” egyházi élettel együtt a fegyelem is sokat lazult. A papi szemináriumokon sokkal elnézőbbek, divatos szóval: toleránsabbak lettek a fiatalokkal. Ennek pedig egy fontos eleme volt a homoszexualitás felett szemet húnyó gyakorlat, ami igencsak visszaüt: egy amerikai kutatás szerint ugyanis a pedofília miatt elítélt katolikus papok 90%-a homoszexuális.

De természetesen nemcsak ez a probléma oka. Ahogy a pápa is rámutatott az ír egyháznak írt levelében, az egyházat a különböző kihágások szankcionálásánál is a túlzottan elnéző magatartás jellemezte. A klérus ugyanis legtöbbször szemethunyt a történtek felett, és az elkövetőkkel szemben nem alkalmazta az egyházi büntetéseket.


Konzervatív fordulat?

A problémákra tehát láthatóan nem a cölibátus eltörlése vagy a még „toleránsabb” politika bevezetése a megfelelő válasz. Éppen ellenkezőleg! Az egyháznak sokkal inkább saját rendjéhez kell visszatalálnia.

Érdekes, hogy a hívek is ezt látszanak támogatni. Tapasztalatok szerint azok a közösségek virágoznak leginkább, ahol a lelkipásztor következetesen tartja magát az egyház tradícióihoz.

Úgy tűnik, a katolikusokra is igaz a latin mondás: „Tartsd meg a rendet, és a rend is megtart téged!”

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!