2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Assange bika és a Streisand-effektus: a hét híre tíz kommentben

2010. december 10. 08:58, utolsó frissítés: 2010. december 17. 10:59

Őrizetben a WikiLeaks alapítója. A hét híre, és amit otthon soha nem mertél volna róla megkérdezni: új wélemény-rovatunk most indul.


A WikiLeaks-botrány jó néhány hete tartja lázban a közvéleményt. Bár sokan vadásztak rá, a fő kiszivárogtató most mégis valami egészen más miatt került a rács mögé – ráadásul önként adta fel magát. Felkértünk néhány közéleti személyiséget, legyenek a hivatásos kommentelőink, és hirtelen felindulásból, egy SMS-nyi véleményben reagáljanak a legizgalmasabb hírekre.

A hír:

Őrizetbe vették a WikiLeaks alapítóját

A brit rendőrség kedden egy svéd nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vette Julian Assange-ot, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját. A Scotland Yard illetékesei azt közölték a BBC-vel, hogy a 39 éves ausztrál állampolgárt helyi idő szerint 9.30-kor vették őrizetbe Londonban.


Assanget nemi erőszak elkövetésével és szexuális zaklatással vádolják, a WikiLeaks alapítója tagadta ezeket a vádakat.

Julian Assange önként, előzetes egyeztetés alapján adta fel magát egy londoni rendőrőrsön.

Kristinn Hrafnsson WikiLeaks-szóvivő azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy a kiszivárogtató portál működik, és az előzetes tervek szerint halad az újabb anyagok publikálása. Kifejtette: a Julian Assange ügyével kapcsolatos fejlemények nem befolyásolják a mára és a következő napokra tervezett anyagok megjelenését. (bbc, mti, reuters)
És akiknek ezen a héten (is) adunk a véleményére:

Budaházi Attila:
"Történt szépek, éltek és voltak,
Kik meg nem halhatnak soha,
Őrzött elevenek és holtak,
Szívek távoli mosolya,
Reátok néz, aggódva árván:
Őrzők, vigyázzatok a strázsán."

(Ady Endre: Intés az őrzőkhöz)

B. Szabó Zsolt: Polańskinak is nekiláttak, mégis lett "szellemíró" (Ghost Writer). Most Assange is kap egy kis "lélekerősítőt".

Csutak István: Romániában, főműsoridőben, élő haditudósításban rendezték volna a problémát: a DNA ügyészei korrupció-ellenes küzdelme újabb fejezeteként, álarcos kommandósok, halált megvető bátorsággal rohamoznák meg az ausztrál férfit. Aztán, mikor belátná, hogy tévedett és 80 tényleg nem több (de nem is kevesebb) mint 170, feltűnésmentesen szabadlábra helyeznék.

Demeter Szilárd: Legvalószínűbb következmény: a Streisand-effektus emlegetése miatt eszünkbe jut a gyönyörűségesen csúf, ám szeretnivaló Barbra, tehát az infóháború gerillájaként illegálisan letöltjük valamelyik filmjét. És este az asszony bambulás közben néhányszor aggódva rákérdez, hogy tényleg nincs valami bajunk?!


Farkas András:
1. Wiki-lik került a rendszerbe?
2. Az, hogy programáltatta magát, meg mindig hihetőbb, mint az, hogy Fenesen jobbról megelőzött a minap egy zöld trabant. Pedig ez is megtörtént.


Könczei Csongor: Jelenkori mitológiai helyzetkép: Assange bika a hátán hurcolja a szűz Amerikát, s aztán egy svédasztalon jól megszivárogtatja…


Magyari Tivadar: Veszélyes... Al Caponét is lelőtték könyvelési hiba miatt.


Selyem Zsuzsa:
No problem, ezerrel működik a Streisand-effektus, már az óvódások is Assange-ról beszélgetnek.


Szász Attila: Hol itt a hír, a közérdek? Max kíváncsiságról beszélhetünk. S mióta szex is van benne, egyre bulvárosabb a sztori. A Transindex ellenállt volna a kísértésnek, hogy leközölje?


Szakáts István: Laikusként valami zaftosat találni a wikileaks-on kábé olyan nehéz, mint a barátaid képeit fellelni egy pornóoldalon. Plusz, amilyen minőségű anyaghoz egy 21 éves őrmester hozzáfér, ahhoz valszeg egy profi hírszerző is. A wikileaks nekem inkább egy népszínmű. De annak remek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!