2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyari, Selyem, Demeter, Szász, B. Szabó, Könczei a hét híréről

2010. december 24. 12:08, utolsó frissítés: 13:23

Minden irányból támadják Magyarországot a hétfőn elfogadott médiatörvény miatt. Eszünkbe juthat a vicc, vajon a Tévé Macit is azért szüntették be, mert köpött?
>> A korábbi SALTO VITALEK:
*Markó nem indul, mi a tanulság: kilencen a hét híréről
*Assange bika és a Streisand-effektus: a hét híre tíz kommentben
A hét híre:

Nemzetközi össztűz Magyarországra a médiatörvény miatt


Nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került Magyarország a december 20-án elfogadott, január 1-jétől életbe lépő médiatörvény miatt. Egyes politikusok azt is megkérdőjelezik, egy ilyen országnak helye van-e egyáltalán az EU-ban, nemhogy soros elnök legyen. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen.

„Mostanáig Lukasenkát (a fehérorosz elnököt) tekintették az utolsó diktátornak Európában. Nem ez lesz a helyzet, amikor a törvény hatályba lép" – vélte. Bár a magyar kormány szerint a külügyminiszter véleménye nem tükrözi a luxemburgi kormány hivatalos álláspontját, európai parlamenti képviselők, vezető európai politikusok és a média is – ideológiai irányultságtól függetlenül – élesen bírálta Magyarországot. Angela Merkel német kancellár is óva intette Magyarországot attól, hogy a sajtóval kapcsolatban megsértse a jogállamiság elveit.

Az új magyar médiatörvény megsérti az EBESZ-nek a média szabadságára vonatkozó normáit, s fenyegeti a szerkesztői szabadságot és a média pluralizmusát – jelentette ki Dunja Mijatovic sajtószabadság-felelős. A törvény minden médiatartalmat – a műsorszórókét, a nyomtatott és az online-médiáét – azonos elvek alapján szabályoz, ami ellentétes az EBESZ médiaszabadságra vonatkozó normáival. Szokatlanul széles hatáskört biztosít a nemrég létrehozott médiahatóságnak és médiatanácsnak, amelyeket kizárólag a kormányzó párt által támogatott személyek irányítanak – emelte ki.

A The Times szerint az ország most már aggasztóan közel került egy olyan egypárti államrendszerhez, amelyben a bírálatot nem csupán helytelenítik, de büntetik is. A médiahatóság vezetőjét 2020-ig nem lehet elmozdítani posztjáról, és rendeleteket adhat ki a médiának, anélkül, hogy e dekrétumokat a parlament elé utalná.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a cél, hogy megpróbáljanak olyan kérdéseket szabályozni, amelyek eddig nem voltak szabályozva, "viszont ha nem működik a dolog, akkor korrekcióra szorul" – fűzte hozzá. Szerinte ugyanakkor az MSZP tudatosan félretájékoztatja a nemzetközi közvéleményt és az európai parlamenti képviselőket; az ellenzéki párt felelőssége óriási abban, hogy több külföldi lap és politikusok is negatívan szóltak az új médiaszabályozásról. Ez súlyos felelőtlenség, "mert nem könnyű gazdasági helyzetben próbálják lejáratni az országot mondvacsinált indokokkal" – jelentette ki. Szerinte a magyar törvényekben csak olyan modellek vannak, amelyek az uniós országokban már honosak és hagyományosak. (részlet a hírösszefoglalóból)


És amit megtudtunk róla:

Magyari Tivadar (rektorhelyettes)
Nekem eszembe jut a vicc a kilencvenes évek elejéről:
- Miért szüntették be a Tévé Macit?
- Mert köpött.


Selyem Zsuzsa (irodalomtörténész, író)

Eddig is kár volt összetéveszteni a mohó birtoklásvágyat és az öntömjénező nemzeti elzárkózást a konzervativizmussal, de most abszolút világos: ez a magyar kormány magasról tesz a 12 pontra, még magasabbról a közjóra, gyors közölnivalója pedig a jól ismert bűvös szó: kuss! Ami ugyan elég közérthető, de valamiért mégsem fog átmenni. Ehhez talán mégsem elég hülye sem a nép, sem ő.Demeter Szilárd (Tőkés László sajtóreferense)
Alig várom, hogy Orbán Viktor kardlapoztasson és szemeket lövessen ki, mert olyankor csend van külföldön. És abban a gondolatnyi csendben, amíg a kivégzőosztag újratölt, el lehet olvasni csatornazaj nélkül a médiatörvényt.


Szász Attila (médiaszakértő)
Fél évig közvitázhattak volna róla, és nem értettem a mély csendet. Most pánik van, de a puliszka nem robban. Egyébként a nyomtatott és online médiára vonatkozó előírások alkalmazására nagyon kíváncsi vagyok. Nem feltétlenül a fennebb említett pontokat tartom problematikusnak, ott max. cinizmusról beszélhetünk... vagy jobb, ha hallgatok?


B. Szabó Zsolt (újságíró)

Az idei karácsonyi menü odaát: alufóliába csomagolt országimázs. Az ésszerűség határa meg nem más, mint a plasztik Mikulás az országház oldalán lelógatva. A harcot megvívja majd nekik ismét a nemzet köze, egy hatalmas pizza közepén, amelyen Lukasenka az olíva bogyó – legalább tartják valamire. Közben meg a BBC One rádióban a hímondó hölgy éppen szabadon elrappeli az időjárás jelentést.


Könczei Csongor (néprajzkutató)Semmi gond, a határon túli menekülteket majd befogadjuk, csak kérjenek árdéji igazolványt…

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!