2021. aug. 4. szerdaDomonkos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szeretkezz, ne lájkolj!: 12 replika a Facebook-nemzedékről

2011. január 07. 12:53, utolsó frissítés: 2011. január 14. 09:56

"Segítség space segítség!" Mi történik velünk, ha megvonják a napi betevő információadagunkat? A hírre kommentelőink teljesen beindultak.
>> A korábbi SALTO VITALEK:
*Magyari, Selyem, Demeter, Szász, B. Szabó, Könczei a hét híréről
*Markó nem indul, mi a tanulság: kilencen a hét híréről
*Assange bika és a Streisand-effektus: a hét híre tíz kommentben


A hét híre:Információ-elvonási tünetek jelentkezhetnek a Facebook-nemzedéknélA kábítószer-függőségről való leszokásnál tapasztaltakhoz hasonló testi és lelki tünetek jelentkezhetnek a Facebook-generáció tagjainál, ha akár egyetlen napra is megfosztják őket az internet, a mobiltelefon, a televízió, és a rádió használattól - figyelmeztettek szakemberek.

Az Unplugged (Kihúzva) elnevezésű nemzetközi vizsgálatban 12 egyetem vett részt a világ különböző részeiről. Az intézmények önkéntesei egy egész napot töltöttek el internet, mobiltelefon, iPod, televízió, rádió és újság nélkül. A vonalas telefon használata és a könyvolvasás engedélyezett volt számukra, és naplót kellett vezetniük az élményeikről.

Néhányan a dohányzás felhagyásakor jelentkező tüneteket produkáltak, sokan közülük a kemény drogokról való hirtelen leszokáshoz hasonlították a benyomásaikat, mások úgy érezték, mintha kegyetlen diétába fogtak volna. Az állapotot információ megvonási rendellenességnek nevezték el a szakemberek. (részlet a hírből)


És a reakciók:

Könczei Csongor (néprajzkutató)

Részlet egy ilyen naplóból:
Utolso space frissites Shift : space a space harang space a space deli space GMT-t space utotte. Enter
Align left
Shift reggel space ota space probalom space ennek space a space naplonak space az space oldalait space behivni, space de space minden space page space blank Shift 1 Enter
Shift probaltam space zenet space tolteni space a space kabeles space phonebol. Shift kepzeld, space nincs space MMS, space csak space ton, space utana space meg space egy space hang Shift : Alo, space csentrala
…”


Könczey Elemér (grafikus)
Szakáts István (motion designer)

Én is netfüggő vagyok, de engem ez nem zavar, sőt. A hal vízfüggő, s akkor mi van? Ja, hogy a víz természetes elem, a net meg az épített környezet része? És? Én, ha tehetném, direkt a vénámba vezettetném.


Farkas András (fejlesztési tanácsadó)

Ez így nem jó. Vajon én is függő vagyok? Mindegy, akkor most lezárom az Explorert és a Firefoxot, és csak a Chrome-ban maradok bejelentkezve a harmadik Facebook-useremmel. Lássuk, meddig bírom.


Selyem Zsuzsa (irodalomtörténész, író)

És miért kell elvonni az információt?


B. Szabó Zsolt (újságíró)

A tanulmány szerint ha nincs net és telefon, akkor nincs információ, zene és közösségi élet. Ettől zavarodnak meg a fiatalok? Durkheim azt mondja: „A társadalmi tények kizárólag statisztikákon keresztül ragadhatóak meg hitelesen.” Nézzük: 500 millió felhasználó, 50%-uk naponta meglesi a profilját. Átlagban 130 barátjuk van a virtuális közösségben, a felhasználók 62%-a 25-54 év közötti. Szakértőink inkább azzal kellene foglalkozzanak, hogy mi lesz az oly nagyra tartott társadalmi tudattal? Mit jelent manapság a barát vagy ismerős, esetleg kapcsolat? Miért nem köszönnek az utcán azok, akik Facebookon egymást bejelölik?


Budaházi Attila (dramaturg)

Tényleg vannak hiányérzet-tünetek, de érdemes kiterjeszteni a kísérletet több napra. Nekem már a harmadik napon nem szokott hiányozni semmi. A vonalas telefonnal pedig már első nap sem tudnék mit kezdeni. Bár úgy emlékszem, ha csöng, azt kell mondani: Halló! Ja, és előbb fel kell venni a kagylót.


Mihály László (újságíró)

„Sokan közülük a kemény drogokról való hirtelen leszokáshoz hasonlították a benyomásaikat” – ez a nagy tapasztalat azért jobban elgondolkodtat, mint hogy reszketnek-e mobiltelefon vagy net hiányában. Kíváncsi lennék amúgy, mi történne, ha egy napra leállna a közösségi oldal, vagy hányan lájkolnának egy olyan törekvést, hogy „Ma nem facebookolok”?


Porcsalmi Bálint (kabinetigazgató, művelődési minisztérium)

Én először a Facebook-on olvastam ezt a hírt. Egyáltalán nem lájkoltam. Nekem soha nem voltak ehhez hasonló tüneteim. Igaz nem is probáltam leszokni a mailrol, a mobilrol, a netről... Azaz probáltam egyszer, régen :( De azóta nem.

Sent by Balint via BlackBerry


Szász Attila (médiaszakértő)

Így van ez. A párhuzamos világok mindig találkoznak valahol. Ezúttal az elvonóban.


Demeter Szilárd (Tőkés László sajtóreferense)

A Mátrixon kívül tényleg málladozik a vakolat, de ha rajtam áll, akkor én inkább dohányzom. Amilyen erős az ellenhiszti, legalább szabadságharcosként halok meg.


Magyari Tivadar (rektorhelyettes)

"Szeretkezz, ne lájkolj!"

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!