2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Őrült, ezért nem ítélhető el Breivik: hatan a hét híréről

2011. december 02. 18:24, utolsó frissítés: 2011. december 05. 12:09

"Saját elképzelt világában él, ahol kiválasztottnak érzi magát". Én vagyok az egyedüli, akinek erről nem elsősorban Breivik jut eszébe?

A hét híre:

Őrült, ezért nem ítélhető börtönbüntetésre Anders Behring Breivik


Nyilvánosságra hozták ma Anders Behring Breivik pszichológiai elemzésének jelentését, az oslói sajtótájékoztatón csupán a következtetéseket közölték. A 243 oldalas dokumentum két független szakértő véleményét tartalmazza, amelyek egybehangzóan azt közölték, hogy Breivik elmebeteg; az volt a tettei elkövetése alatt is. A tömeggyilkos paranoid skizofrén, saját elképzelt világában él, ahol kiválasztottnak érzi magát, aki élet és halál felől dönthet.

Ennek értelmében börtönbüntetésre nem, csak kötelező jellegű elmegyógyintézeti kezelésre ítélhető, amely akár élete végéig is tarthat. Breivik főtárgyalását 2012. április 16-ra tűzték ki, a jelentést teljes egészében ekkor hozzák nyilvánosságra. (aftenposten)

Könczey Elemér (grafikus)
Szilágyi Szabolcs (újságíró)

Az alacsony kis ősz bajszú öregúr kedvenc időtöltése a vonuló hangyák beterelése egy konzerves dobozba. Időnként felszegi fejét és kezével mereven magasba emeli, majd elmélázik, és csendesen maga elé mormolja: arbeit macht frei... Majd tovább csikorgatja a mamusza talpa alatt a szanatórium kavicsos ösvényeit.... Mert ha ma élne, valószínűleg állna rá a norvég gyilkos diagnózisa, és legfeljebb kezelni szabadna. A gyógyulásig. (?????????????????????????)


Mihály László (újságíró)

A bíróság ezzel gyakorlatilag a családra és - ha volt neki - Breivik orvosára hárítja a morális felelősséget. A férfi ugyanis már korábban furán viselkedett, ami ugyan feltűnt otthon, de úgy látszik, flepniért minimum mészárolni kell. Ha viszont egy őrült ilyen pontosan ki tud számítani és meg tud tervezni olyan dolgokat, mint például a gyilkosságkor a hatóságok megtévesztése, az elmegyógyintézeteket stratégiaépítő központokká kellene átalakítani. Lehet, hatékonyabbak lennének, mint egy-egy kormány.


Csutak István (fejlesztéspolitikai szakértő)

Nem ez a fickó az őrült, abban biztos vagyok.
Érdekes módon, éveken át senkinek fel nem tűnt, hogy a pasi meg van kettyenve.
Biztos van hajtásija – vizsgázott, tesztelték. Iskolába is járt.
Senkinek nem volt furcsa, nem lógott ki a sorból?
Tökéletesen beilleszkedett abba a társadalomba.
Lehet, hogy én nem vagyok épelméjű?Kovács Péter (az RMDSZ főtitkára)

"Saját elképzelt világában él, ahol kiválasztottnak érzi magát". Én vagyok az egyedüli, akinek erről nem elsősorban Breivik jut eszébe?


Farkas András (fejlesztési tanácsadó)

Nem cserélitek le a mosolygós fotómat valami szomorúbbra? Ez a hír olyan. Egyébként a Breivik dolog a társadalomról kellene szóljon, nem Breivikről. Ki is végezhetnék, akkor is eltörpülne a büntetése ahhoz képest, amit csinált. Viszont az, hogy felhívta a dolog a figyelmet egy társadalmi betegségre, már sokkal többet jelent. Úgyhogy kezeljék csak. Hátha rájönnek valamire.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!