2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem román, hanem szerb volt "Drakula"? Tizenegyen a hét híréről

2011. december 09. 15:44, utolsó frissítés: 2011. december 12. 09:32

Megvan a hiányzó láncszem a kontinuitáselmélethez: Drakula kiszívta a dákok vérét. De már hogy volna szerb, amikor a filmekben angolul beszél...

A hét híre:

Nem román, hanem szerb volt "Drakula"?


Jovan Deretic szerb történész azt állítja: Vlad Ţepes felmenői szerbek voltak, és kétségtelen, hogy Drakula maga is az.

"Drakula ízig-vérig szerb. De nem csak ő. Sok ma élő román is szerb eredetű. Sokan nem tudják, hogy a XIX. századig a mi nyelvünket beszélték és a mi ábécénket használták. Tény, hogy a sírján olvasható feliratot is - Itt fekszik Vlad Ţepes, az Isten szolgája - tiszta szerb nyelven írták" - nyilatkozta Jovan Deretic a Kurir magazin december 3-án megjelent cikkében.

Az Evenimentul Zilei írása szerint nem meglepő, hogy a szerbek a magukénak szeretnék tudni Drakulát, mivel annak kultusza rengeteg külföldi turistát vonz, és ez jelentős bevételt jelent az ország számára.

Demeter Szilárd (Tőkés László sajtóreferense)

Megvan a hiányzó láncszem a kontinuitáselmélethez: Drakula kiszívta a dákok vérét. Azon gondolkodom, jó-e, hogy csak most jutott ez a szerbek eszébe, mi lett volna, ha a kilencvenes évek elején Havasalföldből is Koszovót csinálnak?


Jánosi Andrea (grafikus)

Látom, amint megalakul a mítoszvisszaigénylő szakértői bizottság, majd évtizedeken át kiegyezni próbál a két fél, de végül az ügy a hágai Bíróság elé kerül. Pár év múlva születik döntés, miszerint a szerbeké Drakula. Szerbia kártérítésként megkapja elvitelre Románia összes Drakula cégérrel ellátott ingatlanját, ezenkívül több ezer tonna kegytárgyat, szobrot és promóciós anyagot. A TransDracula autosztráda építése Brassó és Belgrád között ekkor kezdődik el, de sosem készül el. Az el nem készült szakasz száz év múlva a Világörögség részévé válik.


Ilyés Szabolcs (politológus)

Legyen az övék, tőlem vihetik, a cikkben említett nemzettársakkal együtt...


Csutak István (fejlesztéspolitikai szakértő)

Ebben a kérdésben az a lényeg, hogy ki gyűjti a belépti díjat.
A törcsvári kastély, ha jól tudom, Habsburg tulajdon.


Kovács Péter (az RMDSZ főtitkára)

Románia hajszállal került el egy nemzeti tragédiát: mi lett volna, ha kiderül, hogy Drakula magyar volt, és sok ma élő román is magyar eredetű?


Könczei Csongor (néprajzkutató)

Már hogy volna szerb, amikor a filmekben angolul beszél...


Szakáts István (motion designer)

Az is valami... bezzeg azt, hogy mi, magyarok a Szíriusz és Orion közül jöttünk, megalapítottuk Mú majd Atlantisz civilizációját, utána megépítettük Kína, Egyiptom és az azték birodalom piramisait, és feltettük a kerecsensólymot a magyar Jézus vállára, senki sem emlegeti.


Budaházi Attila (dramaturg)

Szegíny embernek még a vérit is szíjják...


Gáspárik Attila (biciklis)

Remek! Csatoljuk Segesvárt Szerbiához, vagy még jobb, bocsássuk nemzetközi árverezésre, hogy kié Drakula, aki többet ad, legyen azé!


Szász Attila (médiaszakértő)

Erről először ez jut eszembe:
- Jesus was black.
- Yes, she was.
Aztán meg ez:
Egyébként Drakula is, akár a miccs, a puliszka vagy a töltött káposzta, ugyanabban a nagy balkáni üstben fortyog.
Majd ez:
Drakula szerintem élvezné, ha a XXI. században szépen felnégyelnék. Elegánsan, ahogyan az ilyesmit ma szokás. Úgyhogy még két, a Drakula mítosz jogdíjaira igényt tartó népet keresünk.


Szilágyi Szabolcs (újságíró)

Nem tudom, hogy a Világra, vagy inkább Romániára nézve gáz, hogy csak Drakulát sikerült belőni a nemzetközi köztudatba, de ezek szerint van, akinek ennyije sincs...

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!