2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A magyar kormány megdöbbent: hatan a hét híréről

2012. február 03. 17:27, utolsó frissítés: 17:27

Véletlen, hogy éppen most indult be a dzsúdóoktatás a csángó Diószegen? A magyar kormány beavatkozása kellett ahhoz, hogy megszűnjön ez a szervezet, önmagukban a csángók képtelenek voltak szétverni.
A hét híre:

A magyar kormányt megdöbbentette az MCSMSZ vezetőségének lemondása

A nemzetpolitikai államtitkárság megdöbbenéssel értesült a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) hétfői közleményéről, illetve a szervezet vezetőségének lemondásáról. Az államtitkárság szerint az MCSMSZ vezetősége cserbenhagyta a moldvai magyar közösségeket, az oktatási programban részt vevő tanárokat és gyermekeket.


Ezt az államtitkárság hétfőn közölte az MTI-vel azt követően, hogy a moldvai magyar oktatási programot működtető Moldvai Csángómagyarok Szövetségének vezetősége közzétette: a magyarországi költségvetésből nyújtott támogatás rendszerének tervezett átszervezése miatt testületileg lemondanak. A szövetség tizenkét vezető beosztású tisztségviselője által jegyzett dokumentum szerint 2012. január elsejével lejárt a csángószövetség szerződése a Bethlen Gábor Alappal, és újabb szerződés hiányában a szövetség idei működése ellehetetlenült.

Az államtitkárság közleményében rámutatott: az MCSMSZ tizenegy éve jelentős magyarországi forrásokból tartja fenn a moldvai magyar oktatási programot. A kormány 2002 óta mintegy 360 millió forinttal, A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány (AMMOA) 2006 óta pedig 320 millió forinttal támogatta az MCSMSZ által működtetett oktatási programot. Ezenfelül az MCSMSZ jelentős romániai és nyugat-európai támogatásokat, tárgyi adományokat is kapott az oktatási program céljára - közölték.

Az államtitkárság szerint éppen ezért volt megdöbbentő Solomon Adriánnak, az MCSMSZ elnökének bejelentése; 2011 áprilisában arról tájékoztatta a nemzetpolitikáért felelős államtitkárságot, hogy az MCSMSZ mintegy 35-40 millió forintos adósságot halmozott fel az elmúlt években. Az MCSMSZ erre hivatkozva a tavaly a korábbi éveknek megfelelő mértékű, 70 millió forintos támogatáson felül az említett adósság kiegyenlítéséhez többlettámogatást igényelt a kormánytól. (részlet a hírből)


Budaházi Attila (dramaturg)

Az eseményeket követően beindult a dzsúdóoktatás Diószegen. Lehet, hogy nem ok-okozat, csak kronológia. A MCsMSz hírlevelében olvashattam tegnap:
"Már egy éve szerettük volna elindítani a dzsúdóoktatását Diószegen, de nagyon sok akadályba ütköztünk. Időközben sikerült helyet biztosítani, ez volt az első lépés az induláshoz."


Kovács Péter (az RMDSZ főtitkára)

A Salto Vitale operatőre jelen volt, amikor a magyarországi illetékesekhez megérkezett a megdöbbentő hír. Elsőre el sem hitték, kétszer kellett elmondani!
Könczei Csongor (néprajzkutató)

De vajon a csángókat megdöbbentené a magyar kormány lemondása?


Szilágyi Szabolcs (rádiós)

Nyilvánvaló, hogy két magyarországi alapítvány, amely létrehoz Romániában egy harmadik alapítványt, amelyiknek majd a két magyarországi alapítvány folyósítja a támogatást, amit a magyar kormánytól kap és azt átutalják a Romániában létrehozott új alapítványnak, amely majd precíz elszámolás ellenében folyósítja azoknak, akik majd végzik a tulajdonképpeni oktatást, (kár hogy lemondtak), sokkal költséghatékonyabb lesz, mint eddig, és jól nyomon követhetően el is fognak számolni minden fillért. Nyilvánvaló.


Csutak István (fejlesztéspolitikai szakértő)

Együttérzésemről biztosítom a magyar kormányt. Hálátlan egy bagázs ez a MCSMSZ vezetés. A magyar kormány gondos beavatkozása kellett ahhoz, hogy megszűnjön ez a szervezet, hisz önmagukban a csángók képtelenek voltak saját szervezetüket szétverni. Hála érte! Örök hála!


Gáspárik Attila (biciklis)

Minden hatalmat a Szovjeteknek!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!