2022. január 25. keddPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elfogadták a MOGYE-ről szóló kormányhatározatot: öten a hét híréről

2012. március 16. 17:57, utolsó frissítés: 18:06

Mondta is egy orvos ismerősöm, aki most Bivalykisröcsödön dolgozik, hogyha magyarul tanult volna az orvosin, talán még a szomszédos Marhatekerőszélsőn is kaphatott volna állást.
A hét híre:

Elfogadta a kormány a MOGYE-ről szóló kormányhatározatot

A keddi kormányülésen első olvasatban elfogadták a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar orvosi és gyógyszerészeti karának létrehozásáról rendelkező kormányhatározat.


A dokumentum gyakorlatilag a 966/2011-es kormányhatározat 2. számú melléklete 44-es pontjának a módosítása, amely a felsőoktatási szakterületek és szakok jegyzékét tartalmazza. A ma elfogadott kormányhatározat egyetlen pontja a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem számára engedélyezett belső struktúra megváltoztatására vonatkozik. Az új kar a következő szakokat tartalmazza: általános orvosi képzés magyar nyelven (200 hely), általános orvosi képzés angol nyelven (50 hely), nővérképző magyar nyelven (50 hely), gyógyszerész-képzés magyar nyelven (75 hely, a szak egyelőre ideiglenes működési engedéllyel rendelkezik, egy év alatt kell az akkreditációs feltételeket megteremtsék), szülésznő-képzés (25 hely, amely fele-fele arányban oszlik a magyar és a román kar között).

A magyar kar kormányhatározattal való létrehozására azért volt szükség, mert a MOGYE szenátusa a bukaresti oktatási minisztérium többszöri felszólítása ellenére sem volt hajlandó olyan alapszabályt megszavazni, amely utat nyitott volna a magyar nyelvű orvosképzés intézményen belüli szervezeti önállósulása előtt. A magyar tagozat megalakítását 2011 óta törvény írja elő, de ezt a tanintézmény vezetőségének román többsége – az egyetemi autonómiára hivatkozva – következetesen megtagadta. (részlet a cikkből)


Szász Attila (médiaszakértő)

Hallottam mélymagyarokat, akik szerint ez nem jó megoldás, mert angolul is fognak tanítani ezen a karon. Vagy olyan újdonsült magyar politikust, aki szerint most nem időszerű. Számomra ők zsenánsabbak a román politikusok végső soron kiszámítható viselkedésénél, akik - mint kiderült - igazi autonómiapártiak.


Szilágyi Szabolcs (rádiós)

Mondta is egy orvos ismerősöm, aki most Bivalykisröcsödön dolgozik, hogyha magyarul tanult volna az orvosin, talán még a szomszédos Marhatekerőszélsőn is kaphatott volna állást. Még néhány pohár után azt is elárulta, hogy az igazi az lett volna, ha angolul végezte volna az egyetemet, mert akkor nem az a rohadék másik ment volna Southpoolhambe...


Kovács Péter (az RMDSZ főtitkára)

Nehéz helyzetben van az RMDSZ, mert a magyar karok létrehozását ellenzők nehezen visszaverhető érveket sorakoztattak fel a Salto Vitale számára:

Csutak István (fejlesztéspolitikai szakértő)

1962-ben készült a „Hosszútávfutó magányossága” c. film. Markó Béla is hosszútávfutó. Különben érezhető volt az ügy melletti kemény, szolidáris kiállás, ugye.

Elsősorban a magyarul tanuló diákok részéről ugye: „Az általunk képviselt diákok többsége nem akart az utcára vonulni, így ez volt a szervezet döntése is stb. stb. stb. - nyilatkozta a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség illetékese.

Aztán példaértékű az egészségügyi miniszter és az ő (szintén magyar nyelvű) tanácsosainak bölcs és megfontolt hallgatása, ugye. E mán döfi. Ez lesz a célhoz vezető út és eszköz. A tökös kussolás és a bársonyszékhez két kézzel való kapaszkodás.

Minden csoda három napig tart. Csak azok a másodvonalbeli apparatcsikok nem felejtik el ezt Markónak, akiket kétségbe esésbe kergetett a miniszterelnök-helyettes, midőn meglebegtette, hogy ő személyesen lemond, ha az ügy nem rendeződik.


B. Szabó Zsolt (újságíró)

Cum se spune foghúzás?

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!