2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elveteted? Szégyelld magad! Sci-fi az abortusz előtti konzultációkról

G.ZS. 2012. április 11. 15:44, utolsó frissítés: 2012. április 13. 16:38

"Kislányom, hát téged nem tanítottak meg az iskolában arra, hogy hogyan kell óvszert használni? Nem." A beszélgetések egy disztopikus közeljövőben játszódnak, ahol a parlament elfogadta az abortuszt engedélyhez kötő törvényjavaslatot.


Az alábbi beszélgetések egy disztopikus közeljövőben játszódnak, ahol a román parlament elfogadta a BP58/2012 számú, sajnos valóban létező törvényjavaslatot (teljes szöveg: itt), amely szerint az abortuszt igénylő nőknek kötelező tanácsadáson kell részt venniük a beavatkozás előtt (a szakértő dönti el, hány napig tartson a beszélgetés, de az öt nap gondolkodási időből nem engedhet).

– Igen, kisasszony, hát ez bizony valóban terhesség. Meg akarja szakítani? Jól van, hát Jolika most szabadságon van, de ha a háziorvosával írat küldőpapírt, akkor szépen beprogramáltathatja magát az állomás melletti poliklinikára, minden második pénteken tizenegytől fél ötig van ott a kollegina, vagy ha van pénze, mehet magánklinikára is, meg azt hallottam, az egyháznál ingyen intézik ezt a Bűnbánó Magdolna program keretében.

Öt nap konzultáció után lepecsételik ezt a papírt, és utána feliratkozhat a beavatkozásra magára, de vigyázzon, mert nagy a sor, mióta csak egy nőgyógyászt tud a kórház fizetni. A terhessége úgy a tizedik hétben jár, hát nem tudom, sikerül-e ezt a törvény szerinti tizennégy hetes korig elintézni, én a maga helyében beszélnék a szüleimmel, hogy ha esetleg mégis meglesz a gyerek, segítsenek a felnevelésénél.

[szipp] Árva vagyok...


– Jól van, hát nekem is van szívem, tudja mit, csak kilenc hetet írok ide, jó? Sok szerencsét, kérem a következőt!

***

– Nézze, főnök, kéne egy új embert alkalmazni konzultánsnak abortusz előtt, aszondja, legyen szociális munkás, orvos vagy pszichológus, a nőket kell ijesztgesse ilyen véres videókkal, meg mifenével.

– Hát teljesen megőrültek ezek a minisztériumban? Az ártámogatott és ingyenes receptek már tizedikén elfogytak, hullik a vakolat és akárhogy is számolom, csak ki kell rúgjam az egyik takarítónőt, de ilyen hülyeségekre bezzeg van pénz?

– Nem, pénzt, azt nem adtak, de azt pletykálják, hogy ennek az Aki Kurva, Megérdemli életvédő egyletnek vannak önkéntesei, akik elvállalnák.

– Nézzen körül, más klinikák hogy oldották meg, és esetleg kérdezzen meg valakit a jogi osztályról, hogy ha ezentúl nem vállalunk abortuszt, akkor békén hagynak-e.


***

– Üljön csak le, Isten hozta. Ez egy új szolgáltatás, amelynek során egy ötnapos program keretében elmagyarázzuk az abortuszt kérő nőknek, hogy mi a jelenlegi állapotuk és mik a lehetőségeik. Tudta ön azt, hogy ami a méhében rejtezik, az egy emberi élet?

– Őszintén szólva reméltem, hogy kismacska lesz, de most, hogy mondja...

– És az abortusszal ezt a kis csírázó életet ön véglegesen el akarja pusztítani!

– Magának sok kliense van, aki terhestornára indul, és véletlenül köt ki itt? Igen, pont azért jöttem ide, hogy megszakíttassam. Nincs, ahogy felneveljek egy gyereket most, ez van.

– De akár örökbe is adhatná!

– Kösz, de már döntöttem.

– Biztos benne?

– Igen.

– Biztos-biztos?

– Még mindig igen.

– Hmmm.... Biztos-biztos-biztos?

***

– Kislányom, hát téged nem tanítottak meg az iskolában arra, hogy hogyan kell óvszert használni?

– Nem.

***

– Újraolvastam a törvényt, azt mondja, hogy ha nem tudunk saját tanácsadót alkalmazni, akkor szerződést kell kötnünk egy magáncéggel.

– És mégis, miket mondanak majd ott a nőknek?

– Például azt, itt írja, hogy az abortusznak kockázatai és mellékhatásai is lehetnek.

– Ja, már látom is magam előtt a nők tömegeit, akik azért maradtak terhesen, mert az egészségesebb.

***

– Az emberi élet hatalmas érték! Ez magának semmit sem mond?

– A nőgyógyászom szerint az életemet kockáztatom, ha kihordom, úgyhogy igen, például az én életem szerintem is értékes.

– Ki beszélt itt magáról?

***

– Jónapot kívánok, a konzultációért jöttem.

– Egy ilyen csóró kis diáknak, mint te, az száz euró lesz.

– De nekem nincs annyim, Istenem, mi lesz velem, alig van pénzem a bentlakást kifizetni, kérem, doktor úr...

– E nélkül a pecsét nélkül pedig nem lesz legális abortuszod, jól gondold meg!

– Kérem, olvastam fórumokon, hogy drága lesz, kölcsön is kértem a barátnőimtől száz lejt, de kétszázötvennél többet nincs ahonnan szerezzek, jaj, kérem szépen... [szipp]

– Jól van, most az egyszer engedek az árból, de akkor szépen végig kell nézned a videót is. De aztán nehogy elhíreszteld, hogy ilyen olcsón megúsztad!

***

– És ez itt egy magzat, amilyenje magának is van, látja, itt a kis kezecskéje, hát nem szívtelenség elpusztítani?

– Elnézést, de én nőgyógyásznak tanulok, és az ott a képen legalább hat hónapos. Amim nekem van, az egy öthetes embrió, akkora, mint egy szezámmag, és összesen egy cső van az agya, az idegrendszere meg a gerince helyén.

– Nahát! Bocsásson meg, kisasszony, nem értek én ezekhez, szociális munkásnak tanultam, csak az árvaháznál nem volt már keret a fizetésemre. Kár, pedig milyen aranyos ez a poszter, és milyen kedvesek voltak a Kétlábon Járó Inkubátorok, Pofa Be aktivistái, akik a betanításomat végezték...

***

– Kedveském, olyan idegesnek látszik, csak nem abortusz-konzultációért áll sorba? Fél? Pssszt... Piri nénje el tudná pedig intézni magácskának olcsón, egy-kettőre túl is leszünk rajta, van jó hegyes horgolótűm, nem kell félni, Ceaușescu alatt sok asszonyon segítettem, bennem megbízhat!

***

– Leányom, hallom, hogy áldott állapotban van, hát miért adta oda magát egy férfinak a házasság szentségén kívül?

– Tíz éve vagyok férjnél.

– De az olyan házasság, ahol nincs helye gyermekáldásnak, nem kedves az Úr színe előtt.

– Négy gyerekünk van, Peti, Illés, Dóra és Janka, aki Down-kóros és speciális gondozást igényel, a férjemmel számoltunk és számoltunk, de egyszerűen nem engedhetünk meg magunknak még egy gyereket, már így is a végkimerülés határán vagyok, és ha nem megyek vissza részmunkaidőben dolgozni, nem lesz, amiből az iskolát kifizessük a nagyoknak. Kétféle védekezési módszert használtunk, de egyiknek sem száz százalék a hatásfoka, és pechünk volt. Tudom, miért vagyok itt, nehéz döntés volt, de nincs szükségem arra, hogy vadidegenek kioktassanak!

– Jól van, jól van, nem kell hisztizni, nekem munkaköri kötelességem emlékeztetnem arra, hogy maga egy felelőtlen kurva, de hogy lássa a jóindulatomat, most nem megyek bele abba, hogy miért is bűn a mi hitünk szerint a fogamzásgátlás. Nézze, már le is pecsételtem mára, még négy nap, és készen is vagyunk.

***

– Egyszer még talán ellóghatnék a városba abortuszra, de itt azt írja, hogy tanácsadásra is kell járni, és már van három igazolatlanom, jaj, Juli, ha a szüleim megtudják, az apám kinyír!

– Ne félj, megoldjuk.... naaa, ne sírj... a múltkor láttam egy videót arról, hogy ha mentolos kólát fecskendezel fel magadnak, attól elmúlik, de nem emlékszem pontosan, hogyan kell, add csak ide a gépet.

– Én mintha klórral hallottam volna, de még utána kell nézni...

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!