2024. július 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem viheti a zarándokvonat Nyírő József hamvait: heten a hét híréről

2012. május 25. 17:34, utolsó frissítés: 2012. május 29. 10:39

Eddig volt kampánygyűlés, kampánymajális, kampánykoncert... és most itt az új műfaj, a kampánytemetés. Fejlődik a mi kis politikai kultúránk.

A hét híre:

Nem viheti a Boldogasszony-zarándokvonat Nyírő József hamvait

Az Állami Vasúttársaság (CFR) igazgatóságának bukaresti központja arról tájékoztatta Nyírő József újratemetésének szervezőit: nem kapták meg a miniszteri engedélyt arra, hogy az író hamvait a Boldogasszony-zarándokvonat szállíthassa Székelyudvarhelyre - közölték a szervezők keddi sajtótájékoztatójukon.Fráter Olivér, a temetés szervezője bejelentette: az újratemetés azon rendezvényei, amelyek a román államvasutak részvételéhez kötöttek, például a gyergyószentmiklósi, máriaradnai, csíkszeredai ceremóniák, elmaradnak. Elmondta: változatlanul várják a román kormányzattól a "szokásos diplomáciai csatornákon történő közlést", hogy a földi maradványokat miként lehet beutaztatni Romániába.

Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője kijelentette: a temetés többi programja változatlan. Ugyanakkor elindultak a CFR-vel is az egyeztetések, csütörtök délutánra ígért legközelebbre tájékoztatást a szállítás ügyében.

Hangsúlyozta: a zarándokvonat személyszállító vonatként ennek ellenére elindul a csíksomlyói búcsúra, csupán a kegyeleti kocsit nem viheti magával.

Elmondta: szerda reggel 10 órától a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben ravatalozzák fel Nyírő József (1889-1953) földi maradványait, ahol bárki leróhatja a kegyeletét. Délután három órakor a Magyar Írószövetségben konferenciát rendeznek az író munkásságáról.

"Úgy gondoljuk, hogy Nyírő Józsefnek is kijár az a tisztelet, amit egy korszakalkotó, jelentős író megérdemel" - fogalmazott a kommunikációs vezető, majd hangsúlyozta, hogy külön kellene értékelni Nyírő politikai és irodalmi tevékenységét. "Nem értjük azt a magyar és román sajtópolémiát, amely az elmúlt napokban az ő politikai tevékenysége kapcsán felmerült" - vélekedett.

Arra a kérdésre, hogy várható-e a temetés megzavarása, megakadályozása, nemmel felelt. Mint fogalmazott, minden engedélyt beszereztek, minden intézkedést meghoztak annak érdekében, hogy a ceremónia zavartalan legyen.

"Magánterületen történik a temetés minden állomása. Ezek nem engedélykötelesek" - mutatott rá, hozzátéve, bíznak abban, hogy a román hatóságok nem fogják akadályozni a temetés megtartását. Kijelentette: továbbra is várják a tájékoztatást a román kormányzattól arról, mit értenek azon, hogy "nem támogatják" a temetés megtartását.

Lukács Csaba kitért arra is, hogy másfél éve folynak az egyeztetések a román hatóságokkal. "A román fél egyetlen egyszer sem jelezte aggályait" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a legutóbbi román kormányváltást követően az ellenzék került hatalomra, így "180 fokban" megváltozott a román fél álláspontja. (mti)


Botházi Mária (újságíró)

Eddig volt kampánygyűlés, kampánymajális, kampánykoncert... és most itt az új műfaj, a kampánytemetés. Fejlődik a mi kis politikai kultúránk. Négy év múlva lehetne mondjuk kampányszülés rendelésre székely honasszonyokkal, vagy kampányújraesketés politikusházaspárok között, netán kampány(át)keresztel(ked)és. Teljes körű kampányszolgáltatást kis- és nagyembereknek az élet minden területére!Demeter Szilárd (Tőkés László sajtóreferense)

Ha negyedannyian olvasták volna a Jézusfaragó embert, mint ahányan ma beszélnek Nyírőről, előrébb lenne a világ.


Szász Attila (médiaszakértő)

Támogatókat keresek ennek a sztorinak a megfilmesítéséhez.


Budaházi Attila (dramaturg)

Vajon Nyírő utazna a CFR-vel?


Kovács Péter (az RMDSZ főtitkára)

Itt a nagy lehetőség, hogy a Fővédnök, a Tiszteletbeli Elnök, illetve mások, akik pezsgőt bontottak az RMDSZ ellenzékbe vonulásakor, megmutassák mennyire kemények. Az is lehet, hogy a megoldásért elegendő lesz kivárni az Európai Unió nyomását...


Csutak István (fejlesztéspolitikai szakértő)

Választási kampány van. Mindenki egyformán ingerült. A románok is.
És Mircea Dusa, mint minden normális politikus, egy életre be akarja magát biztosítani. Ő például a parlamentbe. Bármi áron. Ebben sem különbözik a többitől.
Ami az írói korszakalkotást illeti, hát... izé.
Amúgy gyenge (gólya)lábakon imbolyog az a rezsim, (netán rossz a lelkiismeret?) amely egy több mint fél évszázada elhunyttól megtagadja a hazatérés jogát.


Gáspárik Attila (biciklis)

Temetéssel kampányolni: világszenzáció. Azt hiszem, a politikai erkölcstelenség ennél mélyebbre nem süllyedhet. Szégyen, szégyen, szégyen, szégyen, szégyen, szégyen, szégyen, szégyen, szégyen, szégyen, szégyen, szégyen...

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!