2022. július 4. hétfőUlrik
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Box Populi: kiértékelő menetközben

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2013. július 24. 16:45, utolsó frissítés: 2013. július 25. 15:16

A Box Populiban olyan személyeket mutatunk be, akikre büszkék lehetünk, mindezt játékosan, a komolyság látszatát is kerülve. A lájk demokratikus és nem kizárólagos: mindenkinek adhattok belőle.


23 ezer lájk két hét alatt, 93-ról 8-ra csökkenő mezőny, néhány kiélezett párbaj, amelyben pár lájk döntött, a folytatásban pedig olyan meghökkentő párosítások, mint Böjte Csaba vs. Dancs Annamari, vagy Antal Timi vs. Barabási Albert László. Eddig ez a Box Populi, az arcok harca. De hogyan lehet összehasonlítani egy tehetségkutatós énekest egy világszinten elismert kutatóval? Mindjárt erről is szó lesz, de előbb jöjjön a kiértékelő az eddig történtekről.

Régi vitatéma, hogy vannak-e Erdélyben sztárok. Voltak erről kerekasztalok, tehetségkuttaó versenyek próbálkoztak, pedig a napnál is világosabb: Erdélyben ez mást kell hogy jelentsen, mint a világ más pontjain. Kereskedelmi televíziók és rádiók, jól kiépült szórakoztatóipar nélkül klasszikus értelemben vett sztárokról nehezen beszélhetünk, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének meghatározó személyiségek, olyanok, akikre felnézhetnénk vagy büszkék lehetnénk.

A Box Populi elsősorban erről szól számunkra, hogy olyan személyeket mutassunk be, akikre büszkék lehetünk. Ezzel a céllal indult a közönség javaslataival 93 fősre kibővült lista, amelyre közel 15 ezer lájk érkezett.

Meglepő volt számunkra, hogy egy aktív sportoló sem jutott be már a 16-os mezőnybe sem, pedig csapatostól is neveztük őket. A csíki hokisok és Novák Ede szurkolóitól is többet vártunk. Most, az első forduló lezárása után meg azon lepődtünk meg, milyen jól tartják magukat a nők: az első forduló négy férfi-nő párharcából háromszor is a hölgy került ki győztesen – közülük ketten is a verseny során fordítottak látványosan az eredményen. A nyolc közé három énekes, egy szerzetes, egy költő, egy színész, egy kutató és egy pszichológus jutott be.


A Box Populi egy játék. Egy olyan játék, amelynek résztvevői – vagyis a lájkolók – megmutathatják, hogy kik szimpatikusak nekik, kiket szeretnek, tisztelnek vagy tartanak nagyra, és közben megismerkedhetnek számos olyan személlyel, aki figyelemre érdemes. A „sztárjelöltek” listáját szándékosan úgy állítottuk össze, hogy jó eséllyel mindenki találjon magának rajta olyan nevet, amelyet mostanig nem ismert, annak ellenére, hogy tevékenységi területén kiemelkedőnek számít. Vagyis Antal Timi rajongói megismerkedhetnek Barabási Albert László nevével, a Kányádit kedvelők pedig felfedezhetik maguknak Ottis főzőblogját.

Gyakorlatilag mindegy is, éppen kit szúrnak ki maguknak, mert az első listán szereplő 93 név mindegyikére büszkék lehetünk. Nyilván, különböző okokból.

És hogy miért kell ide a lájkolás? Mert ez biztosítja az érzelmi töltetet. Mert így mutathatjuk meg legkönnyebben, hogy büszkék vagyunk valakire. Mert egy lájkkal egy láthatatlan (illetve az üzenőfalunkon látható) kapcsot hozunk létre, ráadásul egy kis közösség (az illető személyt kedvelők közössége) tagjává válunk. Dancs Annamarinak van rajongói klubja, de Kányádi vagy Barabási nem érdemli meg ugyanúgy?

A lájk azért is kell, mert ez biztosítja a sokszorozó hatást. A projekt már nem egy url mögött bújik meg, hanem ott van mindenkinek a falán. A lájk másik szépsége, hogy nem kizárólagos. Ahány személy tetszik, annyit lájkolhatunk. Nem kényszerít hamis alternatívák közötti választásra, nem kötelez, hogy válasszunk Böjte Csaba és Kányádi Sándor között, ha mindkettejüket tiszteljük.

Egyébként meg lájkverseny ide vagy oda, a kedvenc részünk a Box Populiban pont az, hogy nincs igazi tétje. Nem jár a nyertesnek egy zsák pénz, nem kell az ismerősre szavazni, hátha jut nekünk is abból a zsákból, hanem egyszerűen csak adunk egy jóleső lájkot arra, akire jól esik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!