2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szánalmas, amit a sajtó Elena Udreával művel

F.J. 2015. február 02. 18:05, utolsó frissítés: 18:10

Ha férfiak kerülnek a DNA elé, miért nem beszél senki arról, hogy mennyire kigyúrt a testük, vagy hogy kivel bújtak ágyba?


Elena Udrea képviselőnek, volt PMP-elnöknek rosszul áll a szénája, ugyanis legalább két ügyben vizsgálódik ellene a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). És úgy tűnik, mindkettőben nyakig benne van.

Az egykor még a korrupcióellenes harcos szerepében tetszelgő Udreára a vádemelés után hamar rázúdult minden, amit a romániai közbeszéd tartogatni szokott a korrupcióval gyanúsítottak számára: hírnek álcázott spekulációk, rosszmájú Facebook-bejegyzések, és persze egyből a szatíralapok célpontjává vált.

De a támadások és gúnyolódások sorozata nemcsak az ügyeihez kapcsolódik, hanem leginkább azért szálltak rá, amiért kevésbé lehet hibáztatni: azért, mert nő.


Az így felvázolt képből kirajzolódik a femme fatale, aki testi adottságaival bűvöli az országot, miközben mocskos játékokat űz. De megjelenik egy olyan női politikus képe is, aki csak úgy volt képes karriert befutni, hogy egy államférfi szeretője volt. A mocskolódós játékban a legmagasabb szintet sajnos a Times New Roman vicclap hozta: a DNA-ügyész asztala alá bemászó Udreától a szüzességet hazudó Udreán át egyenesen addig, hogy „annak idején rossz férfival feküdt le”. Egyszóval hirtelen minden kertelés nélkül a felszínre került, amiről eddig inkább csak suttogtak.
Lucian Mândruță és a dekoltázs

A mindig mindenhez hozzászóló újságíró Facebook-bejegyzései révén is véleményformáló szerepet játszik a román közéletben.

Egy ekkora horderejű ügyet érthető módon nem hagyhatott ki, ezért meg is született a következő Facebook-bejegyzés:
Ebben Mîndruță arról beszél, hogy elhitte, hogy Udrea egy kövér, gazdag férfiba szerelmes; hogy azért van nagy költségvetése miniszterként, mert kompetens; hogy Traian Băsescu államelnök azért támogatja, mert reményteljes politikus; hogy felült az ígéreteinek; hogy csak hazugság, amit róla és Băsescuról pletykálnak; valamint hogy csak barátnője a DIICOT vezetőjének, és hogy nem tartja a pénzét egy helyen a férjével, aki mocskos ügyletekben utazik.

És ezekből le is vonja a következtetést: túl könnyen elhisz dolgokat, ha egy dekoltázs mélyére néz.


Mîndruță megmondóemberként az ügy fokozódása közepette még egy másik Facebook-bejegyzést is elkövetett, ami általánosan leírja a női politikusokhoz való hozzáállását:
Ebben a posztban azon sajnálkozik, hogy hiába vannak Romániában nagy államférfiak, ha azok olyan szeretőkkel vannak elfoglalva, akik politikusok szeretnének lenni.


Victor Ponta és a kívánatos fenék

Victor Ponta miniszterelnök Facebook-oldalán jelent meg az a bejegyzés, amely szerint teljes mértékben „egyetért” Victor Ciutacuval, a Jurnalul Național főszerkesztőjével, az Antena 2 egyik műsorvezetőjével.
Ciutacu pár soros blogbejegyzésében azért ostorozza a volt PDL-seket, mert azok elhatárolódnak Udreától akkor, amikor bajban van, pedig „a nagylelkűségéből táplálkoztak”, és hogy úgy tettek szert fizetésekre, hogy csókolgatták a „gusztusos fenekét”.

A nagylelkűségéből táplálkozás is úgy van megfogalmazva, hogy kétértelművé váljon: úgy is lehet értelmezni, hogy "a dús kebléből" táplálkoztak (hrănit de la sânul ei generos).

Ponta utólag egy frissítéssel már elhatárolódott a "triviális szóhasználattól", azonban ez nem sikerült túl hitelesre, mint erre a Hotnews is felhívja a figyelmet: Ponta volt az aki például "Fă"-vel szólította meg Doina Pana vízügyi minisztert egy olténiai áradás utáni közös látogatásukon.


A Times New Roman és a szexista fogások

A Times New Romannak a szokásos, tényleg humoros fogásai helyett Elena Udrea ügyével kapcsolatban csak egy sor durva szexuális sztereotípiát sikerült felvonultatni.


Az egyik írásukban azzal gúnyolódnak, hogy a DNA-nál, amikor behívták Udreát, akkor kiküldte az ügyvédjét és azonnal megpróbált bemászni az ügyész asztala alá.

A másik írásukban azzal poénkodnak, hogy Udrea ártatlansága mellett azt is bizonygatta, hogy szűz. Nemrég megjelent anyagukban meg ezt a nyilatkozatot adják a szájába: „Tévedtem! Az államelnök helyett a SRI-s tábornokokkal kellett volna lefeküdnöm”.

Bárhogy erőltetjük a memóriánkat, nem emlékszünk egyetlenegy olyan estre sem, hogy amikor férfiak kerültek a DNA ügyészeinek kihallgatószobáiba, akkor felmerült volna, hogy az illető a kigyúrt testével próbálta az ügyleteiről elterelni a figyelmet, vagy arról beszéltek volna, hogy kivel bújt az ágyba.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!