2020. október 23. péntekGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dóra műtétje 3: E112

Aczél Dóra 2016. július 12. 16:13, utolsó frissítés: 16:13

Ez egy formanyomtatvány, azért adják ki, hogy az olyan orvosi beavatkozásokat fedezzék a biztosított betegnek, amit a saját országában nem tudnak elvégezni.


Ez egy formanyomtatvány, azért adják ki, hogy az olyan orvosi beavatkozásokat fedezzék a biztosított betegnek, amit a saját országában nem tudnak elvégezni. Ahhoz, hogy egyáltalán eljussak odáig, hogy tudjam, hogy létezik ilyesmi, nem is kell mondjam: eléggé kacskaringós úton kellett telefonon, de nagyrészt személyes találkozásokon keresztül eljussak.

Első füles

A bécsiek mondták, hogy ne aggódjak az anyagiak miatt, mert Románia uniós, van az E112, azzal jöjjek, és az fedezi a műtétet és a kórházi költségeket. Ezt leírtam egy lapra: E112, E112, csakhogy nehogy elfelejtsem.

>> Dóra műtétje 1: a bécsi közkórház >>
>> Dóra műtétje 2: CT >>Ahogy román telefonlégtérbe kerültem, az volt az első, hogy ismét telefonszámok, azaz kapcsolatok után kutassak. Kell valaki a biztosítóháztól, aki engem informáljon erről a procedúráról. Első kapcsolat annyira gyenge volt (egy becenevet tudott mondani, akit érdemes megkeressek, hivatkozzak rá – mondta a telefonhang, de éreztem a bizonytalanságot benne), hogy nem láttam értelmét felvenni ezt a szálat. És ismét Krisztánál lyukadtam ki.

- Krisztaaa, nem ismersz valakit a biztosítóháznál, akit felhívhatok, és tud nekem konkrét információval szolgálni az E112-ről?

- Dehogynem. Felhívom én, és utána összekapcsollak, hogy aztán direktbe tudjatok beszélgetni.

Jó beszélgetés volt, korrekt és tájékoztató, de amikor rájött, hogy nekem a személyim másik megyébe szól, akkor mondta, hogy mindenképp ahhoz a megyéhez kell menjek, mert változik az eljárás megyénként. (Nem, nem kérdeztem vissza, hogy akkor a Román Állam vajon hogyan értelmezi a központosított rendszereket...)

Doamna zsuriszta

Szilágy megye. A portástól kérdem, hogy külföldi kezelési költségek ügyében hol érdeklődjek. Felküld a doamna zsurisztához. Visszakérdezek, hogy biztos-e, nem jogi ügy, hanem külföldi orvosi beavatkozás. Igen, mondja a doamna zsuriszta foglalkozik ezzel.

A doamna zsurisztának elmondom, hogy honnan jövök, a sztorimat dióhéjban, és kérdem, hogy ebben az esetben mi az eljárás. Mondja, hogy E106-os formanyomtatvány kell ide. És csak annyi a dolgom, hogy kérjek egy bécsi lakcímtől befogadó nyilatkozatot, és akkor ennyi, kész is, minden rendben lesz, román biztosító fizet bécsi kórháznak számla értéke.

Kétszer kérdeztem vissza, hogy biztos-e, hogy ennyire egyszerű. Igen, igen, csak ennyi kell.

A google a barátom. Bepötyög: E106, kiadja, hogy a külföldi munkavállalóknak, illetve huzamosabb ideig külföldön tartózkodóknak van ez kitalálva. Vagány, az én nem vagyok. A doamna zsurisztára most egy kicsikét mérges vagyok. Aztán bepötyögöm, hogy E112, kiadja, hogy ez kell nekem. Olyan beavatkozások fedezésére, amelyet a román állam nem tud eszköz és orvosi felszereltség hiányában elvégezni (arról nem esik szó, hogy azokkal mi van, akinek az esetéhez a román orvosok hozzá sem tudnak szakértelmileg szagolni, pedig, azt hiszem, hogy sok esetben inkább erről van szó).

A sfatulmedicului.ro nagyon hasznos oldal. Részletes leírást találtam mindenről, ami ezzel kapcsolatos, még a formanyomtatványt igénylő formanyomtatványok mintái is fel voltak töltve. Mindent nyomtatok, mert vissza kell mennem a doamna zsurisztához.

Amikor csak és kizárólag az E112-ről vagyok hajlandó beszélni, akkor a doamna meg sem említi az E106-ost. Kérem, hogy nézzük össze a papírokat, hogy biztos-e, hogy jók, mert az interneten találtam. Jók. Elindulhatok végre papírgyűjtögetésre.

Orvosi ajánló

Szilágy megyei ortopéd orvost kell találnom, aki hajlandó megírni azt, hogy ezt a fajta beavatkozást Romániában nem tudják elvégezni. Az egyetlen Szilágy megyei orvos, akihez mindenki be szeretne jutni, hála Isten épp a háziorvosomat kezelte, jól ismerik egymást. Emellett jó ember, kedves és alázatos. Bocsánatot kért, mert várnom kellett mintegy 3 órát. És nem csak tőlem, mert az ismerősöm telefonált. Ugyanolyan kedves és türelmes volt a többi pácienssel is, mert egyszerre több beteget tudott fogadni abban az esetben, ha csak adminisztrálni kellett őket (betegszabadságok meghosszabbítása, vagy az én esetemben az orvosi ajánló kitöltése).

Két napomba telt, míg a kezembe került az orvosi ajánló. Időközben megismertem a zilahi kórházat, az ambuláns ortopéd rendeléstől, egészen az ortopéd bentfekvő osztályig, röntgen, portásszolgálat, büfé, és természetesen a betegek lelkiállapotát is.

Az épp újítás alatt lévő kórházban még mindig ugyanúgy az ajtók előtt kell tolongani, mint bárhol máshol, de itt legalább adnak sorszámot. Volt egy fickó, aki szentül meg volt győződve róla, hogy ő a kereszteshadsereg és igazságot szolgáltat azzal, hogy nem enged be senkit maga előtt az ajtón, mert ha neki várni kell, akkor várjon más is. És ezt szóvá is tette egy öreg néninek is, aki be akarta adni a papírjait, hogy hívják majd be, amúgy meg nem tudott leülni, mert az összes 3 ülőhely foglalt volt, így az ajtófának kellett támaszkodnia. A röntgennél volt tisztább a rendszer, ott már elkülönítetten kezelték a sürgős és a járóbeteg ellátást, itt gyorsan végeztem.

A doki csak akkor adta ki az orvosi ajánlót, amikor a biztosítóházzal leegyeztette, hogy kiadhatja-e, illetve mit írhat bele. Ezért még a Bukarestieket is fel kellett hívni, mert nem volt teljesen egyértelmű a válasz, megvárta, amíg ők letisztázzák. A doki külön bocsánatot kért azért, hogy erre külön várnom kellett. Én meg azt hiszem, hogy az értetlen arcom nem tudta kellőképpen elmagyarázni neki, hogy Ön, doktor úr, nem kell bocsánatot kérjen, hanem én vagyok mérhetetlenül hálás ezért a bánásmódért.

Bukarest leokézta, minden papírt összegyűjtöttem, amit kellett, hogy a dosszié összeálljon. A bécsiektől mindent e-mailen kértem be, és küldték is, amilyen gyorsan csak tudták.

Másnap hívtak telefonon, hogy a jóváhagyva pecsétet rárakták, az E112-es formanyomtatványt kiállították, mehetek műtétre.

Folyt.köv.

Avagy nem eszik ilyen forrón azt a bizonyos kását!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!