2021. július 29. csütörtökMárta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Amikor a székelyföldi valóság maga a paródia

Kertész Melinda Kertész Melinda 2016. augusztus 10. 17:50, utolsó frissítés: 18:00

Magyarországiak szörnyülködnek a kommandói falunapos migráns-előadáson. Székelyföldi újságíró Magyarországra üzen, hogy nem értenek semmit. Nincs ez így jól.


Rászállt a magyarországi "baloldali sajtó" a székelyföldiekre, anélkül, hogy kicsit is tájékozódott volna a helyi viszonyokról – olvasom székelyföldi kollégám publicisztikáját a Kommandói falunapos migránstéma-feldolgozásról. És mellé néhány magyarországi sajtóban megjelent cikket. Bocs, de egyensúlyhiányom lett.

Most történetesen Kolozsvárról írom ezt a véleményanyagot, és akár azért is, mert földrajzilag középen vagyok, lehet néhány szempontom. Egy kívülálló szempontja, hiszen nem vagyok a székelyföldi hétköznapok részese, ugyanakkor a magyarországi nyilvánosságban zajló migráns-kérdés, népszavazás-plakátolás témája is eléggé kimarad a látómezőmből, részben azért, mert nincs tévém. Viszont belülről is látom a kérdést: egyrészt a székelyföldi-erdélyi viszonyokat ismerem, másrészt politikai újságíróként tájékozódom a határon túli eseményekről is. És most Magyarországra gondolok.

Mert igen, Románia és Magyarország között, bármennyire is szeretnénk a nemzetpolitikai vonatkozásban gondolkodni a határon inneni és túli magyarokról, mit ad isten, mégis létezik egy román-magyar határ. Ez az a határ, amely nincs rajta a magyar tévéműsorokon szocializálódó székelyföldi lakosság mentális térképén. Így nem is csoda, ha eltorzul a realitás-érzékük. Ehhez hozzáadódik a magyarországi köztévé szemérmetlenül sulykolt migránsellenes propagandája (a foci-eb szünetében kaptam belőle egy kis ízelítőt). Innen már csak egy lépés a migráns-performansz.

Beszélünk arról, hogy mennyire elszigetelt kis falu, mennyire nincs lehetőség a téli ünnepség és a nyáron megszervezett falunapon kívül kikapcsolódni, szórakozni, másrészt arról, hogy hú, de nagyon visszamaradott népség, akik ilyen dolgokat rendeznek, mint a migráns-performansz.

Arról viszont nem beszél senki, hogy valójában ki a felelős amiatt, hogy a falunapi jelenetet eljátszó fiatalok (és felnőttek) az aktuál- és globálpolitikai folyamatokról annyit értenek, hogy mentsük meg közösségünket „a Németországot, eurót és nőket” követelő negatív szereplőktől, a migránsoktól, és küldjük el őket Merkel nagymamájukhoz.

Lássunk néhány adatot: Romániában idén 365 személy kért menedéket, de ez nem jelenti azt, hogy meg is kapta. Az első félévben 29 személy kapott menedékjogot és érkezett az országba. 25 év alatt 4981 személyt kapott menekültstátuszt. A menedékkérők egy része ideiglenes jelleggel marad az országban: a menedékkérők számára fenntartott tranzitközpontból kikerülve egy befogadó országba kerülnek. (A témáról itt írtunk.) Ennyit a menekültekről. A migrációról pedig csak annyit, hogy aki nem a menekült csoportba tartozik, hanem egy jobb megélhetés reményében vágott neki Európának, nagy ívben elkerüli Romániát, hiszen gazdasági megfontolásból idejönni nem érdemes, és nem erre rövidítenek, ha valamelyik nyugat- vagy észak-európai országba akarnak eljutni.

Szóval én inkább azt kérdezném meg, hogy hol van a hazai véleményvezérek, politikai személyiségek hozzájárulása, akik közérthetően megfogalmazzák, hogy Romániában, a Székelyföldön kell-e rettegni a bevándorlóktól, mit jelent a menekült, milyen intézményrendszere, policy-je van Romániának a menekültekre vonatkozóan. Tiszta, világos kommunikációval megakadályozhatnák azt, hogy a migráció kérdésköre ilyen formákat öltsön.

Nincs rendben az, hogy a magyarországi sajtó a székelyföldi híreibe belekeveri saját belpolitikai nyomorúságát, és nem, az sincs rendjén, hogy elhallgatjuk, mi a probléma azzal, hogy empátia nélkül viccet csinálunk más szerencsétlenségéből. Ugyanakkor az sem, hogy lealázzuk a többnyire a körülmények, kevésbé az önhibájuk miatt disztingválni képtelen embereket, mert paródiával enyhítenék a saját félelmeiket és biztonságérzetük hiányát.

Címlapfotó: Magyar Kétfarkú Kutya Párt kampányképe

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!