2021. július 29. csütörtökMárta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kanyaró elleni oltás? Minek? A kanyaróba úgyis csak a szegények halnak bele

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2017. március 09. 13:16, utolsó frissítés: 13:16


Romániában kanyarójárvány van, az elmúlt időszakban ijesztően megnőtt a regisztrált betegségek száma, érkeznek a hírek a szomszédos országokban történő megbetegedésekről is, a makói kórházban is több tucatnyi ilyen esetet regisztráltak. Ennek kapcsán újra fellángol a vita az oltások szükségességéről, ugyanis a kanyaró nem egy "istencsapása", megfelelő oltásokkal elkerülhető, hogy a kisgyerekek áldozatául essenek. Éppen ezért ijesztő, hogy olyan körülmények közt is felerősödnek az oltásellenesség hangjai, hogy már 16 gyerek halt meg a betegségben Romániában.

Mindez persze fölveti az etikai kérdést, hogy joga van-e a szülőnek az állammal szemben dönteni akkor, ha a gyerekéről van szó, és akkor, ha az oltás megtagadásával tulajdonképpen más emberek egészségét is veszélyezteti. Romániában megtagadható az oltás, míg Magyarországon nem, Németországban több éve jelentős társadalmi vita folyik erről a témáról.

A hazai oltásmegtagadók többnyire ortodox egyházi képviselők és néhány televíziós személy, illetve természetesen az internet bugyraiban fellelhető összeesküvés-elméletek hatására kezdték megtagadni az oltásokat. Kész a szentháromság: Tévé, Egyház, Összeesküvés-elmélet. Azt meg jól tudjuk, hogy az ortodox egyház nagyon ért a tudományokhoz, végül is néhány éve egy moldvai kolostor vezetője komoly mennyiségű aláírást gyűjtött össze a hívektől az akkor újnak számító útlevelek ellen, mivel annak mikrocsipjeit valami sátáni terv részeként aposztrofálta, a Jelenések Könyveire hivatkozva. A kampány komoly lendületet kapott, amikor a Christiana Orvosi-keresztény Egyesületének egy családorvosa írt egy könyvet az oltások kártékony hatásáról, ezt pedig az ortodox könyvesboltok polcairól is be lehet szerezni.


Kanyarójárvány márpedig van, és egyáltalán nem elmismásolható következményekkel.Ha valaki nem hiszi, kérdezze meg az indiánokat! Jó, persze, tudom, az ő szervezetük nem szokott hozzá a betegséghez, de az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2000-ben 30-40 millió közötti azoknak a száma, akik kanyaróban megbetegedtek, ugyanebben az évben védőoltással megelőzhető gyermekkori betegségben meghalt 1,7 millió gyerek ennek majdnem felének a haláláért a kanyaró volt a felelős. Míg az amerikai kontinensen minden ország kötelezővé tette a védőoltást, és ezzel gyakorlatilag el is tűnt a betegség, Európában az oltásellenes mozgalmak miatt elképzelhető, hogy az azóta csökkenő számú esetek újra sokasodni fognak.

A probléma tehát valós, és annál is ijesztőbb, hogy egy vezető udvarhelyi portál vezető újságírója írt egy cikket, ami egyre többször jön velem szembe mostanában Facebookon, és ahol azt sugallja, hogy az egész kanyarójárvány túl van tolva, és amúgy sem a kanyaró öl, hanem a gyerekek másba halnak bele. Ismerősei elmondásaira hivatkozik, gyanús cikkeket linkel, és burkoltan rasszista is, amikor egy áldozat “szociális körülményeire”, a kórházban botrányosan viselkedő rokonokra és az elhalálozás összefüggéseire utal.


Igaz ugyan, hogy a szegények körében jobban pusztít a járvány,

de ez nagyjából minden betegséggel így szokott lenni: ahol gyenge, vagy hiányzik az egészségügyi alapellátás, rosszak a higiéniás körülmények, ott nagyobb eséllyel betegednek meg és halnak bele emberek egy-egy betegségbe. Csakhogy a kanyaró önmagában is képes igazán veszélyes lenni, már pusztán amiatt is, hogy a betegség lefolyásában az esetek 20-30%-ában komplikációk lépnek fel: hasmenés, tüdőgyulladás, középfülgyulladás, agyvelőgyulladás.

Újságíróként meglehetősen felelőtlen attitűdöt tükröz a járványhoz cinikusan viszonyulni, és beszólogatni azoknak az orgánumoknak, akik bezzeg beszámolnak egy kanyaróban elhunyt kisgyerek haláláról. Főleg úgy, hogy a védőoltásoknak semmilyen bizonyíthatóan káros hatásuk nincs a gyerekekre, sem autizmus, sem más, eltekintve a mellékhatásoktól. Azt üzenni, hogy a védőoltások feleslegesek, egyszerre azt jelenti: a mi egészséges, megfelelően táplált gyerekeink úgyis könnyen túl lesznek a betegségen. Az persze nem számít, hogy a kevésbé szerencsés körülmények közé születőket jobban megviseli. Az érvelés szerint: ha valakinek van már valamilyen betegsége, akkor simán meghalhat a kanyaróval együtt, azért mi ne veszélyeztessük a saját gyerekeinket, hátha az aljas, csak a profitra gyúró gyógyszergyártók áldozatává válik. Mert minden bizonnyal védőoltást piacra dobni az olyan egyszerű dolog, és nem ellenőrzi érdemben egyetlen szervezet sem.

Már csak arra vagyok kíváncsi, mi lesz, ha a gyermekbénulás is ismét terjedni kezd, ugyanolyan homeopatától edzett, remek éleslátással fogják azt mondani, hogy ja, végül is nem volt túl egészséges amúgy sem a gyermek, vagy biztos isteni büntetés áldozatává lett?

Az jutott eszembe, hogy az emberségnek eleddig egyetlen kórokozót sikerült végérvényesen kiirtania a történelem során, éspedig a spanyolnátha vírusát. A kanyarót is lehetne, de ugye minek, úgyis csak a csórók halnak bele, meg aztán a gyerek simán kibír egy negyven fokos lázat. Lazán.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!