2020. november 27. péntekVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Székely apokalipszis, most

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2017. július 08. 13:51, utolsó frissítés: 2017. július 13. 11:44

A kocsmákban is színvonalasabban idegengyűlölnek, mint a Migránsok a Nyikó mentén című cikkben a Hargita Népe.


A Hargita Népében minap jelent meg egy szöveg: Migránsok a Nyikó mentén a címe, és remekül rávilágít néhány fontos problémára a székelyföldi sajtóval kapcsolatban.

A cím kattintásvadász - még én is bekattintottam, na lám. Valójában szó nincs semmiféle igazi hargitai migránsokról. Csak a képzelet játszik a szerzőnkkel. Elképzeli, milyen lenne, ha. Amolyan poszt-apokaliptikus Székelyföldet láttat, de ez csak később derül ki.

A szerzőnek remek a képzelőereje, látszik, rengeteg képet használ, hogy megragadja az olvasó figyelmét: a “jöttmentek” úgy hatolnak át a zöld határon, mint kés a vajon, szinte látjuk magunk előtt a fatemplomokat és halljuk, amint az üres utcákon átzeng a müezzinek hangja. Nehezen érthető viszont, hogy az olcsó hangulatkeltésen kívül mit is akar a szerző, illetve, vajon önmagában nincs-e elég probléma Székelyföldön ahhoz, hogy fikciós lényeket keljen vizionálni? Mármint van valami homályos vonal: jajongás, a fiatalok elmennek, jajj, a gonosz migránsok mindjárt a nyakunkon vannak, s különben is, Liznben megöltek egy idős házaspárt. Nincs mit tenni, mindenki elmegy, jönnek a migránsok, de ezek ha a logikát szigorúan vesszük, elég széteső.

Amilyen az újság olyan a közönsége?


Az említett véleményanyagból nem akarok hosszú távú következtetéseket levonni, de ilyen véleményekkel való találkozást nem Hargita megye vezető lapjából szoktam várni. Másrészt színvonalasabban idegengyűlölnek a kocsmákban is. Egy publicisztikai anyagtól minimálisan elvárható, hogy fölvesse, jól definiálja a problémát és megpróbáljon a megoldás felé elmozdulni. Simó cikke nem hogy nem teszi ezt, hanem inkább bennmarad a félelemkeltés, a zavar retorikájában. Nem azt állítom, hogy indokolatlan a migráció veszélyeiről beszélni, de a cikk távolról sem akar differenciált képet adni, hanem megbélyegez (jöttmentek), értetlenkedik és ahelyett, hogy megpróbálna a problémák forrása felé elmozdulni, megérteni a jelenséget, gyűlöletet szít.

És legalább ekkora probléma, hogy a szerző nyilvánvalóan nem érti azt sem, hogy önmagában is elégséges ok a szegénység miatt elhagyni szülőföldet, és ezzel nem csak az etiópiaikat, eritreaikat szólja meg, hanem azt a több tízezer székelyt is, akik hasonló okok miatt indultak útnak. De a szerző valójában nem is akart mondani semmi, valószínűleg ki kellett tölteni azt az üres helyet a lapban, és pont volt egy ötlet, mivel. Mert a gyűlölködés leplezi a legjobban a tartalom hiányát. Persze csodálkozunk, ha 15 önkéntest, akik a csíksomlyói búcsú helyszínét takarítják, leterrroristáznak, és kitör a pánik, hogy terroristák készülnek felrobbantani a búcsút és akkor is csodálkozunk, ha egy arab illetőre kihívják a rendőrséget. Az elithez tartozó, olykor zsidózó székelyföldi pap tisztázza, hogy Csíksomlyón nincs terrorveszély, de egy bejegyzésben azt ecseteli, hogy a migráció valószínűleg Isten büntetése. Ezek a székelyföldi közbeszéd mindmáig virágzó középkori sémái.

Nálunk is állami finanszírozott a magyar gyűlöletbeszéd

Különösen groteszk, hogy amint a magyarországi gyűlöletbeszéd is állami finaszírozású, a romániai magyarral is ugyanez a helyzet. Oké, hagyjuk a színvonalat, az relatív. Xenofób- és helyenként az antiszemita tartalmú szövegek szerkesztői átengedése azért mégiscsak felvet pár kérdést és csak az egyik az, hogy miért nem érkeznek feljelentések a Diszkriminációellenes Tanácshoz. A súlyosabb kérdés, hogy a Hargita Népe megyei finanszírozású, ahogyan például a Székely Hírmondó is kap közpénz-támogatást. Ez az a lap, amely évek óta Czegő Zoltán rasszista, antiszemita, gyűlöletkeltő diskurzusainak ad helyet. És ez láthatóan nem kínos senki számára.

Update: a cikkben korábban tévesen azt állítottuk, hogy a Székely Hírmondó is megyei finanszírozású lenne, a hibáért elnézést kérünk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!