2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tüntetni csak pontosan és szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes

Kovács Péter 2017. december 12. 11:33, utolsó frissítés: 11:33

Ne higgyen a politikusoknak. Higgyen a szemének, de ne csak azt olvassa el, ami tetszik.


Hetek óta, minden vasárnap este tüntetésekről szólnak a hírek. Országos szinten tízezrek vonulnak utcára, az igazságszolgáltatási törvények módosítása ellen. Könnyű azonosulni az utcán megfogalmazottakkal, hiszen ezek, enyhén sarkítva, arról szólnak, hogy a gazember politikusok meg akarják úszni a börtönt, és ne hagyjuk. Érdemes egy kicsit jobban elmélyülni a törvények szövegében, megvizsgálni, hogy a tervezet egészen pontosan miről szól. Nem árt, ha nem az utca vagy a facebook kommentek hangulata alakítja ki a véleményünk, hanem a konkrét, szövegszerű módosítások. A napokban három politikus is megszólalt ebben a témában, nézzük meg pontszerűen, hogy miről beszélnek.

Călin Popescu Tăriceanu
nem feltétlenül népszerű politikus a magyarok körében. Hamar elfelejtettük, hogy ő a 2004 – 2008-as időszakban volt Románia miniszterelnöke, vagyis abban a ciklusban, amikor a legjobban éltünk. Ez a 4 év volt az, amikor nem csak a makrogazdasági mutatók voltak jók, hanem az állampolgárok nagyobb része a saját zsebében is érezte a pozitív változásokat. Szóval, hamar elfelejtjük, hogy ezzel az emberrel egy évtizeddel ezelőtt szimpatizáltunk, a mostani megítélése oda vezethető vissza, hogy a pártja együtt kormányoz a szociáldemokratákkal, akik ugye, lásd első bekezdést, meg akarják úszni a börtönt. Na, de mit is mondott Tăriceanu a hétvégén? Idézek: „erőltessék meg magukat és tájékozódjanak, olvassák el az igazságügyi törvényeket, értsék meg a tervezett módosításokat, mert azok egyetlen célt szolgálnak: a jogállamiság megszilárdítását, a bírák és ügyészek függetlenségének megerősítését”. Ezt nem muszáj neki elhinni, mert ugye, ő egy csúnya politikus, de felteszem a kérdést: Ön elolvasta pontszerűen a módosításokat?

Csoma Botond parlamenti képviselő, jogász, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke a hétvégén a Transindexen közölt egy elemzést. Íme néhány részlet: „A törvénytervezetben nem találtam semmi olyan elemet, amely a politikai kontrollt tenné lehetővé, vagy megkísérelné a jogállamiságot lebontani. (…) Iohannis megnyilvánulása az igazságügyi törvények kapcsán teljesen politikai logikát követ, mellőzi a jogi megközelítést, ez részben érthető is, hiszen, annak ellenére, hogy de iure államfő, de facto, tulajdonképpen az ellenzék vezéralakja, hálás téma ez a belpolitikai csatározásban. (…) Az Egyesült Államok állásfoglalását túlzottnak tartom, a nagykövet általánosságban fogalmaz, semmi konkrétumot nem említ, hogy tulajdonképpen mi jelent veszélyt a jogállamiságra. Ezt a megnyilvánulást csak geopolitikai kontextusban tudom értelmezni, és, természetesen, csak hipotéziseim vannak, az amerikaiak úgy gondolják, hogy a mostani ellenzék jobban idegenkedik az oroszoktól, mint a szociáldemokraták, és ezért az előbbieknek segíteni kell, mert ez szolgálja az amerikai érdeket a térségben”. Csoma Botond esetében is hangsúlyozom: neki sem muszáj elhinni, mert ugye, ő is egy csúnya politikus, de még egyszer felteszem a kérdést: Ön elolvasta pontszerűen a módosításokat?

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön Kelemen Hunor szövetségi elnök felszólalása a hévégi SZKT-n. Ő kérdéseket fogalmazott meg: „Miért baj az, ha a legfelsőbb bírói tanácson belül elkülönítik a bírák és ügyészek dolgait? Miért baj az, ha 2 évről 4 évre emelik a bírák, ügyészek képzési idejét? Miért baj, ha arról kell nyilatkoznia egy ügyésznek vagy bírónak, hogy sem a korábbi rendszerben, sem a mostaniban nem dolgozott együtt titkosszolgálattal? Miért baj, ha az alkotmányból átvesznek egy mondatot változtatás nélkül a törvénybe? Miért baj, ha az igazságszolgáltatás csúcsán a bírót látjuk, és nem a bírót és az ügyészt? Miért baj, ha a bírói és ügyészi korrupciót vizsgáló bírói tanácsot a legfelsőbb bírói tanács nevezi ki? Miért baj, ha az alkotmánybíróság kötelező döntéseit be akarják vinni a büntetőtörvénykönyvbe vagy a büntetőtörvényi eljárásba.” Kelemen Hunornak sem kell elhinni amit mond, mert ugye, ő is egy politikus, az összes közül a legcsúnyább, hiszen elnök, de felteszem a kérdést: Ön elolvasta pontszerűen a módosításokat? A felsorolt kérdések milyen mértékben voltak újdonságok?


Ugye, hogy nem olvasta? Ugye, hogy a szövetségi elnök által megfogalmazott kérdések az újdonság erejével hatottak? Pedig a vasárnapi ebédnél megtárgyalták a kérdést, és mindenki egyformán fel volt háborodva, amiért ezek a gazember politikusok meg akarják úszni a börtönt, és ezt mégsem kéne hagyni.

Kedves olvasók. Nekem se higgyenek, a politikában dolgoztam, most pedig egy vagyok a millióegy sajtómunkás közül. Higgyenek a saját szemüknek, de ne csak facebook-kommenteket olvassanak, ne csak hisztérikus véleményformálókat kövessenek, ne csak azokat a szövegeket keressék, amelyek visszaigazolják az álláspontjukat, hanem érdemben olvassák el, hogy miről szól a hazai igazságszolgáltatás reformja.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!