2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az éttermi kínálat Erdélyben elmarad a fogyasztók nyitottságától

György Ottilia 2017. december 14. 12:27, utolsó frissítés: 2017. december 19. 12:02

Az erdélyi gasztronómiával foglalkozó sorozatunk második része sok jót mond a fogyasztóról, de már kevesebbet a vendéglátóiparról.


Úgy 2005 körül kezdett erősödni a személyes kötődésem a gasztronómiához. Ekkor már a világháló segítségével felfedezhettem a magyarországi megmozdulásokat ezen a téren. Itthon akkoriban kezdett megjelenni néhány alapanyag, amely addig számunka kevésbé volt ismert, és elkezdtem kipróbálni ezeket. Ezzel együtt új ízeket fedeztem fel, ami számomra két irányvonalat teljesített be: a hagyományos ételek kiegészítése új ízekkel, valamint más konyhákból átvett ötletek, amelyek az erdélyi ember számára is ízletesnek minősülnek. Akkoriban képes voltam egy-egy külföldi utazás során minél több fűszert, alapanyagot begyűjteni és hazahozni. Ilyen élmény volt például a spárga, amit Debrecenből autóbusszal fuvaroztam haza, hogy kipróbálhassam. Manapság már a spárga itthon is megtalálható, sőt már van, aki termeszti.

Azóta több, mint 10 év eltelt, és úgy gondolom, hogy most már nem csak én, hanem sokan megismerkedtek ezekkel az új alapanyagokkal és ízekkel. Ezzel együtt van a társadalomnak egy olyan rétege is, akit komolyan érdekel az egészséges táplálkozás, az ezzel kapcsolatos trendek, illetve a minőségi alapanyagok használata.

Az erdélyi gasztroforradalom, amennyiben fogyasztói oldalról közelítjük meg a témát, ma már szemmel látható. Azonban ha a vendéglátóipar fejlődését nézzük, még egyelőre gyerekcipőben jár. Magyarországhoz képest Erdély kb. 10 évvel később kezdte felfedezni önmagát ilyen téren.

A gasztroforradalmat egy folyamatként kell elképzelni, amely az adott térség gasztronómiai kultúrájának, szokásainak megújulását jelenti. Ez a folyamat nagyon sok mindent magába foglalhat, az otthoni étkezéstől kezdve, a vendéglátóipari kínálat minőségén át, egészen az élelmiszerek felhasználásáig valamint a felhasznált technológiai eljárásokig. Az erdélyi gasztroforradalom érvényesülése térségenként/éttermekként/emberenként változik. Nem egyformán hat az emberekre a változás, a megújulás, a hagyományőrzés a gasztronómia iránt. Ebből adódóan az egységes összefogáson alapuló erdélyi gasztrokoncepció, vagyis a gasztroimázs kialakítása még várat magára. Viszont léteznek egyéni és közösségi kezdeményezések ezen a területen, amelyek idővel egységes változásokat, szellemiséget fognak eredményezni.


A gasztroforradalom nagyon sokrétű, beletartozik az otthoni főzés, a helyi alapanyagok használata, az új ízek felfedezése és kikísérletezése, a régi receptek felkutatása és megőrzése, a kézműves termékek előállítása, a italkultúra kialakulása, az egészséges táplálkozás iránti igény kialakulása, különböző reform táplálkozási trendek megismerése, az éttermi kínálat folyamatos megújulása és minőségi szinten való tartása, képzések lebonyolítása, közösségi főzések illetve gasztrofesztiválok szervezése. Mindezen törekvések megtalálhatóak Erdély-szerte, de egyelőre nem közös koncepció vagy elképzelés alapján, hanem ez térségenként változó formában jelenik meg.

Erdélyben 2007-2008 körül jelentek meg az első gasztroblogok, amelyek iránt széleskörű érdeklődést mutattak már megjelenésükkor. Nem sokkal utána, 2009-ben megjelent az első erdélyi magyar gasztrolap, az Erdélyi Konyha. Ma már számos napilapban, havilapban jelennek meg gasztronómiai témájú cikkek, számos internetes portál kiemelt szerepet tulajdonít a gasztronómiai témának. Ugyanakkor pár évvel ezelőtt megjelentek a tévében a főzőműsorok, amelyek hatást gyakorolnak a fogyasztókra. Ha a fogyasztói piacot vizsgáljuk, akkor elmondható, hogy ma már egyre több ember nyitott az új receptek, alapanyagok és technológiák iránt. Egyre nagyobb igény van a helyi, minőségi alapanyagokra.

Emellett számos településen évi programajánlatában találunk gasztronómiai témájú rendezvényt, amely elsősorban a főzőversenyeket jelent. Ezek nagy népszerűségnek örvendenek, és az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján el lehet mondani, hogy ez az a rendezvény, amely sok embert megmozgat.

Az éttermi kínálat Erdélyben alulmarad a fogyasztói szinten tapasztalható nyitottsághoz képest. 10 étteremből 1 étteremre lehet azt mondani, hogy a szokásos rántott hús és csorba mellett képes újítani, és valamennyire lépést tartani a gasztronómiai trendekkel. Hogy ez miért van? Erre a vendéglátásban dolgozók tudnak válaszolni.

Nem csak a nyitottság hiánya miatt történik meg, hanem sok helyen a kockázatvállalás és befektetett plusz munka is hiányzik. Ennek ellenére ma már találunk jó néhány minőségi kínálattal rendelkező éttermet Erdélyben is, amelyek megállják a helyüket a nemzetközi piacon is. Úgy gondolom, hogy az otthoni táplálkozás iránti igény, illetve az éttermi kínálat minősége egyaránt fontos a megújuláshoz. Tehát nem elégséges a fogyasztók nyitottsága, szükség van a vendéglátóipar megújulására is.

A szerző az Ottis főz blog szerzője, az Erdélyi Konyha Gasztromagazin főszerkesztője.

Címoldali fotó: Ottis főz és fotóz blog

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!