2021. aug. 4. szerdaDomonkos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Borzalom: telefon nélkül maradnak a tanulók!

Kovács Péter 2018. január 11. 15:37, utolsó frissítés: 15:37

Alkotmányossági kifogásba csomagolni a telefon leadásának kötelezettségét a tanórák alatt, annyira átlátszó és halovány indok, amire egy tanuló csak akkor kéne képes legyen, amikor politikus lesz.


Hallom a Kolozsvári Rádió híradójában, hogy a tanügyminiszter döntése értelmében módosították a romániai tanintézmények működésének és megszervezésének keretszabályzatát. A dokumentum számos újdonságot tartalmaz, ezek közül hármat emelnék ki: a diákok mobiltelefonját tanórák közben egy erre kijelölt helyen kell tárolni, megszüntetik a diákok iskolai szolgálatát, illetve megtiltják a diákok vagy tanárok bevonását az osztálypénz vagy egyéb pénzalapok gyűjtésébe, kezelésébe.

A változásokról a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének elnöke, Bukur Tamás is nyilatkozott. Előrebocsájtom, hogy Tamást csak a nyilatkozatai alapján ismerem, és nagyon jó véleményem van róla, ez alkalommal azonban nem értek vele egyet. A telefonhasználat korlátozása kapcsán a következőket nyilatkozta: A diákokat az új szabályzat arra kötelezi, hogy lemondjanak arról, hogy a sok esetben nagyon drága javaikra ők maguk vigyázzanak. Ki téríti meg a diáknak, ha valaki ellopja a telefonját? Bukur Tamás szerint a kezdeményezés alkotmányellenes, mert korlátozza a magántulajdonhoz való hozzáférés jogát. Na, kérem szépen, vegyük sorba. Miért olyan nagy baj, hogy a telefont ki kell tenni a katedrára, ha a diák amúgy sem használhatja. Hát azért, mert míg a mi időnkben cetliket adtunk kézről kézre, amikor a tanár háttal állt, és így üzengettünk óra közben, most mindez telefonon történik. Ha a telefon a katedrán van, akkor megszűnik egy kiváló kommunikációs csatorna, és egy tökéletes szórakozási lehetőség az unalmas órákon. Mindezt alkotmányossági kifogásokba csomagolni, annyira átlátszó és halovány indok, amire csak egy, az iskolások által lenézett politikus képes. Ha az alkotmány szövegét nézzük, akkor Bukur Tamásnak akár igaza is lehetne, de az alkotmány szellemében, a tanórák alatt a fiataljaink valahogy csak kihúzzák pityegtetés nélkül a szünetig. Ami a telefonok ellopását illeti, háááát, nagyon erőltetett kifogás. A diák egész óra alatt szemmel tarthatja a féltett kincsét, kicsengetéskor pedig odarohanhat, és birtokolhatja.

Egy másik újdonság, amit ez esetben üdvözölnek a diákok, arról szól, hogy megszüntetik az iskolai szolgálatot. Például, ezentúl a tanár kell a táblát letörölje, nem a hetes. Bukur Tamás erről így beszél: „Miért kell táblát törölnie a tanulónak, hogyha a tanárnak, aki végzi a munkáját, és fizetést kap, ez nagyon egyszerűen beleférhetne a munkakörébe?” Az én kedvenc tanáraim saját maguk törölték a táblát, tehát tényleg nem egy világvége. Viszont ezt a munkaköri leírással, fizetéssel indokolni enyhén vicces. Kedves barátaim, nektek a munkátok az, hogy iskolába járjatok, tanuljatok, és ehhez köthető feladatokat is ellássatok. A ti logikátok szerint a testnevelő tanár át kellene öltöztessen benneteket, mert „végzi a munkáját, és fizetést kap, ez nagyon egyszerűen beleférhetne a munkakörébe”. Ja, és az osztályfőnök akár pelenkát is cserélhetne nektek... bocsi, hogy egy kicsit rossz vagyok.

A minisztériumi szabályzat másik újdonsága, hogy megtiltja a diákok vagy tanárok bevonását az osztálypénz vagy egyéb pénzalapok gyűjtésébe, kezelésébe. Na, ettől a MAKOSZ nem lett ideges, viszont én igen. Amíg az állam nem képes biztosítani a szükséges pénzt a rendszer fenntartásához és működtetéséhez, akkor legalább ne vezessen be korlátozásokat. Mert például, ha nincs vécépapír az iskolában, akkor igenis legyen lehetősége a tanító néninek, osztályfőnöknek, osztályfelelősnek, hogy az önkéntesen adakozó szülőktől gyűjtse össze az erre szükséges pénzt. Mert úgyis ki lehet cselezni a rendszert, vagy úgy hogy letagadják a gyűjtés tényét, vagy úgy, hogy az egyik szülőnek kell odaadni. Vagy, ha a szülők úgy döntenek, hogy a festés lerohadt a falról, és szeretnék saját pénzen felújítani, hogy a gyerekeik ne az állam által biztosított disznópajtába kelljen járjanak, akkor működhessen a legegyszerűbb begyűjtési lehetőség, adhassák oda az oszinak.


Miért csak beszélünk az oktatási rendszer ellentmondásairól? Annyi okos ember van a minisztériumban és a tanfelügyelőségeken, hogy már rég túl kellett volna szárnyaljuk Finnországot. Ejsze.

Elhangzott a Kolozsvári Rádió Fricska című műsorában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!