2021. aug. 4. szerdaDomonkos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hogy nem engedték be a Transindexet a Fonográf koncertre?

Beretvás Gábor 2018. február 20. 14:26, utolsó frissítés: 14:26

Nagy elánnal rákészültünk a tudósításra, aztán ez lett belőle.


Nem lévén őshonos erdélyi, ezért sokszor kihallom a beszélgetésekből, hogy a magyarországiak lenézik, másodrangúan kezelik az erdélyieket. Erről a lelkem mélyén mindig azt gondoltam, hogy leginkább a kettős állampolgárság körüli népszavazás traumája ez, amely nehezen gyógyul. Az erdélyieknek pedig nincs is miért a szomszédba menni. Hisz ha megnézzük három éve lakott új otthonomat, Kolozsvárt, akkor láthatjuk, hogy a közélet pezsgő, a magyar/székely identitást nem igazán zargatja senki, és még az ingatlanárak is arról bizonykodnak, hogy olyan világvárosi hangulat kezd kialakulni, melynek csak jelenthet Debrecen, Pécs vagy Szeged is.

Igazándiból azt szeretném magam is, hogy a határ két oldalán megértés és egymás megbecsülésén nyugvó egységesség uralkodjon. A Transindexnek írt kis cikkeim már csak ezért is például honorárium nélküliek. Ám úgy fest, hogy most nekem is kijutott a magyarországi felsőbbrendűségi lekezelésből. Történt ugyanis, hogy a Transindex jóváhagyásával jelentkeztem arra, hogy a meghallgatom az István a király szerzőinek, az egykori Illésből és Tolcsvay trióból valamikor összeállt Fonográfnak a koncertjét. Hiszen, mint előző cikkemben is, azon hezitáltam, hogy kit hívhatnak majd meg a jeles Kolozsvári Magyar Napok szervezői a következő rendezvényekre. Így került szóba a határ mindkét oldalán talán ugyanúgy hallgatott Fonográf és Piramis is. A filmes betétekkel megspékelt cikk itt olvasható.

Annak rendje és módja szerint kiderítettem ki az esemény főszervezője és írtam nekik egy levelet. Miszerint a Transindex (Erdély egyik legismertebb orgánuma) - hátha nem tudják- szeretne írásokat közölni a koncertről. Meg is jött az igenlő válasz. Egy Szent István körúti cím volt hozzá mellékelve. Nyitvatartási idő semmi. Kedves Gábor!!! A jegyeket átveheti Bp. itt és itt. Kapucsengő.

Ennyi! Többször és több napszakban próbálkoztam bejutni, de semmi. A kapucsengőre amelyre ez volt kiírva Zikkurat kft. (ez amúgy egy színészügynökség) nem jött válasz. A kőművesek azonban beengedtek, de a megadott címen senki nem volt található. Az ajtón lévő telefonszámot hiába hívtam, nem vette fel senki. Míg a koncert napjának reggelén aggódva hívtam fel a színészügynökség mobilszámát, amit nagy sokára felvett egy asszisztens. Ő közölte velem, hogy baj van, mert odaadták a jegyem másnak. Van azonban megoldás, kapok majd egy VIP Passt. De majd a főnöke, Mari visszahív még ez ügyben. Nagy sokára késő délután visszahívott Mari. Ideges hangon nekem szeregezve a kérdést, hogy mi a problémám. Elmondtam neki, hogy remélem probléma nincs is, ha van, meg bizonyára van rá megoldás. Kolozsvárról jöttem, s szeretnék írni a koncertről. Erre elkezdett ingerülten és teljesen indokolatlanul hetykén beszélni, majd ordítani, miszerint e-mailben nem jeleztem, hogy igénylem a jegyeket, mit képzelünk, a többit nem folytatom. Én még jeleztem neki, hogy ha a koncertről nem tudok írni, akkor csak erről az egész incidensről tudok csak írni. Mire rám rakta a telefont. Nem írhatom, hogy ennyi a Transindex renoméjáról, vagy az erdélyiek lenézéséről vagy arról, hogy alkalmatlannak tűnő emberek vannak olyan feladatokkal megbízva, amit szemmel láthatólag nem tudnak megbírni. Hiszen számos más és tényleges szervezői iroda igazán gáláns módon viselkedik ehhez hasonló esetekben. Mégis felmerül bennem, hogy ez nem a vezető magyarországi portálokkal és orgánumokkal történt, hanem egy erdélyi felülettel. Így fel kell vessem, hogy pontosan az ilyen viselkedésforma az, mely nem tesz jót a erdélyi-magyarországi kapcsolatoknak. Így sajnos nem tudom tudósítani a határon túliakat, hogy milyen volt a koncert.
Nem tudom megerősíteni, hogy jó buli lenne-e, ha még egyszer eljönnének Kolozsvárra Szörényiék-Bródyék-Tolcsvayék). Nem tudom megerősíteni többé, hogy nincs olykor ráutaló jel, hogy az erdélyiek néha jogosan sértettek. Sajnálom. Nem egy biztonsági őr állta utam tehát, hanem egy provincialista gőgös viszonyulás.

(címoldali fotó: delmagyar.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!