2021. aug. 4. szerdaDomonkos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyarozik az ellenzék

Bíró Zoltán 2018. február 26. 17:53, utolsó frissítés: 17:53

De Attila-Răzvan – épp úgy, mint Levente – román édesanyával büszkélkedhet, mindketten Romániában születtek, tökéletesen beszélik a román nyelvet és sikeresen illeszkedtek be a román társadalomba.


Románia végre büszke lehet első téli olimpiai aranyérmére! Hosszú évtizedek sikertelensége után 2022-ben, az észak-koreai Vonszanban a férfi hódeszka váltó csapatunk olimpiai rekordot döntve került a dobogó legfelsőbb fokára.

Az ellenzék persze – mint már annyiszor, ha együtt kellene örülni a nemzet dicsőségének – most is hozta a formáját. A siker közös ünneplése helyett a volt köztársaságielnök-jelöltjük mindössze annyit posztolt a Facebookra, hogy

Két magyar olimpiai aranyat nyert Romániának. Köszönjük.A megfelelő sajtóvisszhang nem is váratott magára. Mert igaz ugyan, hogy a hódeszka-csapat két húzóembere, a Háromszéky-testvérek magyar apától származnak. De Attila-Răzvan – épp úgy, mint Levente – román édesanyával büszkélkedhet, mindketten Romániában születtek, tökéletesen beszélik a román nyelvet és sikeresen illeszkedtek be a román társadalomba. Így a kormánypárti lapok méltán botránkozhattak meg az élsportoló-testvérek lemagyarozása miatt. Sőt, jogos felháborodással tették szóvá a haza dicsőségéért küzdő sportolók gyomorforgató összemosását a hétköznapi magyarokkal, akik

román kenyeret esznek,

de a talponállóban már nem hajlandók felszolgálni a miccset, ha románul szólal meg a kuncsaft.

Mi több, még egy ellenzéki sajtótermék is határozottan kiállt a testvérek védelmében. Az – amúgy kíméletlen kormánykritikájáról ismert – online újság szerint súlyos sértés volt a magyarozás, mert a Háromszéky-fivérek valójában teljesen románnak érzik magukat, ráadásul még a hódeszkán pörögve is a Noi suntem români dallamára és ritmusára dobog a szívük.

Egy szó, mint száz, az ellenzék volt köztársaságielnök-jelöltjének nem volt más választása, mint hogy csúfos tévedését elismerve leszedje az inkriminált Facebook-posztot.

De az internet nem felejt.

Úgyhogy unokáink is pontosan fogják tudni, mennyire nem drága semmi sem a sorosista nemzetáruló ellenzéknek, ha arról van szó, hogy sárba tiporják a román nemzeti eszmét és gyűlölködéssel reagáljanak nemzeti sikereinkre.
(A fentiek természetesen a fikció világához tartoznak, minden hasonlóság valós személyekkel és megtörtént eseményekkel csupán a szerzői szándékosság műve.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!