2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mindenki ostobának tartja Dăncilát, pedig pont most szerzi meg a tényleges hatalmat

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2019. június 05. 10:43, utolsó frissítés: 2019. június 06. 13:48

Belpolitikai és külpolitikai téren is ügyesen mozog a miniszterelnök.


Liviu Dragnea pártelnök börtönbe jutása után Viorica Dăncilă miniszterelnök lépett a párt élére, és bár júniusban a párt kongresszusa új elnököt fog választani, a miniszterelnök elég magabiztosan ugrott bele a "párt reformjába".

Dăncilă például azt állítja, hogy le fognak állni az igazságügyi reformokkal. Rájött, hogy a párt mostani imázsával képtelenség új szimpatizánsokat nyerni, ugyanakkor kijelentette, hogy találkozni fog Frans Timmermansszal, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) csúcsjelöltjével is. A PSD és a pártcsaládja között ugyanis látszólag rettenetesen megromlott a viszony az EP-választási kampány végére, amikor Timmermansék bejelentették, hogy nem segítik a román szocdemeket a kampányukban.

A megtisztulás végett el is indultak az első lépések: a párton belül egyre-másra hullanak a fejek, igaz, többnyire azoké, akik Dragneához kapcsolódnak, legutóbb például Darius Vâlcovot, eddigi miniszterelnöki tanácsost billentették ki a hivatalából. Ugyanakkor e rehabilitáció is folyik, nem véletlen, hogy a miniszterelnök már Dragnea rabosításának napján visszahelyezte hivatalukba azokat, akiket a korrupt pártelnök száműzött, például Gabriela Fireát, a bukaresti főpolgármestert, aki messze a párt legnépszerűbb politikusnak számít. Dăncilă többször is megjegyezte, hogy le akarnak számolni a pártról kialakult képpel, nemrég például azt nyilatkozta a Politicónak, hogy az átláthatóság, az integráció, és a meritokrácia jegyében szerveznék újjá a pártot.

Majdnem egy hónappal a Szociáldemokrata Párt választmányi kongresszusa előtt az a helyzet, hogy Viorică Dăncilă renoméján, és párton belüli pozíciójának (nemrég ő lett az ideiglenes elnök) megtartásában nagyon jót tenne, hogy ha ki tudna békülni az Európai Szocialista Párttal. Ez pedig egyáltalán nem lehetetlen feladat, amikor ugyanis az EP-választási kampányban Frans Timmermansék bejelentették, hogy felfüggesztik a kapcsolatukat a román párttal, akkor azt is hozzátették, hogy addig fog fönnállni ez a helyzet, amíg a PSD-nek nem tisztázódik az álláspontja az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban.


Viorică Dăncilă továbbra is tagadja ugyan, hogy a törvénycsomagok áttolását azért tartották volna fontosnak, hogy a korrupciógyanúba keveredett párttagokat, és legfőképpen Liviu Dragnea pártelnököt mentsék meg a börtönbüntetéstől, de azt mondja, ő és pártja hajlandó elengedni az igazságügyi reform kérdését, és olyan problémákat előtérbe helyezni, amelyek prioritást jelentenek az emberek számára.

Dăncilă tulajdonképpen kanosszát járt Brüsszelben, találkozott Frans Timmermansszal, Jean-Claude Junckerrel, a Bizottság elnökével és Szergej Sztanisevvel, az európai szocialisták elnökével is. Juncker és Timmermans (igaz, a kormány tájékoztatása szerint) üdvözölte a román kormánynak azt a döntését, hogy nem folytatják az ellenérzéseket kiváltó módosításokat az igazságszolgáltatási rendszer terén, és ismét párbeszédbe kezdenek az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus kapcsán, hogy előrelépések történjenek az igazságügyi reform és korrupcióellenes harc útján. Kellemetlen beszélgetések lehettek, de nagyon megéri kibékülni. Ez pedig a tárgyalások fényében egyáltalán nem lehetetlen, mert a PSD kilenc EP-képviselőjére korántsem biztos, hogy a PES-nek nincs szüksége. Jelenleg ugyanis 153 mandátumot becsülnek nekik az EP-ben, ezzel a másodikak a 179 főből álló Néppárt mögött, de tekintve, hogy utóbbinak a Fidesszel meggyengült a viszonya, egyáltalán nem kizárt, hogy hamarosan még közelebb lesznek ezek a számok egymáshoz.

A román jobboldali média általában úgy mutatja be a miniszterelnököt, mint egy buta és tudatlan embert, főleg a bakijai miatt, amiket sokszor felnagyítanak. A Dragnea rabosítása utáni időszak azonban egyáltalán nem ezt a képet mutatja Dănciláról: hétfőn ugyanis a kormány hozott egy sürgősségi kormányrendeletet, amelynek értelmében ezentúl a megyei tanács élére közvetlenül fogjuk választani az elnököket. Az egyfordulós választás azt is jelentené, hogy ott, ahol a PSD-ALDE szövetségnek nem lenne meg a többsége megyei szinten, nagyobb eséllyel jöjjenek ki PSD-s jelöltek az első helyen. Dăncilă tulajdonképpen ezzel a lépéssel biztosította a hátországi támogatást magának, hiszen a megyei erős embereknek nagy szívességet tesz.

Az, hogy a miniszterelnök megtisztítaná a pártot a korrupciótól, eléggé naiv elképzelés, viszont könnyen elképzelhető, hogy megszerzi magának, és felkészül az őszi önkormányzati választásokra is.

Jól látszik ugyanis, hogy a jelenlegi választói palettán még azok, a pártnak biztos pontnak számító megyék is elvesztek, amelyek a parlamenti választásokon megvoltak a szociáldemokratáknak, akik egy millió szavazót veszítettek a két évvel ezelőtti eredményeikhez képest. Természetesen ez nem föltétlenül egy reális bázisveszteség, ugyanis a PSD szavazói hagyományosan kevésbé elkötelezettek az európai politika felé, nem véletlen, hogy a párt végül is a román nemzeti büszkeségre vezette fel a kampányát. Az azonban egészen bizonyos, hogy magas választási részvétel mellett folyton bebizonyosodik, hogy a PSD ledönthető a trónjáról, Dăncilă pedig nem engedheti meg magának, hogy tovább morzsolódjon a szavazótábora, ha sokáig PSD-elnök és miniszterelnök szeretne maradni. Márpedig minden jel arra mutat, hogy ezt szeretné. Most, hogy nem fenyegeti az a lehetőség, hogy Dragnea bármikor kirúghatja, ha ellenszegül, lehetősége nyílt politikailag megerősítenie magát. Meglátjuk, sikerül-e neki, és elindul-e a Dăncilă-korszak a román történelemben.

A szerző az Azonnali.hu szerzője.

Címoldali fotó forrása: PSD/Wikimedia Commons

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!