2022. július 3. vasárnapKornél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A romániai magyar politikusoknak is feladhatja a leckét Karácsony Gergely győzelme

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2019. október 14. 17:07, utolsó frissítés: 2019. október 15. 01:14

Bár ma még a DK-t leszámítva egyetlen olyan ellenzéki párt sincs, amelyik azt mondaná, hogy kevesebb támogatást kellene juttatni a határon túliaknak, azért az erdélyi magyar politikusoknak is tenni kell, hogy ez így is maradjon.


A magyarországi pártok közös ellenzéki jelöltje, Karácsony Gergely az ellenzéki reményeknél is sokkal fényesebb győzelmet aratott a budapesti önkormányzati választáson, olyannyira nagyot, hogy a fővárosi közgyűlésben is többsége lesz az ellenzéki koalíciónak. Erre nem hogy senki nem mert nagy tétben fogadni, de könnyen kijelenthető, hogy az ellenzéknek azokkal a legmerészebb álmaival is vetekszik, amelyeket szombat éjszaka Gyurcsány Ferenc fejébe beloptak a kis manók.

De nem a fővárosi volt az egyetlen nagy gyomros a Fidesz-KDNP-nek, és bár a megyei jogú városok többsége még mindig a vezetésük alatt maradt, azért többet is elhódított tőlük az ellenzék, így Miskolcot, Pécset, Szombathelyt, Tatabányát, Dunaújvárost, Egert, Érdet és Hódmezővásárhelyt. Jól mutatja az ellenzéki előretörést, hogy míg a 2010-es önkormányzati választásokon a megyei jogú városok közül csak kettőt sikerült az ellenzéknek megnyernie (Szeged és Salgótarján), most ez a szám 10-re ugrott fel (összesen 23 van). És nagy kérdés még, hogy mi lesz Győrben, ahol nehéz elképzelni, hogy a Fidesz színeiben újra mandátumot nyert, de nemrég szexbotrányokba keveredett Borkai Zsoltot ne mondatnák le, vagy zárnák ki a pártból.

Az ellenzék tarolt a budapesti önkormányzatban is: 14 kerületi polgármester kerül a fővárosi önkormányzatba, ez pedig azt jelenti, hogy Karácsony Gergely anélkül irányíthatja a várost, hogy a Fidesz képviselőire szorulna. Súlyos csapás a kormánypártnak, hogy például elveszítette a budai második kerületet, ahol a Momentum politikusa, Őrsi Gergely nyert, vagy a nyolcadik kerületet, ahol jelentős civil mozgósítással választották meg a nem politikai szférából jövő Pikó Andrást a fideszes jelölttel szemben.

Természetesen vasárnap este óta rengeteg magyar elemző szólalt meg az eredmények kapcsán, a kormánypártiak egyelőre többnyire hallgatnak, egyedül a Magyar Nemzet találta meg a magyarázatot a kudarcra Borkai személyében. Szerintük az, hogy a választások előtti héten minden az ő szex- (és korrupciós?) botrányáról szólt, befolyásolta az ország más részén élő embereket is, és többek közt ennek tudható be Tarlós István bukása. Kósa Lajos, a Fidesz egyik alelnöke meg úgy véli, hogy a külföldiek szavazták meg Karácsonyt.


A kormánypártnak igencsak fájhat, hogy bár minden megyei közgyűlés többségét megnyerték, olyan városokat is elveszítettek, amelyekben igencsak meglepő az ellenzéki győzelem: például Vác és Baja. Megannyi intő jel, ami azt mutatja, hogy a Nemzeti Együttműködési Rendszere (NER) igenis lebontható, és ha az ellenzék (immár számos bázissal megtámogatva) összefog, és nem fúrják meg egymás esélyeit, akkor a Fidesz más választásokon is legyőzhető lehet.

Különösen veszélyes lehet a Fideszre nézve, hogy most az újonnan kinevezett polgármesterek elkezdhetik nyilvánosságra hozni azokat a korrupciós eseteket, amelyről eddig sok helyen csak pusmogás volt. Karácsony például máris jelezte, hogy nyilvánosságra hozza a fővárosi önkormányzat által az elmúlt öt évben megkötött összes szerződést. Ez pedig olyan dominóeffektust indíthat el, amely 2022-ig elveheti a Fidesz sorosozó-migránsozós propagandájának élét.

Ha a most megválasztott ellenzéki polgármesterek sorra hoznak sikereket a településeknek, és például a független, vagy ellenzéki sajtót támogatva teret adnak egy másfajta narratívának is, akkor kifejezetten izgalmasra sikeredhetnek a következő parlamenti választások. Persze nem kétséges, hogy a magyar kormány mindent meg fog tenni, hogy az “áruló városok” ne teljesítsenek jól. Pont emiatt foglalkoznak mostanában a magyar ellenzéki EP-képviselők azzal, hogy közvetlenül a települések számára lehívható forrásokért lobbizzanak Brüsszelben.

"Boldog Karácsonyt" az erdélyi politikusnak is!

Talán érdemes belegondolni abba, hogy az a Karácsony lett most főpolgármester, és így Magyarország egyik legnagyobb volumenű politikusa, akit Kelemen Hunor nem is olyan régen fogadott ugyan Kolozsváron, de amint hazament, el is mondta a sajtónak, hogy egyébként nincs miért a magyar baloldalnak Erdélyben kampányolnia - és ezzel minimum a diplomácia szabályait áthágta.

Az erdélyi magyar politikusoknak el kellene kezdeni gondolkodniuk azon, hogy a következő parlamenti választások előtt megfontolt lépés-e vállalni, hogy nyíltan támogassák a magyar kormánypártokat, mert elképzelhető, hogy a határon túli szavazatok egyre értékesebbé fognak válni. A magyar pártokkal való egyenlő távolságtartás elve, amelyet annak idején Markó Béla olyannyira hangsúlyozott, nem biztos, hogy nem lenne hasznos és követendő elv az elkövetkező időszakban.

Az erdélyi magyar politikusoknak nem lehetnek illúziói afelől, hogy amennyiben azt a fajta hűséget gyakorolják, amellyel az erdélyi magyar pártok képviselői minden további nélkül, kizárólag Orbán Viktor védnökségébe adják az erdélyi magyarságot, ha fordul a széljárás, akkor az új politikai elit már nem fogja a szívén viselni azt az intézményhálót, amely most, így vagy úgy, felépült. Bár ma még a Demokratikus Koalíciót leszámítva egyetlen olyan magyar ellenzéki párt sincs, amelyik azt mondaná, hogy kevesebb támogatást kellene juttatni a határon túliaknak, azért az erdélyi magyar politikusoknak is tenni kell, hogy ez így is maradjon, és nyitnia kell az ellenzéki pártok felé. Egyelőre kis gesztusok is megtennék: jó lenne, ha legközelebb, amikor azok a fiatalok, akik a gyűlölködés kereszttüzébe kerültek akkor, amikor meghívták Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét, nemcsak a Magyar Ifjúsági Értekezlettől, hanem az RMDSZ felső vezetésétől is védelmet kaphatnának. Vagy üdvös lett volna, ha a székelyudvarhelyi önkormányzat - lévén testvérvárosok - kezdetnek megereszthetett volna egy nyilvános gratulációt az új budapesti polgármesternek.

Innentől kezdve egyáltalán nem biztos, hogy reálpolitikai szempontból üdvös, ha az erdélyi magyar pártokra úgy tekintenek a magyarországiak, mint amelyek kizárólag a Fidesz-KDNP számára lehetnek partnerek.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!