2024. július 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

PNL a kolera idején

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2020. március 13. 18:28, utolsó frissítés: 18:29

Elmagyarázzuk, mi ez a tragikomédia a hazai nagypolitikában.


Amit leművel a Nemzeti Liberális Párt az országgal, az egyszerűen nem normális, és a PNL néhány hét alatt bebizonyította, hogy ha valaki velük szeretné leváltani a PSD-t, akkor nem egy felkészült, professzionális társaságot kap, hanem csöbörből vödörbe kerül. A PNL ugyanis az utóbbi napokban nem olyan pártnak tűnik, amelynek kizárólagos célja ne a hatalom bebiztosítása lenne.

Az elmúlt hetek másról sem szóltak, minthogy Klaus Johannis lázálma beteljesüljön, és valahogy sikerüljön az előrehozott választásokat bebiztosítaniuk, hiszen negyvennyolc százalék körül mutatták őket a közvélemény-kutatások. Erre ahogy teltek a hetek, és érkeztek az alkotmánybírósági döntések, kiderült, hogy ez egyre messzebb kerül, sőt, lassan nincs is értelme az egésznek. Másrészt meg volt még volt egy alkotmánybírósági döntés is, ami azt mondta, hogy Orbant nem szabad úgy jelölni, hogy nem tud többséget összehozni a háta mögé.

Ekkor a PNL húzott egy olyat, hogy Florin Cîțut javasolta miniszterelnöknek, tudván, hogy arra aztán teljesen minimális az esély, hogy ez a Szociáldemokrata Párt torkán lemenjen. A szociáldemokraták azonban a koronavírus-járvány kezdetén úgy döntöttek, jobb, ha a PNL viszi el a balhét, mintsem, hogy most Cîțun akadjanak fenn. Igen ám, csakhogy Ludovic Orban nem azért készül évek óta a legfőbb hatalomra, hogy most odaengedje holmi ultraneoliberális kollégának a kormánybotot, tehát az utolsó 24 órában a jól értesült bukaresti sajtó szerint nagy nyomást helyezett rá, hogy mondja vissza a megbízást. Ludovic Orban ugyanis amiatt aggódhatott, hogy amennyiben Cîțu miniszterelnök lesz, úgy meghekkelheti az ő pártelnöki hatalmát. Cîțu végül nem lázadt, helyette inkább hülyét csinált magából az egész ország előtt, és jó sok ember haragját vonta magára, mondván, ekkora felelőtlenséget nem lehet csinálni! A pénzügyi szakembernek két nagy kommunikációs elbaltázása volt: egyrészt azt írta ki, azért nem vállalja a kormányzást, mert a párt érdekeit kell néznie, hogy meglegyen a többség a következő választásokon, másrészt meg azt mondta, hogy nehogy már Olguța Vasilescu szavazataival legyen miniszterelnök. Nesze neked érdekképviselet!

A PNL annak az illúzióját sem akarja már fenntartani, hogy nem egy PSD-PNL háborúsdit játszanak, hanem neadjisten népszolgálatot szeretnének végezni. Azt, hogy mindezt egy olyan járvány közepén teszik, ami már a legfelsőbb szinteken is fertőz, a felelőtlenség legnagyobb bizonylata.


A logika talán azt diktálta volna, hogy Orbanék most hátralépjenek, és őszig szépen rábízzák az országot egy szakértői kormányra. Ehelyett rögeszmésen annyira ragaszkodnak a hatalomhoz, hogy inkább tovább erőltetik magukat, és lassan az az érzése az embereknek, hogy a PSD által kinevezett államtitkárnak, Raed Arafatnak maradt meg a józan ítélőképessége, ő ugyanis higgadtan teszi a dolgát a vírusmegelőzést illetően.

Az nem látszik, hogy ki fog a PNL mellé állni, mivel a tegnapi gikszerre mind az USR, mind Dacian Cioloș, mind Victor Ponta, mind Traian Băsescu nagyon élesen reagált. Ráadásul, hogy a helyzet tragikomikuma még jobban kiütközzön, Ludovic Orban most önkéntes karanténban van, mert lehet, hogy szenátortársától ő és a PNL egész felső vezetése (beleértéve Klaus Johannis elnököt) cakkompakk elkapta a betegséget. Az nem világos (hiába hangsúlyozzák, hogy nagyon sietnek), hogy pontosan mikor lehet megszavazni majd Orbant miniszterelnöknek: mert ugyanis van egy rendelet, hogy száznál többen nem ülhetnek össze egy térben, de ennek fényében akár nem ülésezhetne a parlament se. Különben is, az ajánlott önizolálás időszaka tizennégy nap, tehát Orban vagy kijön előtte, és akkor lehet róla szavazni, vagy megint várunk egy csomót, majd megszavazzák, lesz egy ugyanolyan kisebbségi kormányunk, mint néhány hónapja, de legalább teljes jogkörei lesznek.

Az a baj leginkább, hogy az elmúlt két nap tökéletesen megmutatta, mennyire képesek felelősen dönteni azok, akik legközelebb kerültek a hatalomhoz: semennyire. A politikai osztály legerősebbjei úgy viselkednek, mintha nem lenne holnap. Hiába jön ugyanis ki a kormányzati tájékoztató, hogyan viselkedjen mindenki felelősen, ha közben a PNL eszes emberei nem képesek egy védőfelszerelést felvenni, mikor kiderül, elkapták a vírust, vagy éppen besétálnak egy tanácsülésre, és lehet, hogy fertőzöttek.

Mi várható még? Van ugye egy olyan alkotmánybírósági ajánlás, miszerint Ludovic Orban nem lehetne miniszterelnökjelölt, ha már egyszer megbukott nemrég. Valószínűleg az ellenzék, főleg a PSD, most nem fogja az Orban-kormányt ilyesmikkel zargatni, hanem Ciolacuék megvárják, amíg szépen várhatóan belebuknak a válságkezelésbe. A következő időszak ugyanis nemcsak a vírus megfékezésére nézve kritikus, hanem arra is, hogy hogyan sikerül felépíteni maguknak a pártoknak a következő választásokra. Ha a PNL elbaltázza a víruskezelést, amit nem lehet jól csinálni, de nagyon rosszul igen, akkor az meg is fog látszani majd a következő választások eredményein is. Persze őszig még rengeteg minden történhet.

Jelenleg tehát úgy néz ki, hogy van egy ügyvivő, karanténban ülő kormányunk, és hamarosan lesz egy karanténban ülő miniszterelnökünk. Elvileg annyira felgyorsultak a dolgok, hogy a miniszterek parlamenti szakbizottságok általi véleményezése már szombat délelőtt, és a beiktatási szavazás már szombat este meg fog történni. Olyan szinten meg van itt csúfolva ma már demokrácia, jogállam, Alkotmánybíróság, hogy jobban aligha lehetne. Ebből meg mindenki politikai tőkét akar majd kovácsolni. A tanulság talán az lehetne, hogy kár addig politikai instabilitást hozni létre az országban, míg fogalmunk sincs, hogyan fogjuk a rendet biztosítani. Ehelyett most Európa politikailag legbénábban felkészült országaként bámulunk a globális válságra, és várjuk az egyre valószínűbb recessziót. Tehát hamarosan lesz kormányunk, de kit fog ez már egyáltalán megnyugtatni csak kicsit is?

Fotó: Ludovic Orban/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!