2021. május 8. szombatMihály
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magánzárka: élet egy zsil-völgyi kisvárosban 2. Fogytán az emberek „türelme”

Lőrinczi Csaba 2020. április 22. 16:32, utolsó frissítés: 2020. április 23. 14:04

Járványügyben jelenleg az a helyzet a Zsil-völgyben, hogy egyrészt tartanak az emberek a koronavírustól - teszem hozzá azonnal, hogy teljesen jogosan -, viszont másrészt már nagyon kezd elegük lenni a kijárási korlátozások okozta bezártságból.


És bizony amíg ezen bezártság miatti feszültségek már az ország sok más pontján is egyre inkább kezdenek láthatóvá válni, ez a jelenség a Zsil-völgy esetében hatványozottan igaz, hiszen itt hátrányos helyzetű térségről van szó.

>> Magánzárka: élet egy zsil-völgyi kisvárosban 1. - a sorozat előző része itt olvasható

Korábban a hatóságok a Zsil-völgye két kórházát, a lupényit és a vulkánit (Zsilyvajdejvulkán) jelölték ki arra, hogyha már nincsen hely máshol, akkor oda is lehet szállítani koronavírusos betegeket. Ezt kihasználva érkeztek is a lupényi kórházba Szászvárosban megbetegedett asszisztensek. Ezt megelőzően viszont még az is történt, hogy a Zsil-völgy legjelentősebb egészségügyi intézményéből, vagyis a petrozsényi kórházból koronavírussal fertőzött beteget szállítottak a megyeszékhelyre, Dévára. Ezen hír hallatán többen is "elcsodálkoztak", köztük én is, hiszen akkoriban azt lehetett tudni, hogy dévai Megyei Kórház karantén miatt éppen zárva van. Mivel semmilyen hír nem érkezett az említett egészségügyi intézmények közötti kommunikációs "hibáról", s így nem lehet tudni, hogy mi lett a Petrozsényból Dévára szállított koronavírusos beteg sorsa, csak reménykedni lehet abban, hogy ő nem lett áldozat, hanem mostanra már jobban van.

Vulkánban pedig az volt, hogy amint a romániai központi hatóság döntött arról, hogy ezen Zsil-völgyi település kórházában is fognak gyógyítani koronavírusos betegeket, a fertőző betegségek főorvosa úgy határozott, hogy mivel ő már egy hónapja nem látta az 1 éves kislányát, ezért inkább gyermeknevelési szabadságra megy. Végül ez mégsem történt meg, mert rövid - amolyan gondolkodási - idő után az orvosnő visszakozott és a helyén maradt. A visszakozó döntés hátteréről sokat elárul, hogy az illető kénytelen volt azt is mondani, hogy ő bizony fertőző betegségeket gyógyító orvos és nem szalad el a koronavírus elől. Valószínűleg azért még az is szerepet játszott a döntésében, hogy - vele együtt - a vulkáni kórházban mindössze csak két olyan orvos van, akiknek a fertőző betegségek gyógyítása a szakterülete, és ha ő elmegy gyermeknevelési szabadságra, akkor már csak egy orvos marad a koronavírusos betegek gyógyítására.


A lupényi kórházba került páciensek már kevésbé voltak szerencsések, ugyanis ebből az egészségügyi intézményből ideiglenesen áthelyezték az egyik orvost az időközben karanténból kikerült és katonai irányítás alá helyezett dévai Megyei Kórházba. Az a "szépséghiba", hogy ezen orvos szakterülete az aneszteziológia és intenzív terápia (ATI), és mivel eddig két ilyen orvos volt a lupényi kórházban, így néhány napja már csak egy ATI-orvos van a koronavírussal fertőzött betegek gyógyítására.

A már amúgy is a létminimum környékén vegetáló emberekből nemcsak a kijárási korlátozások okozta bezártság hozza felszínre a feszültségeket, hanem az a tény is, hogy nagyon sok szegény ember munkahely nélkül maradt. Ezeknek a nehéz helyzetben levő embereknek már nemcsak az a problémájuk, hogy nincsen megtakarított pénzük és munkanélküliek lettek, hanem az is, hogy a bevétel hiánya miatt gyakran már az egész családjuk éhezik.

Már a Zsil-völgyben is voltak olyan esetek, hogy öngyilkossággal fenyegetőztek kétségbeesett emberek. Néhány nappal ezelőtt pedig, az elmúlt hét szombati napján a közeli Vajdahunyadon kövekkel támadtak a rendőrökre, ahol a rendőrség és az elszigetelés szabályait megszegő személyek csaptak össze.

Nyitókép: a vulkáni kórház fertőző osztálya/ spitalvulcan.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!