2021. szeptember 23. csütörtökTekla
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ajánlunk az RMDSZ-nek nép ügyvédjét!

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2021. március 05. 17:11, utolsó frissítés: 2021. március 08. 11:16

Állítólag nagyon úgy áll a dolog, hogy az RMDSZ jelölhet az ombudsmani pozícióra személyt. Segítünk nekik találni erre alkalmasat.


Mivel egy ideje terjed a hír, miszerint a kormánykoalíció három tagja éppen osztozkodik a közmédia és a Nép Ügyvédje hivatalán, és az utóbbi jutna az RMDSZ-nek, megpróbáltuk megtudakolni, hogy vajon felmerültek-e már nevek az RMDSZ-nél. Fel is hívtuk Hegedüs Csillát, az RMDSZ szóvivőjét, aki elmondta, hogy egyelőre tárgyalás alatt van a kérdés, amennyiben ők jelölhetnék a nép ügyvédjét, úgy lennének is megfelelő embereik erre, de ennél bővebben - nevekről például - nem kívánt nyilatkozni.

Ha az RMDSZ nem is, Rareș Bogdan, a Nemzeti Liberális Párt EP-képviselője nyilatkozott kedden egy olyat, hogy Eckstein-Kovács Péter neve jutott eszébe, ezen persze fel is buzdult a magyar közvélemény egy része. Csakhogy Eckstein-Kovács évekkel ezelőtt kiszállt az RMDSZ-ből, így nem nagyon valószínű, hogy őt kérnék fel. De mivel az RMDSZ nem mondott neveket, ezért mi ajánljuk a saját jelöltjeinket a pozícióra, ha úgy alakulna. Sajnos a listánk hipotetikus, és összesen csak hárman vannak, akik megfelelnek a poszt elvárásainak. Az ombudsmannak ugyanolyan képesítése kell ugyanis legyen, mintha alkotmánybírónak készülne az ember. Tehát a lista inkább azt jelöli, kiket szeretnénk, ha az RMDSZ "revitalizálna", vagy hangsúlyosabb szerepet adna nekik: és ki más is lehetne az első név, mint:

Eckstein-Kovács Péter

Az ő jelölésével az RMDSZ nemcsak azt bizonyítaná, hogy felül tud emelkedni a sérelmi politizáláson, hanem újra közelebb kerülhetne ahhoz az értelmiséghez, amelyet útközben, a Fidesszel való mindenféle összemelegedésben elengedett. Eckstein kétségkívül mindenféle jogsértésre érzékeny, nemcsak a magyar kisebbségiekére, nyíltan ki szokott állni a romák és a szexuális kisebbségek mellett is, de érzékeny például a zöld témákra is. A jogérvényesítésben pedig nem köt kompromisszumokat. Ráadásul civilben jogász, Eckstein mindig is külön utas volt az RMDSZ-ben, 2011-ben szövetségi elnöknek is pályázott Kelemen Hunor és Olosz Gergely mellett. Ezután lassan egyre távolodott a centrumtól, de a kilépésére csak akkor került sor, amikor az RMDSZ támogatta a PSD igazságügyi törvényeinek módosításait 2018-ban. Kell-e alkalmasabb jelölt, mint aki a jogállam védelmében adta fel a politikai karrierjét?


Előnye: független és karakán, igazságosságra törekvő, érzékeny a kisebbségek problémáira, gesztus lenne az erdélyi magyar, önmagukat liberálisnak vallók felé
Hátránya: az RMDSZ-t sem kímélné, könnyen konfliktusokba kerülő politikus


Smaranda Enache

Ha van olyan román anyanyelvű személy, akit a magyarok zöme kérdés nélkül elfogadna, és megemelné a döntés előtt a kalapját, akkor az Smaranda Enache. A most 71 éves emberjogi aktivista amellett, hogy folyamatosan és rendületlenül szólalt fel a kirekesztettek mellett, aktív jogvédő tevékenységet folytat a mai napig, és a nagypolitikát is bejárta, hiszen egy időben a Nemzeti Liberális Párt alelnöki tisztségét látta el. Az ő jelölésével az RMDSZ azt mutatná meg, hogy nem csupán etnikai alapon képes és hajlandó dönteni, hanem ha kompetensnek gondolja, akkor egy román anyanyelvű személyt is helyzetbe hoz. Másrészt Smaranda Enache amúgy is tökéletesen beszél magyarul. Enache lemondása a PNL-ből pont amiatt történt, mert 2010-ben a parlamenti csoport a kisebbségi oktatás ellen lépett föl. Emellett finnországi nagykövet is volt, ha meg valami ránk férne, az egy kis finnországi gyakorlat.

Előnyei: kimért, okos, következetes, és román, túlmutatna az etnikai politizáláson
Hátrányai: csendesebb típus, elveszhetne a vitákban éles helyzetekben.


Koreck Mária

Van az RMDSZ-nek egy embere, aki évtizedek óta marginalizált közösségek felzárkóztatásán dolgozik, a Divers Egyesület vezetője Temesváron született, de évtizedek óta Marosvásárhelyen és környékén tevékenykedik. A cévéje nagyon szerteágazó, Korecknek 31 éves tapasztalata van a civil szférában, emellett persze az RMDSZ-ben is voltak funkciói, egy időben például a (mindig viharos) városi szervezet alelnöke volt és a nőszervezeté is. A politikából azonban lassan-lassan visszaszorult, és a romák felzárkóztatására fókuszál. Koreck menedzselt uniós pályázatokat szép számmal, dolgozott az UNICEF-fel, jelenleg Maros megye szociális szolgáltatásainak feltérképezésén, és az ilyen szolgáltatásokra való igény felmérésén dolgozik. Jelölésével az RMDSZ bizonyítaná, hogy elismeri az évtizedes és következetes szociális munkát.

Előnyei: következetes és tapasztalt jogvédelemben, felzárkóztatásban.
Hátrányai: Vásárhelyen kívül kevésbé ismert, végzettségét tekintve nem jogász.


Markó Béla

Ki lehetne tiszteletet parancsolóbb, mint az RMDSZ volt, és a romániai közéletben még mindig jelentős nimbusszal rendelkező politikusa, aki mostanság némiképp más retorikát képvisel, mint az RMDSZ központi iránya. Markó mindig is hídember akart lenni, az egyenlő távolságtartás elvét vallotta, és mióta nincs az élvonalban, egyre inkább kiderül róla, hogy gondolatai a társadalmi igazságosság és a politikum hazugságai körül messze jobban forognak, mint az átlag erdélyi magyar politikusnak. Markó képes távlatokban gondolkodni, de emellett állítólag nagyon precíz is egy-egy probléma megoldásában. Emellett meg a igazságosságimázsát olyan szépen építgeti pszeudovisszavonulása után, hogy népügyvédként sem igazán térhetne el tőle. Azon kevés emberek egyike, akinek vannak víziói.

Előnye: ismert és tekintélyes név. Megfontolt politikus, és RMDSZ tag is
Hátránya: olyan jól jogérvényesített az elmúlt időkben, hogy a román közvélemény egy részét dühítette is.


Frunda György

Ő az RMDSZ nagy öregje, a régi gárda kemény titánja, akinek politikusként karakán hangja van, bár manapság inkább már csak volt, ügyvédként azonban otthon van a polgár-, család-, kereskedelmi-, alkotmány-, ember- és kisebbségjogban is. Ráadásul Frunda nemcsak itthon művelte a karrierjét, hanem egy adott ponton az Európai Tanács jogi bizottságának alelnöke is volt. Frunda nemcsak közismert figurája volt a hazai politikának, hanem remekül tudott kommunikálni a román közösség felé is, ez pedig egy olyan tulajdonság, amely jobbára a mai RMDSZ-esekből hiányzik. Egy ideje már nem aktív tagja a közéletnek, de a háttérben még mindig meghatározója a marosvásárhelyi RMDSZ-es politikának, a befolyása is jelentős. Ráadásul, hogy nem fűlik a foga a közügyektől kivonulni, mi sem mutatja jobban, minthogy időről időre szelíd és atyai kritikákkal illeti az RMDSZ irányát.


Előnye: tiszteletet parancsoló név
Hátránya: az RMDSZ megerősítené azokat, akik szerint a klánoknak nagy szerepe van a Szövetségben

Benkő Erika

Fiatal, energikus, és a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat vezetője: Benkő nem olyan karót nyelt, mint a politikusok általában, kommunikációjában laza, viszont parlamenti képviselőként, jogászként és az Európa Tanácsban már jelentős tapasztalata van itthon, külföldön, jogban, politikában. Ráadásul, amennyiben ő lenne az RMDSZ embere, a Szövetség bizonyítaná, hogy érvényes rá a “senkit nem hagyunk az út szélén” politikája, hiszen most, hogy kormányra kerültek, mindenkinek találtak valamilyen helyet, aki hűséges maradt Kolozsvárhoz, és aktívan dolgozni szeretne. Még Vass Levente is, aki alulmaradt az RMDSZ Maros megyei szervezetével szembeni harcban, államtitkár lett, hiába nem kapott új helyet a képviselői listán. Benkő ehhez képest most viszonylag funkciótlan, bár az RMDSZ-es jogvédő szolgálat vezetése is egy funkció, de nem túl fajsúlyos. Ha a reálpolitikát nézzük azonban, simán lehet, hogy befutó helyet kap.

Előnye: dinamikus, szimpatikus, közkedvelhető figura
Hátránya: nincs (még) akkora tekintélye a bukaresti politikában, mint egynéhány más jelöltünknek


Puskás Bálint Zoltán

Ha van valaki, aki szakmailag illene oda, akkor ő valószínűleg, hiszen nemcsak a politikai szamárlétrát járta meg, hanem a joginak is a legtetején végzett, és alkotmánybíróként fejezte be karrierjét. Politikusként volt megyei tanácsos, majd Kovászna megye szenátora is, később a felsőház jegyzője és alelnöke, valamint a romániai Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke volt, ez pedig némi szociális érzékenységről is tanúskodik. S hát, mivel az ombudsmannak éppen az a dolga, hogy alkotmányossági kifogásokat találjon a törvényekben, egy volt alkotmánybíró ehhez elég jól passzolhat.

Előnyei: ízig-vérig jogász, legfelsőbb tudással rendelkezve a szakmáról
Hátrányai: egyszer már visszavonult, és ki is szorult az RMDSZ fő sodrából, nem nagyon közismert országosan


Te kit szeretnél, ha jobban benne lenne manapság a közéletben?

Ó, mondd, te kit választanál?
Nos, a végére hagytuk azt a információt, amely eltörli a wishful thinkinget: a listánkról csak három ember tölthetné be a pozíciót képesítése alapján, mégpedig Eckstein, Frunda és Puskás.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!