2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Emberéletekre törnek a „sötétzöldek”? Ezt azért inkább ne, miniszter úr!

Babos Krisztina Babos Krisztina 2021. június 23. 14:19, utolsó frissítés: 2021. június 25. 16:10

A vadász- és a mezőgazdászlobbi után a közösségi média acsarkodásra hajlamos népe és újabban egyre több politikus is felfedezte az új közellenséget: a sötétzöldeket!


Csípnek a szúnyogok? Sok a kullancs? Sok a kóborkutya, macska? Betiltanák a vegyszereket? Bejárnak a medvék a településekre? – SÖTÉTZÖLDEK!!! Elég rápillantani a különböző portálok kommentszekcióira: a „fel kell kötni az összes zöldet” vagy a „medvékkel kell megetetni a sötétzöldeket” típusú hozzászólások egyre gyakoribbak és egyre durvábbak.

Hogy ez a „sötétzöld” mit is jelent pontosan, nem tudni, azt viszont igen, hogy az ilyen titokzatos, félelmetes, gonosz ellenséget mindig a tudjukkik irányítják a háttérből. Akiktől félni kell, a képviselőiket pedig gyalázni, szidalmazni, gyűlölni ér, sőt, szinte kötelesség.

Az „oszd meg és uralkodj” módszere nagyon régi és nagyon hatásos. A lényege: keress egy védekezésre kevéssé képes, gyenge kisebbséget, és uszítsd ellene a többség gyűlölködésre hajlamos részét. Láttunk erre már példát eleget.

A sötétzöldezés azonban szintet lépett, amikor Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter egy hétfő esti tévéműsorban a következőket mondta: „Látjuk, hogy évek óta mihez vezetett, hova juttatta a rendszert az a társaság, aki most is az emberélet terhére és kárára olyan zöld mozgalmakat indít, melyekre nincsen racionális érv".


És megér egy megjegyzést az a durva manipuláció is, ahogyan az ETV felvezette a műsort: „Zöldek kontra véres áldozatok”. Megértem a miniszter urat, hogy haragszik, hisz kicsivel korábban szólította fel egy zöld civil szervezet vezetője arra, hogy mondjon le. Politikusként pedig ezt nem hagyhatta szó nélkül. És az is igaz, hogy az adás későbbi részében elmondta: tárgyal a civil szervezetekkel is a medvekérdés megoldása érdekében. Ettől viszont még az idézett mondat kétségbeejtő.

Ez a korrekt tematizálás: zöldek kontra véres áldozatok? Ez a korrekt tematizálás: zöldek kontra véres áldozatok?


Szerintem súlyos hiba és veszélyes dolog a „zöldmozgalmakat”, illetve az ezeket állítólagosan elindítókat egy kalap alá venni, és azzal vádolni, hogy az emberek életére törnek.

Egyrészt: ez nem igaz

Másrészt: az a sajátos helyzet áll fenn, hogy Erdélyben (de talán egész Romániát is mondhatnám) a biológus, ökológus szakma igen jelentős része zöld civil szervezeteknél tevékenykedik.

Végzettségem okán magam is szakmabelinek számítok valamennyire, és nagyon sok ismerősöm, volt egyetemi kollégám van, akik biológiát, ökológiát tanultak, de közülük senki sem dolgozik az állami természetvédelemben.
Hanem „sötétzöldködnek”, ahogy az új, néphergelő mondás tartja.

Az általam ismert, tudományos kutatással is foglalkozó szakemberek egy része tanár, egy része az akadémiai szférában helyezkedett el, egy része pedig civil szervezeteknél dolgozik. Az állami természetvédelemben senki. Pontosabban van köztük kettő-három, aki időlegesen állami ügynökségnél dolgozott, de valahogy ott nem szerették őket, el is kerültek onnan. Idegesítő volt, ahogy folyton „akadékoskodtak”, mindenféle hatástanulmányokat kértek, feleslegesen, ahelyett, hogy mindenki ment volna szépen haza, délután négykor, plusz feszültségek nélkül.

Hogy miért nem dolgoznak a jó szakemberek a környezetvédelmi ügynökségeknél, a környezetvédelmi őrszolgálatoknál, vagy a védett területek országos ügynökségénél? Mert nem tudják/nem akarják elviselni, hogy politikusok átnyúljanak a fejük fölött, felülbírálva a döntéseiket. És, sajnos, sok esetben ez a helyzet nálunk. Politikusok mondják ki a végső szót olyan területeken, ahol kizárólag a szakmaiság kellene érvényesüljön.

Tisztelt Miniszter Úr! Higgye el, mi, a „sötétzöldek”, azt szeretnénk, ha Ön sikeres lenne, mert nagyon ráférne erre az országra végre egy működő, állami természetvédelmi hálózat.

Sok a feladat, tudjuk: szemét, folyószennyezés, a termőtalajok kizsigerelése, famaffia, elhagyott, szivárgó bányák, orvvadászat, és a most leginkább aktuális probléma: a medvekérdés. Nagyon sok szempontból állunk rosszul, viszont a természeti értékeink jelentős része még megvan, és ezzel az értékes örökséggel kellene úgy sáfárkodni, hogy megmaradjon, és a folyamatos konfliktusok helyett az emberek jólétét (is) szolgálja.

Ez pedig alapos tudást, komoly szakmai ismereteket igényel. És a tudás jelentős része azoknál a zöld szervezeteknél van, melyeket most sokan kipécéztek arra, hogy az új közellenség szerepét betöltsék. Ezért arra kérem Önt, hogy ne álljon be a civil szakértők elleni hadjáratba, sőt, lehetőség szerint védje meg őket! Vegye maga mellé ezeket a szervezeteket, kérje ki a tanácsukat, adjon nekik munkát, használja a tudásukat, a tenni akarásukat!

Ha pedig egyik-másikra megharagszik, vágjon vissza annak, akitől a sérelem jött, ne támadja általában a „sötétzöldeket”, és ne démonizálja őket. Mindannyiunknak jobb lesz így.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!