2024. július 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Miközben százával számoljuk a halottakat, Johannis macska-egeret játszik az USR-vel

Vig Emese 2021. október 12. 15:59, utolsó frissítés: 19:39

Romániában van EU-s szinten a legtöbb halálos áldozata a koronavírus-járványnak, de sem az egészségügyi, sem a politikai válság nem fog megoldódni a közeljövőben.


Mesterien "megoldotta" Klaus Johannis azt, hogy legyen is miniszterelnökjelölt, de ne tudjon kormányt alakítani, ne járjon a liberálisok arcvesztésével sem a történet, és senki ne mondhassa azt, hogy az államfő nem törekszik arra, hogy minél hamarabb új kormánya legyen az országnak. Dacian Cioloșt jelölte kormányalakításra, de elenyésző az esélye annak, hogy az USR elnöke többséget szerezzen a Parlamentben. Ez azt jelentené, hogy a liberálisok feladják a miniszterelnöki pozíciót, Cîțu nem ragaszkodik többé foggal-körömmel a sok taktikázással megszerzett hatalomhoz, az általa vezetett PNL is félreáll, és a parlamenti választásokkor alig több mint tíz százalékot szerzett politikai csoportosulás elnöke fogja vezetni Romániát. Valószínűtlen.

Johannis jelölését a liberálisok nem úgy értékelik, mint egy jelzést a komoly tárgyalások elkezdésére. Ellenkezőleg.

A jelölés pusztán formálisnak tűnik, a javaslatot a legtöbb politikai elemző, de az egykori liberális pártelnök, Ludovic Orban is úgy értékeli, hogy csak a Cîțu-variánshoz való visszatérésig megtett kanyar ez a "játékos elnök" részéről. PNL-s források meg is erősítették a Hotnewsnak, hogy Jonannis megígérte, hogy a miniszterelnöki székben tartja a liberális pártelnököt, a terv megvalósítása érdekében pedig feláldoz egy másik jelöltet. Más szóval azért bízta meg Dacian Cioloșt kormányalakítással, mert ő már tudja, hogy az USR elnöke nem képes parlamenti többséget gyűjteni maga köré, és kudarcot vall. Aztán addig lehet csűrni-csavarni majd a dolgokat, amíg a PNL kormányon marad, a miniszterelnök pedig továbbra is Florin Cîțu lesz.

Ezt a forgatókönyvet erősítik meg a kéttőbe szakadt liberális párt vezető egyéniségei is. Egyrészt Ludovic Orban, akinek már nincs vesztenivalója, másrészt pedig Rareș Bogdan, aki jóval a PNL elnökválasztása előtt letette a voksot Cîțu mellett. A lemondófélben lévő képviselőházi elnök szerint Klaus Johannis államfő blöffölt, amikor Dacian Cioloşt kérte fel a kormányalakításra, és egyetlen párt sem fog támogatni egy Cioloş-kormányt. 'Sajnos az elnök tegnapi döntése inkább csak egy blöff, amely nem a válság megoldását szolgálja, ellenkezőleg, elnyújtja és elmélyíti a politikai és kormányválságot' - mondta Orban, hozzátéve, hogy nem kételkedik az USR és vezetője, Dacian Cioloş jó szándékában. Az egyre szókindóbb politikus kerek perec kijelentette, hogy amikor Cioloșt kérte fel kormányalakításra, Johannis nem tett eleget azon alkotmányos kötelességének, hogy olyan miniszterelnök-jelöltet nevesítsen, akinek esélye van megszerezni a parlament támogatását. 'Sem a PNL jelenlegi vezetése, sem a többi politikai párt nem fog támogatni egy Cioloş-kormányt' - jelentette ki a kegyvesztett liberális vezér.


Cioloș komolyan veszi a megbízatást, de a liberálisokat ez nem hatja meg

Cioloș kapcsolata a liberálisokkal nem a legújabb kormánykoalíciós válság kirobbanása óta feszült, a politikusnak gyakorlatilag a 2016-os miniszterelnöki tevékenysége óta fagyos a viszonya Johanisszal és a liberális párttal is. Erre csak rátettek néhány lapáttal az USR választási kampánystratégiája, illetve a koalíciós kormányzás hónapjai és a válság időszaka alatt felgyűlt sérelmek.

De ha nem is emlegetnénk fel a néhány évvel ezelőtti múltat, akkor is tudjuk, hogy Stelian Ion menesztése után, ami a koalíció szakítópróbája volt (és szakadt) Florin Cîțu és Klaus Johannis többet támadták az USR-t, mint a PSD-t vagy az AUR-t együttvéve. Minden kommunikációs csatornát felhasználtak ahhoz, hogy románia polgáraihoz eljusson az üzenet: az USR a felelős Románia politikai válságba sodrásáért. Ezért teljesen hiteltelen Johannis "húzása", és Ludovic Orban rátapintott a lényegre amikor kimondta, hogy azért lett nevesítve Cioloș, mert semmi esélye nincs kormányalakításra.

A Johannis és Cîțu mögé felsorakozott liberálisok maró gúnnyal küldik Ciolost, hogy az AUR-ral meg Șoșoacă-val szövetkezve alakítson ki parlamenti többséget. „Azt hiszem, Cioloș úrnak azokkal a kollégákkal kellene szövetkeznie, akikkel megbuktatta a Cîțu-kormányt. Miután az AUR és a PSD képviselőivel beszélt, mi is leülhetünk a tárgyalóasztalhoz, és teljesen normális, civilizált párbeszédet fogunk folytatni. Nem hiszem, hogy Cioloş úr annyira felelőtlen, hogy Románia elnöke elé lép, és miután egy legitim kormány leszavazásával mély válságba sodorta az országot, úgy vállalja a jelölést, hogy tudja, nem sikerül többséget kiépítenie. Hiszem, hogy Dacian Cioloşnak sikerül többséget szereznie, mert meggyőződésem, hogy Şoşoacă asszony és a Cotroceni-palota előtti oltásellenesek alig várják, hogy szavazzanak rá” - nyilatkozta Rareș Bogdan a Digi 24-nek. A komoly csúsztatásokat tartalmazó szöveg (ad 1. a koalíciós válságot nem csak az USR idézte elő, ad 2. az USR soha nem épített ki semmiféle szövetséget az AUR-ral, 3. az USR-nak soha nem volt oltásellenes üzenete, ellenkezőleg 4. az oltáskampány sikertelenségét sem lehet rajta számonkérni) arra hivatott, hogy komoly kétségeket ébresszen a kijelölt miniszterelnök képességei iránt, ugyanakkor világos üzenetet tartalmaz, hogy a liberálisok nem óhajtják a koalíció visszaépítését.

Mindezek ellenére Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta kedden, hogy célja mielőbb egy olyan kormányt alakítani, amely képes kivezetni az országot a válságból, ennek érdekében pedig tárgyalásba kezd korábbi koalíciós partnereivel: a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képviselőivel. Az első találkozót várhatóan szerdán tartják.

Az USR elnöke reményét fejezte ki, hogy a tárgyalásra hívott pártok politikusai nem zárkóznak el a megegyezéstől, mert ezzel csak tovább húzódna az egészségügyi és társadalmi válság. „Az a fontos, hogy mielőbb felállítsuk a kormányt. Felelősségteljes magatartást kínálunk és felelősségteljes magatartást is kérünk azoktól a partnereinktől, akikkel közös a politikai látásmódunk: a PNL-től, az RMDSZ-től és a kisebbségektől” - fogalmazott. Az USR elnöke arról is beszámolt, hogy telefonon már egyeztetett PNL-s és RMDSZ-es politikusokkal, és valószínűleg szerdán az első személyes találkozót is megtartják.

Dacian Cioloş ugyanakkor kijelentette, nem áll szándékában a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) tárgyalásokba bocsátkozni a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség létrehozása érdekében. Cioloş szerint az említett két párttal nem illenek össze a politikai felfogásaik, az országot olyan elvek szerint akarják kormányozni, amelyek nem összeegyezthetők a PSD és az AUR nézőpontjával. Emiatt csak a koalíciós partnerekkel tárgyalnak a többség újraalakítása érdekében.

Arra a kérdésre, hogy még a parlament bizalmi voksa érdekében sem lenne-e hajlandó tárgyalni a két alakulattal, Dacian Cioloş így válaszolt: „Jelenlegi célkitűzésem az, hogy a koalíciós kollégákkal beszéljek. Remélem, nem húzzuk el az időt 10 napig. Válság van. Fontos, hogy minél hamarabb megoldást találjunk.” Hozzátette, a PSD és az AUR előrehozott választásokat vagy szakértői kormányt akar, jelenleg azonban teljes, politikailag felvállalt kormányra van szükség.

Az RMDSZ ugyanolyan távolságtartó, mint eddig volt: a liberálisokhoz igazodnak

Az RMDSZ álláspontját már Csoma Botond, a képviselőházi frakció vezetője is ismertette, aztán a B1TV-ben megszólalt Kelemen Hunor is. „Nem kérhetsz feleségül valakit, miután előző nap behúztál neki egyet” – mondta az RMDSZ elnöke, hozzátéve, hogy előbb látni szeretné, hogy milyen kormányprogramot ültetne gyakorlatba és kivel. „Jelen pillanatban nincs elegendő információm ahhoz, hogy erről nyilatkozzak, egyébként pedig, ha az RMDSZ támogatná is a koalíció helyreállítását, akkor sincs meg az ehhez szükséges többsége. Mást kell találni a funkcióra” – fejtette ki véleményét Kelemen.

Ha még egyáltalán kérdéses volna bárki számára, hogy az előző koalíciós partnerek szeretnék-e helyreállítani a partnerséget, akkor Florin Cîţu PNL-elnök hétfő este nyilatkozatát kell még megnéznie. Dacian Cioloşnak kijelölt miniszterelnökként lehetősége adódik tárgyalni a Szociáldemokrata Párttal és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel a kormánytöbbség megalakításáról, írta egy Facebook-bejegyzésben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, és kitért arra is, hogy tudomásul vette Klaus Iohannis államfő bejelentését, és meglátása szerint „óriási felelősség hárul” az USR elnökére. „A PNL akkor ül majd le tárgyalni Cioloşsal, miután sikerül neki kormánytöbbséget alakítani szövetségeseivel, a PSD-vel és az AUR-ral” – fogalmazott.

Mi következik mindebből? Hogy valószínűleg nem lesz Cioloș-kormány

Cinikusan szólva, kimondottan okos lépés volna, ha a PNL ideiglenesen lemondana a kormányzásról, és az USR vezető karjaiba helyezné az összes nagy megoldatlan kérdést: az energiaszámlákat, az állam kudarcát a negyedik hullám megfékezését illetően, a jövő évi költségvetés kidolgozását, stb. A sok gond valószínűleg odavezetne, hogy Cioloș és az USR népszerűsége teljesen bezuhanna, hisz így sem nagyon magas. Azaz meghiúsulna a politikus elképzelése a Cotroceniért folyó versenyt illetően.

De, amint a politikai elemzők figyelmeztetnek, a liberálisok nem fogják ezt meglépni. Nem merik egyszerűen. És soha nem fogják elfogadni, hogy az uniós és országos költségvetési forrásokat nagy politikai ellenfelük, az USR kezelje. Hisz épp most semmizte ki őket Cîțu a nagy pénzosztás alkalmával.

Összegezve, Cioloș jelölésével Klaus Iohannis elnök és a liberálisok több problémát is megoldanak. Először is megvan az áldozatjelölt, aztán Johannis elnök megmutathatja, hogy "korrekt" választ adott az USR javaslatára (és visszautasította az RMDSZ-ét). Vagyis bármennyire is kritizálta őket, hajlandó velük közreműködni a válság megszüntetése érdekében, ezért följánlotta nekik azt, amire nem számítottak volna, azaz a miniszterelnöki pozíciót. Ezek után tényleg nem mondhatja senki, hogy az államfő és a liberális párt titoban háttéralkut kötött a PSD-vel.

Ha viszont Cioloșnak nem sikerül biztosítani a parlamenti többséget, a liberálisok ismét azzal vádolhatják az USR-t, hogy komoly politikai válságba sodorták az országot anélkül, hogy valódi megoldásuk volna a további kormányzásra, mi több, az államfő diadalmenetben térhet vissza Florin Cîțuval. Az Alkotmánybíróság döntése ugyanis semmit nem mond egy esetleges második avagy harmadik jelölésről.

Ha azonban nem akar kockáztatni egy még nagyobb politikai botrányt, Johannis még mindig javasolhat egy másik liberálist, Nicolae Ciucă, Lucian Bode vagy Rareș Bogdan személyében, akik köré megpróbálnak kormányt alakítani. A számítás az lenne, hogy a második jelölés sikeres legyen, mert a parlamenti képviselőknek nincs kedvük kockáztatni a négy éves bérleti szerződéssel lefoglalt bársonyszéküket.

Kissé tisztázatlan, miért vállalta Dacian Cioloș, hogy részt vegyen ebben a játszmában. Valószínűleg úgy gondolta, hogy kevesebb vesztenivalója van, ha valóban megpróbál kormányt alakítani, és kudarcot vall, mint akkor, ha ismét rájuk sütik, hogy a nehéz időkben elmenekülnek a felelősségvállalás elől.

Röviden, még mindig messze vagyunk a politikai válság megoldásától, és a dolgok jelenlegi állása szerint nagyon valószínű, hogy egy liberális, Florin Cîțu vagy más által vezetett kisebbségi kormány felé haladunk, amelyet a PSD fog a háttérből támogatni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!