2024. július 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Némi transindexes nosztalgia, de megyünk előre!

Gyöngyi Annamária Gyöngyi Annamária 2021. november 02. 17:43, utolsó frissítés: 2021. november 09. 00:13

22 évvel ezelőtt még nem tudtuk, de egy igazi start-up voltunk, pedig nem is ismertük még ezt a szót.


Annak idején én voltam a Transindex egyik alapító szerkesztője. Már nem is emlékszem egészen pontosan minden részletre, hogyan történt. Diákok voltunk, kialakult egy laza, informális műhely, érdekelt bennünket az újságírás is. Hát megnéztük magunknak ezt az internet nevű új dolgot és belevágtunk. Huszonkét éve történt. Eddig, ha nehezen is, de valahogy tudott működni a Transindex. Most viszont más a helyzet.

Amikor indultunk, az internetpenetráció Romániában fél százalék alatt volt. Az oldalakat egyenként szerkesztettük meg HTML-kódokkal és FTP-én küldtük fel a szerverre, "betelefonáltunk" és úgy frissítettük. Akkoriban született meg az első transindexes szlogenünk is: a Jobb putolni, mint getelni! Azóta volt még jó pár, az egyik utolsó a Büszkeség és ballib élet. És lett még egy másik is: Erdélyi, de rendes. Ezeket csak azért nem szeretem annyira, mint az elsőt, mert reagálnak valamire, nem kreálnak, de kétségkívül markáns válaszok valamire, ami most történik.

Nem fogok sokat nosztalgiázni, nem feltétlen hiszek a keserédes visszatekintésekben, csak annyit mesélnék még el – 22 évvel ezelőtti történet – hogy az egyetemista ösztöndíjunkból vettünk Szegeden egy 486-os számítógépet. A munkásbuszon hoztuk át, a vámos kérte a jattot. Mondtuk neki, hogy használt gépért szerintünk nem kell fizetni. Erre kérte a számlát. Persze, számlát, na ja! Volt nálunk egy tábla csoki, azzal fizettük le potyaleső vámost, pedig nagyon más terveink voltak azzal a csokival... Hazahoztuk a gépet, hálózatba kötöttük az otthonival és tá-tám, máris felállt a szerkesztőségi infrastruktúra!

Akkor még nem tudtuk, de egy igazi start-up voltunk, pedig nem is ismertük még ezt a szót. Most a számtalan médiainnovációt, új ötletet, meredek kísérletet, merész témát, progresszív konfliktust felvállaló romániai magyar portál működése veszélybe került. Nélküle nem lett volna Disputa, Adatbank, "Holt költők", Táncpartner-kereső, Think Outside The Box, Pénzcsinálók, Médiabefutó, Plakátmagány, Lelátó, nem lettek volna emlékezetes események, rendezvények, akár máig idézett metaforák. A mostani konjunktúrában, huszonkét éve először a Transindex nem tudja már a pályázatokból, támogatásokból és hirdetésekből megszerezni az egyébként nagyon szerény működéséhez szükséges minimumot. A Transindexnek nemrég 90 ezres napi nézettsége volt – abból, hogy ti még mindig olvastok minket, számunkra egyértelmű, hogy szükség van erre az intézményre.


És abból a rögeszméből sem gyógyultunk még ki, hogy egy lap attól értékes, hogy a saját szerkesztői találják ki, miről szóljon, és nem mások. Vagy, hogy egy lap szerkesztőinek a saját gondolataik szerint kell a lapot szerkeszteniük, nem a szerkesztőségen kívüliek elvárásai szerint. Ezért kérlek, támogasd te is a Transindex fennmaradását! Mert egyetlen ujjunkon meg tudjuk számolni, hogy hány Transindex van. És a Transindex már nem számíthat senkire, csak a saját olvasóira. Katt ide és támogass!

Nyitókép: a Transindex főoldala 2000-ből

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!