2024. július 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ma már röhejessé vált leírni azt, hogy sajtószabadság

Szász Attila 2021. november 05. 14:58, utolsó frissítés: 2021. november 09. 14:35

A Marosvásárhelyi Rádió főszerkesztője is támogatja a Transindexet.


... és láttam én is bajtársakat félni, és féltem én is, miközben együtt féltettük közös illúzióinkat. Láttam őket hátat fordítani, kisiklani, szembefordulni, láttam én is nemzedékem nagyjait elhallgatni,

és csendben zsugorodni,

voltak, akik becsavarodtak, és kalapáccsal

verték szét törékeny álmaikat.


Már alig maradtak illúzióink. Naponta lehúzunk egyet a kollektív felejtés vécéjén. Már nem hiszünk abban, amiért 30 évvel ezelőtt úgy gondoltuk, érdemes meghalni, vagy legalábbis élni. Ma már röhejes leírni azt, hogy sajtószabadság. Mára megtanultunk cinikusan legyinteni, amikor megszűnik egy lap, egy rádió, egy tévé. Bármi megszűnhet, alig valakinek fáj.

Azt mondják, független sajtó, olyan nincs. Igaz: ez is egy illúzió. De ha már ilyen függőségi hálóban élünk, akkor a legbiztosabb az, ami tőlem (is) függ. Előfizettem a Transindexre, hogy amennyire tőlem függ, valami maradjon a beáldozott illúziókból.

Kívánom kollégáimnak, legyenek ugyanolyan bátrak, mint 22 évvel ezelőtt, amikor az erdélyi magyar sajtó trendszettereiként új utat választottak.

Bátorság kell függőségeinkkel szembenézni, bátorság kell tévedni, a tévedést beismerni, és bátorság kell az illúziók dédelgetéséhez is.

Mivel a siránkozás, panaszkodás úgy sem segít, én rendszeres előfizetéssel támogatom ezt a bátorságot.

KATT IDE és támogasd te is a Transindexet!

Illusztráció forrása: Vectorstock.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!